Održana treća runda dijaloga vlasti i opozicije: Ovo su zaključci posle današnjeg sastanka

Sastanku su prisustvovali predstavnici Evropskog parlamenta Tanja Fajon, Knut Flekenštajn i Vladimir Bilčik, kao i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici, predsednica Skupštine Maja Gojković i izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević

  • 0

Treća runda međustranačkog dijaloga o izbornim uslovima, uz posredovanje predstavnika Evropskog parlamenta, održava se u Skupštini Srbije.

U zgradu skupštine ušli su predstavnici Evropskog parlamenta Tanja Fajon, Knut Flekenštajn i Vladimir Bilčik, kao i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici, predsednica Skupštine Maja Gojković i izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević.

Na treću rundu razgovara došli su predstavnici Srpske napredne stranke, Socijalističke partije Srbije, PUPS-a, Socijaldemokatske partije Srbije, Pokreta socijalista, Saveza vojvođanskih Mađara, Stranke moderne Srbije, Lige socijaldemokrata Vojvodine, SDA Sandžaka, Nove stranke, predsednik Stranke pravde i pomirenja Muamer Zukorlić.

Maja Gojković: Dogovor da izbori ne budu u martu

evroparlamentarci, Maja gojković, međustranački dijalog Predsednica parlamenta Maja Gojković je na konferenciji posle dijaloga saopštila da je dogovoreno da predsednik Srbije odluči o datumu u okvirima koji su mu dati Ustavom o krajnjem datumu održavanja izbora-Foto: Tanjug/Tanja Valič

Predsednica parlamenta Maja Gojković je na konferenciji posle dijaloga saopštila da je dogovoreno da predsednik Srbije odluči o datumu u okvirima koji su mu dati Ustavom o krajnjem datumu održavanja izbora.

Evroparlamentarci: Bojkot izbora nije dobar put

Bojkot izbora nije dobar put, nadam se da će se predomisliti oni koji to zagovaraju, poručio je danas jedan od posrednika Evropskog parlamenta u dijalogu vlasti i opozicije, Knut Flekenštajn.

evroparlamentarci, Maja gojković, međustranački dijalog Bojkot izbora nije dobar put, nadam se da će se predomisliti oni koji to zagovaraju, poručio je danas jedan od posrednika Evropskog parlamenta u dijalogu vlasti i opozicije, Knut Flekenštajn-Foto: Tanjug/Tanja Valič

- Smatramo da bojkot nije dobar put. Nadam se da će oni koji su se odlučili za bojkot ili razmišljaju o tome - odlučiti drugačije - rekao je Flekenštajn na pres konferenciji posle završne runde dijaloga u Narodnoj skupštini o izbornim uslovima.

Izvestilac EP za Srbiju Vladimir Bilčik rekao je na istoj pres konferenciji da će Evropski parlament formirati "kratkoročnu posmatračku misiju", koja će pratiti izbore u Srbiji.

Evroparlamentarka Tanja Fajon rekla je da su se svi učesnici dijaloga složili da je napredak postignut u pogledu obezbeđivanja izbornih uslova.

evroparlamentarci, Maja gojković, međustranački dijalog Evroparlamentarka Tanja Fajon rekla je da su se svi učesnici dijaloga složili da je napredak postignut u pogledu obezbeđivanja izbornih uslova-Foto: Tanjug/Tanja Valič

- Postigli smo dogovor za imenovanje pet novih članova REM - rekla je Fajon i dodala da je to značajno za pitanje slobode medija i da otvara prosto da se nešto menja.

Povodom blokade RTS-a, koju danas sprovodi Savez za Srbiju, rekla je da građani imaju pravo da izađu na demonstracije, kao i da novinari imaju pravo da rade slobodno i profesionalno. Fajon je kazala da je novinarima potrebno omogućiti uslove da mogu da rade u slobodnoj i profesionalnoj atmosferi i istakla da je potrebno da se političari bore protiv mržnje u društvu.

Đukanović: Ostvaren vidan napredak

Poslanik Srpske napredne stranke (SNS) Vladimir Đukanović rekao je u pauzi međustranačkog dijaloga da se dosta uradilo na popravljanju izbornih uslova i da nema dilemu da je ostvaren vidan napredak.

Vladimir Đukanović Poslanik Srpske napredne stranke (SNS) Vladimir Đukanović rekao je u pauzi međustranačkog dijaloga da se dosta uradilo na popravljanju izbornih uslova i da nema dilemu da je ostvaren vidan napredak-Printscreen: N1

- Glasaćemo izmene i dopune zakona koje će unaprediti izborni proces - rekao je Đukanović novinarima ispred Skupštine Srbije i dodao da su voljni da prihvate i druge smislene predloge.

On je rekao i da predstavnici EP nisu iznosili primedbe.

Komentarišući negodovanje pojedinih stranaka što se održavaju odvojeni sastanci sa Savezom za Srbiju (SZS), Đukanović je rekao da "nije baš u redu da idete po kafanama da razgovarate sa političkom opcijom od sedam do osam procenata".

Živković: Kozmetičke promene zakona

Predsednik Nove stranke Zoran Živković rekao je da je na međustranačkom dijalogu konstatovana kozmetička promena zakona. Živković je novinarima ispred Skupštine kazao da su zakoni u Srbiji dobri, ali da se ne primenjuju.

Skupstina Srbije Predsednik Nove stranke Zoran Živković rekao je da je konstatovana kozmetička promena zakona i da su zakoni u Srbiji dobri, ali se ne primenjuju-Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- I Tanja Fajon je rekla nešto slično ovome. Formalno je dobro urađeno, ali je pitanje od kada će to da važi. Ne vidim veliko zadovoljstvo - rekao je Živković.

On kaže da je insistirao da se medijska slika promeni sutra i da je evroparlamentarcima poručio da o tome pričaju sa predsednikkm Srbije Aleksandrom Vučićem jer on odlučuje o svemu.

Živković je zatražio i da za izbore bude poslata puna misija OEBS koja će da kontroliše ceo izborni postupak.

Gojković prva napustila sastanak

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković prva je napustila zgradu Skupštine, ali nije htela ništa da komentariše, već je rekla da će o svemu govoriti na konferenciji za novinare koja je planirana nakon sastanka.

Skupstina Srbije Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković prva je napustila zgradu Skupštine, ali nije htela ništa da komentariše, već je rekla da će o svemu govoriti na konferenciji za novinare koja je planirana nakon sastanka-Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Predstavnici EP sinoć su odvojeno razgovarali sa čelnicima Saveza za Srbiju i Udruženja "Jedan od pet miliona".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA