Burna rasprava u Skupštini: Poslanici pitali o rekonstrukciji vlade, otetoj devojčici, zakonu u CG

Početak sednice, kao i svakog utorka i četvrtka, rezervisan je za poslanička pitanja, nakon čega će počela rasprava o amandmanima

  • 1

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su danas sednicu raspravom o amandmanima na predložene izmene i dopune Zakona o Vojsci Srbije, na koji je podneto ukupno 27 amandmana.

Početak sednice, kao i svakog utorka i četvrtka, rezervisan je za poslanička pitanja, nakon čega će počela rasprava o amandmanima.

Na dnevnom redu su i Predlog strategije odbrane Republike Srbije, Predlog strategije nacionalne bezbednosti Republike Srbije, Predlog odluke o upotrebi Vojske Srbije i drugih snaga odbrane u multinacionalnim operacijama van granica naše zemlje, Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Češke o saradnji u oblasti odbrane i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Srbije i Severne Makedonije o uspostavljanju zajedničkog graničnog prelaza.

Tokom jučerašnjeg zasedanja, poslanici su po hitnom postupku raspravljali i o kandidatima za nedostajuće članove REM-a, o čemu će se izjašnjavati u danu za glasanje po svim drugim tačkama dnevnog reda tekuće sednice.

Oni su danas u delu sednice u kojem daju predloge i pitaju Vladu i ministre govorili o rekonstrukciji Vlade, izjavama Marinike Tepić, usvajanju zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori...

Vojislav Šešelj

Vojislav Šešelj - Foto: Nikola Tomić

Šef poslaničke grupe Srpske radikalne Stranke Vojislav Šešelj postavio je pitanje premijerki Ani Brnabić zašto ne pristupi rekonstrukciji Vlade, za koju kaže da je neophodna jer su neki ministri opterećeni raznim aferama koje se vezuju za njih.

- Moralo bi da se rekonstrukcija Vlade uradi pre izbora - kazao je Šešelj i dodao da radikali neće raspravljati o predizbornom programu koji priprema Vlada dok su još aktuelni ministri na funkcijama.

Kazao je da će radikali nastaviti da ukazuju na ministre koji su uključeni u afere, ali samo one za koje imaju dokaze i argumente, poput "plagiranog doktorata guvrnerke NBS Jorgovanke Tabaković".

Obraćajući se premijerki Šešelj je kazao da je cela Vlada krenula s "popuštanjem", da je toga bilo i ranije, te da se to najjasnije videlo kada je za članicu REM-a "prihvaćena" Judita Popović iz LDP-a, za koju je rekao da je potpisnik peticije o genocidu u Srebrenici.

- Te stranke koje su izdajnici srpskog naroda sada su u koaliciji sa vama silom prilika. Kako ste krenuli da popuštate imaćemo izbore krajem sledeće godine, a to nije dobro za Srbiju. Ja vam želim da što pre propadnete kao stranka, ali nije dobro za Srbiju, jer ako propadnete na ovaj način uskočiće stranci i formiraće nam vladu - kazao je Šešelj.

Lider radikala upitao je i zašto Vlada Srbije i ministri uopšte ne odgovaraju ili veoma retko na pitanja poslanika koja se postavljaju svakog utorka i četvrtka, navodeći da radikali stalno postavljaju ozbiljna pitanja.

Milija Miletić iz poslaničke grupe PS - NŠ- UŠ, govoreći o slučaju otete devojčice,naveo je da "manijaci" poput otmičara u ovom slučaju moraju da budu sankcionisani na način na koji zaslužuju, a ne da budu puštani na slobodu.

Kako je kazao, Visoki savet sudstva mora da reaguje na oslobađajuće presude suda pedofilima, koji prema njegovom mišljenju moraju da budu osuđeni na najteže kazne.

Skupština Srbije

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Poslanica SPS Snežana Paunović komentarisala je izjave u kojima je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić optužen da je za kampanju povlačenja priznavanja nezavisnosti Kosova koristio novac od nelegalno prodatog oružja, odbacivši ih kao brutalne laži i upitala je sve poslanike da li su svesni da su se polaganjem zakletve obavezali da štite nacionalni interes.

Ona je poslanika Fatmira Hasanija, koji je u utorak na sednici skupštine pitao kada će albanska nacionalna manjina dobiti više prava u Srbiji, upitala da li misli "na manjinu koja je proterala 250.000 nealbanskog stanovništva sa Kosova".

- Da to pitanje Hasanija nije bilo slučajno pokazuju optužbe Bedžeta Pacolija da su povlačenja priznavanja nezavisnosti Kosova plaćana nekim nelegalnim novcem - kazala je Paunović ističući da se ne smeju zatvarati oči pred srpskim i nealbanskim žrtvama, niti na to što je "kampanja priznavanja Kosova plaćana novcem iz Žute kuće".

Poslanik Ðorđe Vukadinović naveo je da se upravo u ovom trenutku u parlamentu Crne Gore usvaja zakon o slobodi veroispovesti ispod čijeg se naziva krije ne mnogo skrivena namera da se upravo ugroze prava Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Zasedanje skupštine o Kosovu, skupština Srbije, Kosovo

Foto: Nikola Tomić

Pitao je predsednika Aleksandra Vučića i premijerku Anu Brnabić šta će uraditi kada se usvoji taj zakon u Crnoj Gori i naveo da su državni organi u Srbiji imali mlaku reakciju na taj, kako ga je ocenio, vandalski čin i zakon.

- Reagovala je SPC i Mitropolija, ali državni organi su reagovali kao da je reč o unutrašnijoj krizi u nekoj dalekoj afričkoj zemlji - kazao je Vukadinović.

Poslanik SNS Aleksandar Marković pitao je Vukadinovića šta je radio 2006. godine kada se Crna Gora otcepljivala, kakve je mere preduzeo, kao i šta je uradio "njegov Tadić i koje je mere preduzeo".

- To je isti Milo Ðukanović, kako te godine, tako i sada. Šta je Koštunica radio tada i šta je radio on. Najverovatnije se bavio istraživanjem javnog mnjenja i nije imao vremena da se bavi problemima sa Crnom Gorom -kazao je Marković.

On je obavestio javnost da je danas 360. dan kako poslanici dela opozicije ne dolaze na posao, a za to uredno dobijaju platu.

Pitao je UNS, NUNS, a i sva ostala novinarska udruženja da li će reagovati i osuditi štampanje novina, za koje je rekao da predstavljaju najprljaviju kampanju u Srbiji, a za koje se ne zna ni čije su, niti kome pripadaju.

Kako je naveo, SzS je priznao da su te novine njihove jer su objavili da su njihovi aktivisti delili te nepotpisane novine.

Upitao je Ministarstvo spoljnih poslova kolika je šteta načinjena položaju Srbije i spoljnioj politici, pogotovu kada je reč o Kosovu i Metohiji zbog "monstruoznih izjava Marinike Tepić" da Srbija novcem od prodaje oružja zapravo kupuje povlačenje priznavanja nezavisnosti Kosova.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sonja

    26. decembar 2019 | 13:43

    Ne pratim skupstinu,gubljenje vremena.Ali sam uspela da cujem gos.koji je pricao o nestaloj devojcicu,svaka cast na izlaganju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA