Dačić na sastanku Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju

Ivica Dačić je u govoru na sednici Saveta ministara država članica BSEC-a rekao da se Srbija zalaže da se ta organizacija više posveti unapređenju konkretne i opipljive saradnje među članicama

  • 0
Ivica Dacic Foto: Ministarstvo spoljnih poslova Srbije

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić poručio je u Atini, na sastanku Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju (BSEC), da je za Srbiju od posebnog interesa saradnja u oblasti energetike, trgovine, turizma i transporta, kao i da bi ta organizacija trebalo da izbegava politizaciju rada i sve ono što može da naškodi bilateralnim odnosima članica.

Ivica Dačić je u govoru na sednici Saveta ministara država članica BSEC-a rekao da se Srbija zalaže da se ta organizacija više posveti unapređenju konkretne i opipljive saradnje među članicama, uz kontinuirane napore na planu reforme i optimizacije rada.

Žali, kaže, zbog toga što je ta organizacija značajan deo vremena i resursa iskoristila za pitanje interne reforme, naročito u segmentu finansiranja, a ne na kreiranje novih projekata i realizaciju postojećih.

- Srbija, je kao i do sada, nastojala da bude konstruktivan partner i da podrži i pomogne svaku inicijativu koja bi unapređenje saradnje zemalja šireg crnomorskog regiona okupljenih u Organizaciji za crnomorsku ekonomsku saradnju - istakao je Dačić, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova.

Ivica Dacic Foto: Ministarstvo spoljnih poslova Srbije

Dačić je ponovio stav Srbije, da organizacija ima izrazit potencijal, kako u ekonomskoj sferi, tako i na planu unapređenja sveukupne saradnje među članicama, i tako bi trebalo i da se koristimo - maksimalno izbegavajući politizaciju rada i sve ono što može da naškodi bilateralnim odnosima članicama Organizacije.

Prema njegovim rečima, za Srbiju je od posebnog interesa saradnja u oblasti energetike, trgovine, turizma i transporta, te zato najveću pažnju posvećuje upravo tim temama.

- To ne znači da su nam ostale oblasti kojima se Organizacija bavi manje bitne, ali treba imati u vidu da preterano širenje tematike i nagomilavanje broja sastanaka ne doprinose ostvarivanju ciljeva i većini članica otežavaju angažman. Zbog toga, Srbija se uvek zalagala za racionalno planiranje predsedavanja i održavanje sastanaka radnih grupa i drugih tela, samo ukoliko postoji pomak i konkretan napredak u tematici kojom se bave - rekao je ministar.

Dodao je da bi upravo na taj način, eksperti iz zemalja članica imali dovoljno prostora da se fokusiraju i maksimalno uključe u rad i konkretne projekte.

- Mislimo da je Grčka u velikoj meri uspela da ovaj princip integriše u svoje predsedavanje i na tome smo joj zahvalni - rekao je Dačić.

Ivica Dacic Foto: Ministarstvo spoljnih poslova Srbije

U vezi sa finansiranjem konkretnih projekata, naglasio je da Srbija ne žali trošenje sredstava ako su usmerena na dobrobit svih članica.

- U tom smislu, ne umanjujemo značaj Projektnog razvojnog fonda, međutim, nismo spremni da paušalno ulažemo sredstva u potencijalne projekte i ne podržavamo da se pomenuti fond finansira iz ionako preopterećenog redovnog budžeta Organizacije - rekao je Dačić i ponovio da je regionalna saradnja jedan od najvažnijih spoljnopolitičkih prioriteta Srbije.

Srbija je, kako je podsetio, aktivna u gotovo svim značajnijim regionalnim forumima, naročito imajući u vidu aktuelne međunarodnopolitičke trendove u svetu, u kojima regionalni pristup sve više dobija na značaju, za šta je, kako se navodi, Evropa odličan primer.

Saradnja Srbije sa BSEC-om i drugim međunarodnim organizacijama je, takođe, važan segment, kao i interakcija sa EU za šta je Srbija, kao država kandidat za članstvo u Uniji, posebno zainteresovana.

Dačić je skup iskoristio i da Rumuniji, kao narednom predsedavajućem, poželi uspeh u radu, uz poruku da mogu računati na puni angažman i podršku Srbije.

Grčkom kolegi Nikosu Dendijasu zahvalo je na odličnoj organizaciji sastanka i celokupnog predsedavanja Grčke BSEC-om.

Organizacija ima 12 država članica, među kojima su Azerbejdžan, Albanija, Bugarska, Gruzija, Grčka, Jermenija, Moldavija, Rumunija, Rusija, Turska, Ukrajina, Crna Gora i Srbija.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA