Kurti i Mustafa postigli načelni dogovor o novoj vladi? Ovako "dele vlast" u Prištini

Lider Samoopredeljanja i kandidat za premijera Aljbin Kurti i lider DSK-a Isa Mustafa u načelu su se dogovorili da buduću vladu formiraju formulom podele vlasti na pola - javlja Klan Kosova

  • 1

Pokret Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova (DSK) postigli su u načelu sporazum o formiranju buduće vlade u Prištini, ali konačan dogovor o koaliciji nije još postignut, pa će razgovori biti nastavljeni danas, preneli su prištinski mediji.

Kako javlja Klan Kosova pozivajući se na neimenovane izbore, lider Samoopredeljanja i kandidat za premijera Aljbin Kurti i lider DSK-a Isa Mustafa u načelu su se dogovorili da buduću vladu formiraju formulom podele vlasti na pola.

Prema ovoj formuli, u sledećoj vladi koja će imati 12 ministarstava, pet ministarstava će pripasti Samoopredeljenju, a pet DSK, dok će dva ministarstva biti rezervisana za predstavnike manjina - ministarstvo za zajednice i povratak i ministarstvo kulture.

Očekuje se da će ministarstvo za zajednice i povratak pripasti srpskoj zajednici, dok će ministarstvom kulture navjerovatnije upravljati zajednica Bošnjaka, navodi Klan Kosova.

Aljbin Kurti Foto: Tanjug/AP

Ipak, pojedini mediji su preneli da se razgovori za formiranje vlade nastavljaju danas, što su potvrdili i Gljauk Konjufca iz Pokreta Samoopredeljenje i Avdulah Hoti iz Demokratskog saveza Kosova koji su se obratili posle sastanka.

Hoti je rekao da je uspostavljena komunikacija između dve stranke i napomenuo da je današnji sastanak bio konstruktivan.

- Sastanke ćemo nastaviti svakodnevno - rekao je Hoti.

Istovremeno, Konjufca je ponovio da će sastanci biti intenzivirani i dodao da su stavovi dveju stranaka usklađeni.

- Postoje neka neslaganja sa obe strane za postizanje dogovora - rekao je Konjufca i izrazio nezadovoljstvo zbog odlaganja konstituitivne sednice.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tara

    14. decembar 2019 | 10:12

    Koga ovde ovi teroristi interesuju na srpskoj otetoj zemlji prokleti bili.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA