6 tačaka saradnje Srbije i Grčke: Na šta se odnosi Deklaracija koju su potpisali Vučić i Micotakis

Ovaj sporazum podrazumeva niz zajedničkih stavova u vezi sa najvažnijim pitanjima i međusobnom podrškom oko najvaznijih pitanja za obe zemlje

  • 50
Vučić i Micotakis, Srbija, Grčka, saradnja Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Predsedništvo Srbije/Shutterstock

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Grčke Kirijakos Micotakis potpisali su danas u Atini zajedničku Deklaraciju o upostavljanju strateškog partnerstva dve zemlje.

Kako je rekao predsednik Srbije posle sastanka, ova Deklaracija odnosi se na 6 oblasti saradnje i podrazumeva niz zajedničkih stavova u vezi sa najvažnijim pitanjima, međusobnom podrškom oko najvaznijih pitanja za obe zemlje i nizom drugih opštih političkih stavova koji se tiču prijateljskih i strateških odnosa dve zemlje.

Politička i spoljnopolitička saradnja u različitim međunarodnim organizacijama

Predsednik Srbije zahvalio je Micotakisu na "podršci međunarodnom pravu po pitnaju KiM što je od izuzetnog značaja za Srbiju".

- Hvala što poštujete integritet naše zemlje. Istovremeno želim da kažem da je Republika Srbija u skladu sa svojim obavezama proisteklim iz Povelje UN i Konvencije o pravu mora u potpunosti podržava teritorijalni integritet Grčke kako na kopnu tkao i na moru, a vezano za poslednju krizu koja je pogodila mediteran - poručio je predsednik Vučić.

Odbrana i bezbednost

Kada je oblast odbrane i bezbednosti u pitanju, predsednik Srbije podsetio je na dobru bilateralnu saradnju dve zemlje i naglasio da će se u budućnosti raditi na negovanju istih.

- Mi već imamo dobru bilateralnu saradnju, nastavljaćemo da negujemo dobre odnose u oblasti vojne industrije, razmenjujemo kadrove, da se naši ljudi školuju u Atini i Solunu, vaši u Beogradu. Mi sarađujemo kroz tzv. borbenu grupu "Helbrok" i očekujem da naredne godine imamo bilateralnu, možda i trilateralnu vežbu sa Grčkom i Kiprom na teritoriji Srbije - poručio je.

Ekonomija

Obim trgovinske razmene Srbije i Grčke iznosi 500 miliona evra, a obim razmene usluga je oko 530 miliona evra. Predsednik Vučić izrazio je uverenje da ove brojke mogu drastično da se uvećaju.

Potpisivanje Deklaracije o upostavljanju strateškog partnerstva dve zemlje Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Grčke Kirjakos Micotakis potpisuju Deklaraciju o strateškom partnerstvu dve zemlje-Foto: Predsedništvo Srbije

On je najavio i da će uskoro Srbija dobiti još jednu verifikaciju dobrih ekonomskih poteza.

- Želim da kažem građanima Srbije da će u narednih nekoliko dana dobiti još jednu verifikaciju iz sveta naših dobrih ekonomskih rezultata. Videćemo sve više i grčkih investicija - rekao je on.

On je ukazao na značaj saradnje u oblasti nauke i obrazovanja, kao i u kulturnoj sferi, dok je posebna tačka Deklaracije saradnja u oblasti zaštite životne sredine.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola Stojkovic

    11. decembar 2019 | 18:38

    Rekao bih da je potpis na zajednicku deklaraciju o strateskom partnerstvu kruna citave posete predsednika Vucica prijateljskoj Grckoj, i da ce u narednom periodu benefiti ove posete biti jos vidljiviji.

  • star

    11. decembar 2019 | 15:37

    Grčka nam je snažna podrška po pitanju naše teritorije na KiM i zagovornik primene međunarodnog prava, što je od ogromnog značaja za Srbiju.

  • SRB

    11. decembar 2019 | 18:38

    Ocete resiti zeleni karton , koji treba za Severnu Makedoniju, BiH i dr. zemlje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA