≫ 

Ađijus: Presuda Mladiću do kraja 2020. godine

On je kazao da će do kraja naredne godine biti izrečene i presude u ponovoljenom suđenju Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću

  • 6

Predsednik Mehanizma za međunarodne krivične sudove Кarmel Ađijus najavio je da će pravosnažna presuda Ratku Mladiću biti izrečena do kraja 2020. godine.

Кarmel Ađijus je predstavljajući šestomesečni izveštaj u Savetu bezbednosti UN rekao da očekuje da će, pored presude Ratku Mladiću, do kraja naredne godine biti izrečene i presude u ponovoljenom suđenju Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću.

Na istoj sednici, pomoćnik ministra pravde Čedomir Backović apelovao je na članove SB UN da se aktivno angažuju na rešavanju otvorenih pitanja u radu Mehanizma za krivične sudove u Hagu, čiji je mandat na isteku.

Sudsko veće Haškog tribunala bivšeg komandanta vojske Republike Srpske Ratka Mladića, proglasilo je krivim za ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine i odredilo mu doživotnu zatvorsku kaznu. Ratko Mladić Foto: Tanjug/AP/Peter Dejong

Backović je rekao da su mnoga pitanja i sugestije Srbije do sada ostale bez odgovora i posebno ukazao na bojazan Srbije zbog tendencija da se izmeni decenijska praksa ublažavanja kazni i prevremenog puštanja na slobodu.

Istovremeno je negodovao što već deceniju izostaje odgovor na inicijativu Srbije da njeni osuđeni državljani izdržavaju kaznu u svojoj zemlji.

Glavni tužilac Mehanizma za međunarodne krivične sudove u Hagu Serž Bramerc je, govoreći o zemljama bivše Jugoslavije na sednici Saveta bezbednosti UN, rekao da je širom Balkana prisutno negiranje zločina i veličanje ratnih zločinaca.

Video: Porodice žrtava u Srebrenici nakon suđenja Karadžiću

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milorad Vujicic

    12. decembar 2019 | 09:10

    Pravi zlotvori na slobodi a borci za pravdu leze u samicama.Od sviju najveci zlotvor je zapad,NATO.

  • Milovan UE

    12. decembar 2019 | 09:52

    Izdrži generale. Osudiće te sigurno NATO i zapadni varvari ubice ali ti ćeš večno živeti u srcima srpskog naroda

  • M.K.

    13. decembar 2019 | 12:25

    R💗A💗T💗K💗O

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA