≫ 

"Odredbe svetovnog i kanonskog prava su jasne", Selaković poručio: SPC je nedeljiva

Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković kaže da je u interesu Crne Gore, Srbije i svih u okruženju da se sačuva mir, šta god da se dešava

  • 1

Zbog usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti, tenzije u Crnoj Gori ne jenjavaju. U susret sutrašnjoj molitvi i litiji na Cetinju, šef biroa za medije vlade Crne Gore Srđan Kusovac podelio je na društvenim mrežama fotografiju na kojoj piše: "Na Cetinju nema šetnje", koju je kasnije uklonio. Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković kaže da je u interesu Crne Gore, Srbije i svih u okruženju da se sačuva mir, šta god da se dešava.

Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković kaže da Srbija čini dosta toga da pomogne Srbima u Crnoj Gori.

- Kao što smo najavili, u narednom periodu ćemo aktivno preduzimati pravne akte i korake u cilju zaštite i poboljšanja položaja srpskog naroda u Crnoj Gori, a i zaštite pravoslavne crkve - ističe Selaković.

Smatra da nije u toku rat saopštenjima već ozbiljna polemika u kojoj se iznose argumenti.

Nikola Selaković, Badnje veče, ponoćna božićna liturgija, Hram Svetog Save

Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković kaže da je u interesu Crne Gore, Srbije i svih u okruženju da se sačuva mir, šta god da se dešava-Foto: Nikola Tomić

- Ukazujemo na ono što jesu međunarodno preuzete obaveze i ono što podrazumeva koncept savremene pravne države u kojoj se zna šta država može da čini, a šta ne bi trebalo da čini - objašnjava Selaković.

Ističe da je Srpska pravoslavna crkva oličenje duha srpskog naroda.

- Gde god Srbi žive, tu postoji i Srpska pravoslavna crkva. Ako želite da je obrišete onda ste ugrozili i sudbinu naših sunarodnika - kaže Selaković.

Podseća da je predsednik Vučić izneo svoj nedvosmislen stav da je protiv bilo kakve konfederalizacije Srpske pravoslavne crkve jer se ne može konfederalizovati ni srpski narod.

- Odredbe, kako svetovnog, tako i kanonskog prava su potpuno jasne. Prvi član Ustava SPC iz 1957. godine kaže da je Srpska pravoslavna crkva jedinstvena, nedeljiva i autokefalna - ističe Selaković.

Kaže da je ovo prvi put da se na zgradi Predsedništva Srbije našla zastava sa Davidovom zvezdom.

- Time Srbija pokazuje da je deo antifašističke tradicije i borbe protiv nacizma i fašizma, da je zajedno delila patnje sa jevrejskim narodom koji je najviše stradao - objašnjava Nikola Selaković.

Video: Moj muž Rifet je čudo manastira Tumane: Doktori su rekli da mu nema spasa, a danas je živ i zdrav

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA