≫ 

"Izbori neće biti 3. maja": Vučić o datumu izlaska na birališta

Predsednik Vučić govorio je o aktuelnim dešavnajima u zemlji i regionu

  • 94
Aleksandar Vučić Printskrin: TV Pink

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić gostujući u emisiji Hit tvit govorio je o aktuelnim temama i dešavanjima u državi i regionu. Pored njega, gostovali su novinarka i nekadašnja urednica lista Politika Ljiljana Smajlović i direktor Fondacije za otvoreno društvo Srbija Milan Antonijević.

O međustranačkom dijalogu

Ulogu Tanje Fajon u međustranačkom dijalogu vlasti i opozicije u Srbiji direktor Fondacije za otvoreno društvo Srbije Milan Antonijević smatra konstruktivnom, dok predsednik Aleksandar Vučić smatra da, osim što je, pored Antonijevića, preuzela nadležnosti koje nema, Fajon veoma nekorektno predstavlja Srbiju na evropskoj sceni.

Polemika o Tanji Fajon usledila je nakon što je Vučić insistirao da Antonijević kaže odakle mu stav da EP neće prihvatiti smanjenje cenzusa, te sa kim je uopšte o tome razgovarao i da li je to bila Fajon.

Antonijević je odgovorio da nije bio u kontaktu sa Fajon, već da je poziv dobio od "osoba koje rade u Evropskom parlamentu".

Aleksandar Vučić Printskrin: TV Pink

- Predstavnici Evropskog parlamenta došli su u Srbiju sa dobrom voljom i šteta što se Tanja Fajon tako predstavlja u medijima - rekao je Antonijević.

Na to je predsednik Vučić odreagovao pitanjem: "A nije šteta kako ona predstavlja našu zemlju?"

Antonijević je kazao da njene poruke jestu bile oštrije, ali da smatra da je dobro da se uđe u otvoreni dijalog oko toga kako izgleda medijska situacija u Srbiji. On je inače ocenio uspešnim uključivanje predstavnika Evropskog parlamenta u dijalog između vlasti i opozicije, dodajući da je to institucija kojoj Srbija teži i da će se jednog dana, kada Srbija bude deo EU, u EP naći i njeni predstavnici.

Ističe da uloga EP nije bila pokušaj da se utiče na politički život u Srbiji ili da se "ugodi" pojedinim političkim strankama, već da se promene izbori uslovi.

- Nije cilj dijaloga odustajanje od bojkota, već popravljanje izbornih uslova - podvukao je Antonijević.

Prema njegovim rečima, i na kraju dijaloga između vlasti i opozicije u Narodnoj skupštini zaključeno je da su napravljeni dobri pomaci u stvaranju izbornih uslova i time poslata poruka svim strankama da je bolje izaći na izbore. Antonijević kaže da je EP pozdravio izmene sva tri zakona i nove članove REM-a kao nešto što će stvoriti dobre uslove za izlazak ne izbore.

O smanjenju izbornog cenzusa

Povodom pisanja medija o smanjenju cenzusa sa 5 na 3 odsto, Antonijević je rekao da je sigurno da u parlamentu sigurno treba imati opozicione stranke, ali da je tokom dijaloga na Fakultetu političkih nauka bilo reči da ne može biti izmena zakona u izbornoj godini.

Aleksandar Vučić Direktor Fondacije za otvoreno društvo Srbija Milan Antonijević-Printskrin: TV Pink

S druge strane, predsednik Srbije rekao je da ovo smanjenje cenzusa ne predstavlja ugrožavanje prava opozicije tj. strankama, osim najvećoj političkoj stranci.

- Oni misle da će bojkotovati ove izbore, pa šest meseci kasnije izazvati neki haos na ulici i da će se potom ići na nove izbore. Neće biti novih, sledeći izbori biće 2024. godine - rekao je predsednik Vučić.

On je istakao da "izbori neće biti 3. maja" nego će biti onda kada odluče oni čija je to nadležnost, kada ih Ustav i zakon propisuju. Rekao je da je pogrešio što je prihvatio da se maksimalno pomeri datum za održavanje izbora i izvinio se građanima što će još mesec dana morati da trpe ovakvu političku scenu kakva je trenutno zu Srbiji.

- Pomeraju rokove za izbore, a znaju da narod i pored toga neće za njih da glasa. Hoće da im izlazimo u susret, a nije im dovoljno sve što smo promenili. Tako neka ponižavaju neku drugu zemlju, Srbiju nećete - rekao je Vučić, govoreći da je pomeranje izbora na krajnji datum koji Ustav podrazumeva, proisteklo u međustranačkom dijalogzu uz posredovanje EP, koji je organizovao Antonijević.

O Republici Srpskoj 

Predsednik Srbije istakao je da Republike Srpske nema bez Srbije i da ne zna kako bi Srbija, posle svega što se dešavalo i što se dešava srpskom narodu, preživela da ostane bez RS. Ponovio da nikada nije postojala veća podrška i pomoć Srbije Srpskoj.

- Možda ne umem da držim govore, ali u novcu umem da pokažem. Uskoro idem u Drvar, da otvorim fabriku koju sam obećao, jer je Drvar, iako van RS, jedna od četiri srpske opštine u Federaciji - rekao je Vučić na TV Pink.

predsednik Srbije Aleksandar Vučić Printscreen: tv Pink

On je, na podsećanje da je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim proslavu 9. januara kao Dana RS i pitanje da li to nije doprinelo da se građani RS još manje vežu za BiH, rekao je da se narodu ne može nešto uzeti iz srca.

- Ne krijem da sam srećan zbog postojanja RS, gledam šta mogu da pomognem. To je naša obaveza, nikoga ne ugrožavamo. U svakoj opštini u RS gradimo dom zdravlja, vrtić, školu - naveo je.

Srećan je, kaže, zbog odnosa sa ljudima iz RS i zbog toga što se nije čula nijedna ružna reč.

- Držimo se vrlo disciplinovano i odgovorno. Ne moramo da se volimo i grlimo, ali moramo da se poštumemo. Srpske nema bez Srbije, a ne znam ni kako bi Srbija rpeživela da ostane bez Srpske - poručio je on istakao da nikada nije dovodio u pitanje integritet BiH, te da je čak i u čestitki koju je uputio, ukazao na to.

Kako je primetio, uvek se Srbima u RS ukazuje da krše Dejton, uz podsećanje da u programskom dokumentu najveće Bošnjacke partije stoji kako treba da se uklone srpske opštine oko Sarajeva i da nestane RS.

O dešavanjima u Crnoj Gori

Predsednik Srbije govorio je o dešavnajima u Crnoj Gori i rekao da su poslednji događaji probudili srpski narod koji živi tamo, ali da on želi da vodi politiku mira.

Rekao je da je Đukanoviću izneo svoj stav o položaju Srba u Crnoj Gori i da mu je žao što se vladajuća partija uvredila. Naglasio je da svoj stav neće promeniti, da je njegova obaveza da brine o 28 odsto srpskog življa.

Aleksandar Vučić Tenkovima da idem na Crnu Goru neću, vreme srpske gluposti i neodgovornosti je prošlo, rekao je predsednik Srbije-Printskrin: TV Pink

- Tenkovima da idem na Crnu Goru neću, vreme srpske gluposti i neodgovornosti je prošlo. Ja sam predsednik Republike, ne mogu da govorim uvek ono što želim, već da brinem o interesima građana. Spreman sam da pričam sa Đukanovićem - rekao je on.

Smajlović: Ozlojeđena sam donošenjem Zakona o slobodi veroispovesti 

Ozlojeđena sam donošenjem Zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori i to me pogađa kao građanina, ne samo kao Srpkinju, jer se tim zakonom vređaju neka prava i načela i ne shvatam zašto nema više kritika u Evropi i svetu na taj Ðukanovićev zakon, izjavila je večeras novinarka Ljiljana Smajlović.

- Mislim da su mnogi ljudi koji se izjašnjavaju kao Crnogorci ogorčeni na ovaj zakon. Pogođena sam kao građanin Srbije, ogorčena sam zbog Srba u Crnoj Gori čija se prava krše. Laknulo mi je kada je predsednik Srbije rekao da je ovo žestoka asimilacija Srba, jer se tako čuo glas Srbije - rekla je Smajlović i dodala da predsednik ne treba da povećava tenzije u regionu i stvara veću nervozu teškim rečima.

predsednik Srbije Aleksandar Vučić Printscreen: tv Pink

Kaže da je nesrećna što su neke njene kolege iz Beograda potpisale Apel 88 i da je ništa nije učinilo srećnom nego to kada su reagovali na taj Apel

- Taj Apel 88, neko je rekao ''pa ova družina bi optužila Beograd i 6. aprila 1941. godine''. Ja se s tim slažem. A šta ovaj Apel kaže da je Srbija uradila? Kažu da je Srbija izazvala krizu u Crnoj Gori time što je prepisala imovinu SPC na Crnu Goru. Ja to smatram ogromnom provokacijom - rekla je Smajlović.

O hapšenu direktora iz "Železnica"

Povodom hapšenja direktora "Železnice Srbije" Miroljuba Jevtića, predsednik Srbije rekao je da tu nema zavereničke teorije, kako su neki protumačili, već ga je policija uhvatila s parama na licu mesta.

- Nisam čuo da je Zoranu neko pominjao, lično verujem da Zorana s tim nema veze, njoj potpuno verujem - rekao je predsednik posle komentara da je Jevtić posle hapšenja rekao da je ministarka građevine Zorana Mihajlović umešana u ceo slučaj.

O Turskom toku

Predsednik Vučić na početku je pričao o otvaranju Turskog toka i rekao da kao tranzitna zemlja možemo da prihodujemo mnogo za godinu dana.

- Ovo je najsigurniji izvor gasa u budućnosti, srećan sam što smo završili deo svog posla. Za nas je ovo strateška stvar, ne dnevno-političko pitanje. - rekao je predsednik Srbije na početku emisije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kik

    12. januar 2020 | 21:50

    Pa koji put je već na TV i u ovoj emisiji haha,zato nemaju uslove da prikazuju Djokovica ...

  • Mašnica

    12. januar 2020 | 22:28

    Izbori će biti raspisani u Zakonom predviđenom roku.

  • Olja

    12. januar 2020 | 22:23

    Predsednik Vucic bez sumnje donece pravu odluku u skladu sa Ustavom i u zakonskom roku.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA