≫ 

Varhelji možda u Srbiji do kraja januara 2020. godine: Brnabić sa novim komesarom za proširenje EU

Premijerka je rekla da je sa Verhejijem razgovarala i o kvotama na uvoz čelika koje je EU uvela svim trećim zemljama, pa i Srbiji

  • 1
Ana Brnabic, Rim Foto: Tanjug/Slobodan Miljević

Premijerka Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas u Rimu, na marginama Samita Centralno-evropske inicijative (CEI), s novim evropskim komesarom za proširenje EU Oliverom Varheljijem, između ostalog, i o mogućnosti njegove posete Srbiji do kraja januara naredne godine.

- Razgovarali smo i o tome da on možda izdvoji vreme za posetu Srbiji do kraja januara, kao i o tome šta možemo očekivati od nove metodologije za proširenje Unije - koliko će i kako uticati na naše pregovore sa EU i dinamiku pregovora, koja mora biti drugačija - rekla je Brnabićeva novinarima u Rimu, nakon plenarnog dela Samita.

Dodala je da je bilo reči o izbornim uslovima u Srbji, kakvi su oni danas u odnosu na 2012. godinu, kao i o tome šta je sve urađeno i koliko je posvećenost i predsednika i vlade Srbije da rade sa EU i sa evroparlamentarcima.

Premijerka je rekla da je sa Verhejijem razgovarala i o kvotama na uvoz čelika koje je EU uvela svim trećim zemljama, pa i Srbiji.

Ana Brnabic, Rim Ana Brnabić i Olivier Varhelji - Foto: Tanjug/Slobodan Miljević

- Razgovarali smo o tome kakva će biti politika nove Evropske komisije u odnosu na to pitanje, koje je izuzetno značajno. Značajno u ekonomskom, ali, i to sam rekla, to je i političko pitanje koje želimo da pokrenemo sa novom EK - rekla je Ana Brnabić.

Prenela je da je Varheji obećao da će o toj temi razgovarati sa evropskim komesarom za trgovinu Filom Hoganom, i dodala da se nada i očekuje da će putovati u Brisel da razgovara o tom pitanju.

Brnabić sa Konteom na marginama Samita CIE

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se danas u Rimu s premijerom Italije Ðuzepeom Konteom na marginama Samita Centralno-evropske inicijative.

Brnabićeva i Konte, čiji je sastanak trajao duže nego što je bilo predviđeno, razgovarali su i o tome da naredne godine bude održana četvrta zajednička sednica dve vlade na kojoj bi se razmatrali konkretni projekti o saradnji Italije i Srbije.

Ana Brnabic, Rim Ana Brnabić i Đuzepe Konte - Foto: Tanjug/Slobodan Miljević

Dvoje premijera razgovarali su o odnosima Srbije i Italije, jačanju ekonomske i političke saradnje, kao i evropskim integracijama Srbije i zajedničkom rešavanju izazova sa kojima se Evropa suočava.

- Na sastanku smo razgovarali o zaista dobrim vezama, ekonomskim i političkim, kao i o utiscima o njegovoj zvaničnoj poseti u martu ove godine, koja je i godina velikog jubileja - 140 godina diplomatskih odnosa Srbije i Italije i 10 godina strateškog partnerstva - rekla je Brnabićeva novinarima.

Konte je boravio u martu ove godine u Srbiji, što je bila njegova prva poseta zvaničnom Beogradu, gde je razgovarao sa srpskim državnim vrhom.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić tada je izrazio posebnu zahvalnost Konteu na podršci evropskom putu Srbije.

Ana Brnabic, Rim Ana Brnabić i Đuzepe Konte - Foto: Tanjug/Slobodan Miljević

- Izgovorio je jednu rečenicu zbog koje nisam mogao da sakrijem neku vrstu radosti i zadovoljstva. Rekao je da će Italija biti dobar i iskreni ambasador Srbije na njenom evropskom putu - preneo je tada Vučić novinarima posle sastanka sa Konteom.

Premijerka Brnabić je pre nekoliko dana u Beogradu razgovarala s ministrom za evropske poslove Italije Vinčencom Amendolom i istakla da je čvrsta podrška Italije evropskom putu Srbije i stabilnosti regiona jedan od stubova uspešne bilateralne saradnje zemalja.

- Odnosi Srbije i Italije utemeljeni su i na čvrstoj ekonomskoj saradnji - rekla je tom prilikom Ana Brnabić i naglasila da je Italija jedan od najvažnijih ekonomskih partnera i najznačajnijih stranih investitora Srbije.

Srbija i Italija ove godine obeležavaju značajan jubilej - 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Brnabićeva se u Rimu sastala i s premijerom Moldavije Jonom Čikuom.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA