"Na KiM nema prava i pravde": Đurić o ubistvu zaštićenog svedoka u postupku protiv tzv. OVK

Podseća da su zvaničnici Međunarodnog suda sa sedištem u Holandiji uveravali predstavnike srpskih institucija da je situacija drugačija nego ranije i da se ubistva svedoka ne mogu ponavljati

  • 41
Marko Đurić

FOTO: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić kaže da je ubistvo još jednog zaštićenog svedoka u postupku ptoriv takozvane OVK stravičan događaj, ali bez presedana.

- I do sada su na Kosovu i Metohiji ubijani zaštićeni svedoci i zbog toga, pod izgovorom, niko od vođa terorističke OVK do sada nije odgovarao za brojne ratne zločine. Podsetio bih da se još uvek hiljade Srba vode kao nestali na Kosovu i Metohiji - ističe Đurić.

Podseća da su zvaničnici Međunarodnog suda sa sedištem u Holandiji uveravali predstavnike srpskih institucija da je situacija drugačija nego ranije i da se ubistva svedoka ne mogu ponavljati.

- Još jednom se pokazuje da na Kosovu i Metohiji nema vladavine prava i da nema poštovanja elementarnih principa pravde - smatra Đurić.

Mirko Đurić

Foto: Tanjug/ANDRIJA VUKELIC

"Dijalog tek nakon ukidanja taksi" 

 

Marko Đurić kaže da je od toga ko će da formira vladu na Kosovu i Metohiji, mnogo važnije da prava Srba prestanu da se gaze i da se ispune ustavne i zakonske norme koje propisuju da u javnom sektoru mora da bude zaposleno najmanje 7 odsto Srba.

Ističe da je osvajanje Srpske liste 10 od 10 mesta u kosovskom parlamentu dovelo do toga da ko god hoće da formira vladu u Prištini mora da pokuca na vrata Srpske liste.

Naglašava da dijalog sa Prištinom može da bude nastavljen samo posle ukidanja anticivilizacijskih taksa.

Dodatnih 150 miliona evra za podršku Srbima na KiM

 

Od početka godine, preko Kancelarije za Kosovo i Metohiju, do najugrženijih domaćinstava na Kosmetu počela je da pristiže pomoć. Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić najavljuje da bi, pored 12 redovnih autobuskih linija dnevno, Beograd i Prištinu uskoro mogla da povezuje i avionska linija, prvi put posle dvadeset godina.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić ističe da je od početka godine započela realizacija programa "Srbija 2020-2025" na području Kosova i Metohije, u okviru kojeg Srbija izdvaja dodatnih 150 miliona evra za podršku našem narodu.

Mirko Đurić

Foto: Tanjug/ANDRIJA VUKELIC

 

- Podsetio bih da je u toku prethodne godine, na inicijativu predsednika Vučića, uz punu saradnju Vlade, Kancelarije i svih nadležnih institucija, započela realizacija 348 projekata pomoći i podrške nažem narodu - kaže Đurić.

Objašnjava da to podrazumeva obnovu škola, ambulanti, bolnica i kompletne infrastrukture.

- U prethodnom periodu renovinarno je 22 od 28 domova zdravlja i ambulanti. Naravno, radićemo i bolnice u Kosovskoj Mitrovici i novu bolnicu u Gračanici. Mislim da je veoma značajno za naš narod što je obnovljeno u potpunosti 49 crkava i manastira - ističe Đurić.

Navodi da je cilj u narednom periodu doći do svakog Srbina i svakog ko se oseća kao građanin Srbije na Kosovu i Metohiji.

- Dobro znamo da je danas borba za Srbiju na Kosovu i Metohiji borba za ljude - ističe direktor Kancelarije za KiM.

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Janko

    20. januar 2020 | 11:35

    Velika nepravda je pocinjena Srbima sa KiM a niko za njih ne odgovara.

  • sfd

    20. januar 2020 | 11:08

    Na Kosmetu je pravi Divlji zapad, samo na to oni u EU zatvaraju oči.

  • Viktorija Vikica

    20. januar 2020 | 16:03

    Bitno je pomoci srpskom stanovnistvu na KiM u ovim teskim trenutcima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA