≫ 

Tači ponovo pozvao Kurtija na konsultacije o vladi, on odbio

U Tačijevom pozivu se precizira da je sastanak s Kurtijem zakazan za 20 sati

  • 1
Hasim Taci, Aljbin Kurti Foto: Tanjug/AP

Predsednik privremenih prištinskih institucija, Hašim Tači, ponovo je danas pozvao lidera Pokreta Samoopredeljenje, Aljbina Kurtija, na konsultacije o sastavljanju nove vlade, koji je on odbio.

U Tačijevom pozivu se precizira da je sastanak s Kurtijem zakazan za 20 sati.

Tači je danas uputio dva poziva Kurtiju na konsultacije o mandataru za sastav nove vlade. Prvi poziv je bio za 13.30, a dugi za 20 sati.

Pre objavljivanja poziva, Tači je na tviteru napisao da se Kurti nije pojavio na ranije zakazani sastanak i pozvao lidera Samoopredeljenja da ne odlaže formiranje vlade.

- Nije došao u moju kancelariju kako se očekivalo, ali uskoro će uslediti novi poziv. Ponovo pozivam sve da ne odlažu formiranje vlade. Naš narod i saveznici očekuju više - napisao je Tači.

Kurti u saopštenju zahvaljuje Tačiju na dva poziva, za koje kaže da su prvo objavljeni na portalu kosovskog predsdnika pa tek zatim su stigli u sedište Samoopredeljenja.

Lider Samoopredeljanja kaže da je bio u inostranstvu i da ni večeras ne može da se odazove Tačijevom pozivu.

- Da bismo se konsultovali oko imenovanja mandatara za formiranje vlade, sastaćemo se narednih dana. U međuvremenu, dozvolite mi da razmotrim članove na koje se pozivate u dva poziva - napisao je Kurti, prenosi prištinska Koha.

Od jučerašnje konstitutivne sednice parlamenta počeo je da teče rok od 15 dana za davanje mandata najpre stranci sa najvećom podrškom.

Ako Kurti ne bude uspeo da formira vladu s obzirom na to da dogovor sa liderom DSK, Isom Mustafom, nije postigao dogovor, pravo na mandat dobija druga po snazi stranka u parlamentu.

Od jučerašnjeg konstituisanja kosovskog parlamenta počeo je da teče petnaestodnevni rok za formiranje nove vlade.

Video: Tači davao uživo izjavu novinarima, a onda je sve počelo da se trese

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA