≫ 

Završen sastanak u Patrijaršiji: Vučić i Irinej o stavu Srbije o dešavanjima u Crnoj Gori

Razgovarali smo o neophodnosti očuvanja crkava i manastira - istakao je predsednik Srbije

  • 79

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić i patrijarh srpski Irinej, sastali su se u Patrijaršiji, a kako je ranije najavljeno, jedna od glavnih tema bila je podrška Srpskoj pravoslavnoj crkvi i Srbima u Crnoj Gori.

Posle sastanka patrijarh Irinej je rekao da smatra da je potrebno o svemu što se dešava u zemlji i regionu rešavamo dogovorom.

- U Crnoj Gori se događaju krupni događaji, tamo su Srbi u velikom problemu. Drugi problemi koji su prisutni tamo. Gledali smo kako i na koji način mi da se odnosimo prema tim problemima. Moje lično mišljenje je da treba stvari smirivati. Treba naći način da se tome odupremo.

On je dodao da to što se događa u Crnoj Gori nije samo problem tamo, već i Srbije i šire.

Na pitanje novinara šta će se desiti ako vlasti u Crnoj Gori krenu da otimaju srpske manastire i crkve, patrijarh je rekao da ne zna kakve će se sve "rđave posledice imati po oba naroda" i da se "Bogu moli da do toga ne dođe".

- Ništa protiv Crne Gore nemamo, bila je samostalna i pre, ali naši međusobni odnosi ne treba da se menjaju. Mi smo jedan narod - kazao je Irinej.

Predsednik Srbije rekao je da je uvek spreman za sastanak na državnom nivou sa predstavnicima Crne Gore i najavio skup lidera regiona u Karlovcima ili Subotici krajem januara, na kojem bi trebalo da bude i predsednik Crne Gore Milo Ðukanović.

Na pitanje da li je vreme za sastanak državnog vrha dve zemlje, rekao da je na to uvek spreman.

- Mislim da postoji skup koji je zakazan u Karlovcima ili Subotici, krajem januara ili početkom februara, gde će biti mnogi lideri iz regiona. Mislim da je moguć dolazak i predsednika Ðukanovića - rekao je Vučić.

predsednik Srbije Aleksandar Vučić, patrijarh Irinej Foto: Tanjug/Zoran Žestić

On je rekao da je sa Ðukanovićem razgovarao i u Tirani ovog meseca i da nema problem da razgovara, navodeći da njih dvojica neke stvari vide na nešto drugačiji način.

- Ali, naše je da poštujemo državu Crnu Goru, da razumemo potrebe i zahteve srpskog naroda. Da se ne stidimo toga što pripadamo srpskom narodu, ne pada mi na pamet, nikoga nismo uvredili, učinili nažao. Ako u svemu lošem što se zbivalo našem narodu ima nešto dobro, to je što se pokazalo jedinstvo srpskog naroda - rekao je Vučić.

To jedinstvo, rekao je, ne bi bilo moguće da nije "ovakvog srpskog patrijarha" i da, kako kaže, Srbi nisu sazreli kao narod i shvatili da ne treba da se okupljaju zato što smo protiv nekog drugog, nego zato što smo za sebe.

- Ne treba na negativističkom pristupu da gradimo svoje jedinstvo, već na tome kako ćemo decu da učimo srpski, da imamo iste bukvare, da čuvamo istu našu srpsku pravoslavnu crkvu, kao što to dozvoljavamo svima drugima, da baštine svoja verska osećanja ovde u Srbiji - rekao je Vučić.

To je snaga srpskog naroda koja je racionalna, odgovorna i ozbiljna, a nije rušilačka, dodao je predsednik.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Brane

    31. decembar 2019 | 10:37

    Jedini način da Srbija pomogne SPC u Crnoj Gori je formiranje pravnih timova koji bi sačuvali imovinu SPC.

  • pirun i ožica

    31. decembar 2019 | 13:18

    Vazno je da se objekti stave u drzavno vlasnistvo, jer su oteti od strane spc...e tek onda moze da se pregovara o kariscenju istih, po kojoj cijeni i uz koje uslove.

  • Mikula

    31. decembar 2019 | 12:16

    Bolje nadjite resenje jer je narodu pukao film da nedaj boze bude kasno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA