Vuk Jeremić najavio da će SzS sutra blokirati sve ulaze u RTS. Javni servis osuđuje ovakve postupke

Radio-televizija Srbije apelovala je na domaće i međunarodne medijske organizacije i udruženja da takvo ponašanje osude

  • 93

Jedan od lidera Saveza za Srbiju (SzS) Vuk Jeremić najavio je da će SzS, njegovi aktivisti i građani u petak u periodu od 12 do 20 časova blokirati sve ulaze u zgradu RTS-a u Takovskoj ulici. Međutim, Radio-televizija Srbije apelovala je na domaće i međunarodne medijske organizacije i udruženja da "takvo ponašanje osude, a podstrekače i vinovnike urazume, ukoliko je to moguće, da ne bude kasno".

- Pošto RTS blokira istinu i ona ne može da uđe u tu ustanovu, članovi SzS-a, građani i aktivisti blokiraće zgradu RTS-a - rekao je Jeremić.

Jeremić je rekao da će to biti mirna blokada, da neće biti nasilja ni napetosti, kao i da će biti spremni i na prisustvo batinaša.

- To će biti blokada upozorenja u nadi da će novinari te medijske kuće početi profesionalno da se bave svojim poslom - rekao je Jeremić na konferenciji za novinare.

RTS DEMONSTRANTI POLICIJA Upad u RTS iz marta 2019. godine; Foto: Tanjug/Tanja Valič

Rekao je da RTS nije pokazao zainteresovanost ni za jedan razgovor sa uzbunjivačem Aleksandrom Obradovićem koji bi imao šta da kaže.

- RTS nije pokazao zainteresovanost ni za razgovor sa Marijom Lukić, ni sa novinarom Milanom Jovanovićem kojem je spaljena kuća, kao ni sa radnicama pošte - rekao je Jeremić.

On je rekao da MUP nije dao dozvolu za skup, iako ga je SzS uredno prijavio i da je rečeno da skup "nije uredno predložen jer mora da bude prijavljen pet dana unapred".

- Pitamo se da li su spontani skupovi protiv opozicije u Nišu, Leskovcu bili uredno prijavljeni - rekao je Jeremić.

RTS: Takvo ponašanje je nedopustivo i veoma opasno

RTS se oglasio ovim povodom, navodeći da se zaposleni na javnom servisu fizički sprečavaju u obavljanju posla, a imovina RTS-a se oštećuje i uništava.

Kako navode, najskoriji primeri su blokada svih ulaza u glavnu zgradu RTS-a, čime se zaposlenima i gostima u programu onemogućilo slobodno kretanje i rad.

"Osim što je ovakvo ponašanje nedopustivo, ono je i veoma opasno i do sada su pukom srećom i razumnim ponašanjem organa bezbednosti izbegnute ozbiljne i nesagledive loše posledice za sve. Sreću i strpljenje opasno je dalje izazivati, zbog čega apelujemo na celokupnu političku javnost Srbije i sveta, kao i na i domaće i međunarodne medijske organizacije i udruženja da ovakvo ponašanje osude, a podstrekače i vinovnike urazume, ukoliko je to moguće, da ne bude kasno.", naveo je RTS.

U istom obraćanju javnog servisa stoji:

- Od kritike ne tražimo zaštitu. Društvo ima legalne i efikasne mehanizme za ispravljanje svih nepravilnosti u radu RTS-a, programskih, poslovnih i finansijskih ili uređivačkih, ukoliko se utvrdi da ih ima.

To, međutim, ne sme da se radi fizičkim nasiljem. Posebno je neprihvatljivo i opasno iniciranje talačke krize što je pravi opis blokade kojoj su izloženi svi koji se zateknu u zgradi RTS-a.

Ko to radi ne treba da očekuje da će RTS da mu otvori prostor za promovisanje takvih političkih ideja, nasilničkog ponašanja i pozivanja na kršenje zakona - naveo je RTS.

(Telegraf.rs/BETA)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sajla

    13. decembar 2019 | 00:07

    Time gospodi samo povećavate averziju ivig napaćenog naroda prrm vama. Evo, ja vas nikada neću glasati a to ste vi krivi. A od protesta taksija ni u jedan taksi nism seo, iz protesta i što malo-malo, pa me maltretirate.

  • asa

    12. decembar 2019 | 23:57

    .Nije RTS SNSov nego narodna imovina.Kako se neko usudjuje da se ovako ponasa i da blokira imovinu svih nas.

  • mila

    12. decembar 2019 | 21:32

    Opozicija smatra da su svemoćni da mogu zauzeti bilo koju jvnu ustanovu bez najave.Užas koga bi oni da predstavljaju.Niko neće nasilnike i huligane.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA