≫ 

Smanjenje izbornog cenzusa sa pet na tri odsto i zvanično u proceduri

Očekuje se da se izmene i dopune nađu na sednici Skupštine Srbije u februaru, u redovnoj proceduri

  • 37

Poslanička grupa Srpske napredne stranke uputila je u skupštinsku proceduru izmene Zakona o izboru narodnih poslanika i izmene i dopune Zakona o lokalnim izborima, pišu Novosti.

Poslanička grupa Srpske napredne stranke navela je u predlogu upućenom predsednici Narodne skupštine Republike Srbije Maji Gojković, razmotre po redovnom postupku.

Kako se očekuje predlozi izmena zakona će doći na dnevni red sednice Narodne skupštine u februaru.

U predlogu izmena Zakona o izboru narodnih poslanika se predlaže da u raspodeli mandata učestvuju samo izborne liste koje su dobile najmanje 3 odsto glasova umesto dosadašnjih 5 odsto, od ukupnog broja birača koji su glasali.

Političke stranke nacionalnih manjina i koalicije političkih stranaka nacionalnih manjina učestvuju u raspodeli mandata i kad su dobile manje od 3 odsto glasova od ukupnog broja birača koji su glasali.

U obrazloženju se, između ostalog, navodi da predložene izmene Zakona o izboru narodnih poslanika imaju prvenstveno za cilj smanjenje izbornog praga (cenzusa) čiji prelazak omogućava učešće u raspodeli poslaničkih mandata, što će obezbediti da se izborna volja građana adekvatnije preslika na saziv Narodne skupštine i što će omogućiti da i izborna volja građana koja nije preovlađujuća bude politički artikulisana i na odgovarajući način zastupljena u skupštini.

Time se, piše u obrazloženju, povećava stepen demokratičnosti samog izbornog irocesa, ali i rada Narodne skupštine.

U predlogu izmena i dopuna Zakona o lokalnim izborima navodi se da se izbori za odbornike moraju raspisati najkasnije 45 dana pre kraja mandata odbornika kojima ističe mandat, umesto dosadašnjih 30 dana.

Takođe, predloženo je da i na lokalnom nivou u raspodeli učestvuju liste koje su dobile najmanje 3 odsto glasova, a političke stranke i koalicije nacionalnih manjina učestvuju u raspodeli mandata i kad su dobile manje od 3 odsto.

(Telegraf.rs/Novosti/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Daliborka

    21. januar 2020 | 19:06

    Vučić ovim smanjenje cenzusa smanjuje broj poslanika SNS i povećava broj opozicionih poslanika, što je moramo priznati na štetu vladajuće koalicije,ali deo opozicije je kao i uvek nezadovoljan svakom odlukom koju donese ova vlast i to samo zato što mrze Vučića a ne zato što nije dobro za naše društvo.

  • sdv

    21. januar 2020 | 20:01

    opoziciji opet nista jer ih narod nece jednostavno

  • Zeljko

    21. januar 2020 | 19:02

    Ovo je dobra stvar jer će doprineti poboljšanju demokratije, posebno zbog EU, i poboljšaće rad Skupštine.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA