Joksimović: Usvojena pregovaračka pozicija za poglavlje 27, sutra prosleđivanje EK

Podnošenjem pregovaračke pozicije za poglavlje koje se tiče zaštite životne sredine i klimatskih promena, napravljen je značajan korak napred, jer se radi o veoma zahtevnom i kompleksnom pregovaračkom poglavlju, čija je izrada trajala skoro tri godine, navela je ministarka Joksimović

  • 1

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Pregovaračku platformu za Poglavlje 27 - životna sredina i klimatske promene, koja će sutra biti prosleđena Evropskoj komisiji, čime će ukupan broj poglavlja spremnih za otvaranje tokom hrvatskog predsedavanja Savetom EU biti povećan na pet, izjavila je ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Ovim, Srbija pokazuje ozbiljnost, istrajnost i doslednost u procesu reformi i opredeljenju za EI, smatra ministar.

- Podnošenjem pregovaračke pozicije za poglavlje koje se tiče zaštite životne sredine i klimatskih promena, napravljen je značajan korak napred, jer se radi o veoma zahtevnom i kompleksnom pregovaračkom poglavlju, čija je izrada trajala skoro tri godine, uz učešće 28 institucija, zbog čega predstavlja najkompleksniji dokument od preko 1.600 stranica, koji smo do sad predstavljali Evropskoj uniji - kaže Joksimović.

Zahvaljujući dobroj koordinaciji sa predstavnicima EK, velikoj energiji i taktičnosti, koju smo kao Vlada pokazali nakon procesa skrininga, Srbija je dobila pozivno pismo da dostavi Pregovaračku poziciju bez merila za otvaranje, navodi Joksimović.

- Važno je istaći da pregovaračka pozicija za poglavlje 27 dolazi u pravom momentu, u trenutnku formulisanja evropskog ''Zelenog dogovora'' praćenog Investicionim planom, koji je predsednica EK Ursula fon der Lajen predstavila 14. januara u Strazburu. To je značajno, posebno imajući u vidu da je najavljen i poseban Zeleni dogovor za Zapadni Balkan, koji će, takođe, opredeliti velika sredstva za ovu oblast - rekla je ministarka.

U tom smislu i novi investicioni plan Vlade Srbije "Srbija 2025", koji su u decembru 2019. predstavili predsednik Aleksandar Vučić i premijer Ana Brnabić, predviđa i veliki broj strateških ekoloških projekata, čime Srbija još jednom pokazuje da joj je prioritet bolji i kvalietniji život naših građana, napominje Joksimović.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sneza

    3. februar 2020 | 17:38

    Nikad vise poglavlja nisam videla u zivotu, samo se otvaraju...to kao onaj advokat sto je na jednom predmetu iskolovao sina za advokata, a onda on kaze tati, cale ja to odmah resio...ha ha.Zamisljam tatinu facu, ista je i nasa.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA