Srbija po indeksu demokratije na 66. mestu od 167 zemalja

Izveštaj "Godina demokratskih nazadovanja i narodnih protesta" objavio je britanski list Ekonomist, a sam rejting zasniva se na kombinaciji ekspertskih ocena i rezultata anketa u obuhvaćenim zemljama

  • 2
Vlada republike Srbije Printskrin: Google Maps

Prema najnovijem indeksu demokratije za 2019. godinu, demokratija u Srbiji se, među 167 analiziranih država, nalazi na 66. mestu u svetu, sa 6,41 poena.

Izveštaj "Godina demokratskih nazadovanja i narodnih protesta" objavio je britanski list Ekonomist, a sam rejting zasniva se na kombinaciji ekspertskih ocena i rezultata anketa u obuhvaćenim zemljama.

Kako se navodi, uzima se pet ključnih pokazatelja koji ukazuju na stanje demokratija u državama: izborni proces, transparentnost vlasti, učešće u političkom životu, politička kultura, kultura i nivo građanskih sloboda.

U Izveštaju se države dele u četiri kategorije, prema tipu režima na: potpune demokratije, nepotpune demokratije, hibridne režime i autoritarne režime. Srbija se nalazi u kategoriji nepotpunih demokratija, kao i Hrvatska koja se nalazi na 59. i Slovenija, koja se nalazi na 36. mestu.

Od ostalih zemalja u regionu, Severna Makedonija je u kategoriji hibridnih režima na 77. mestu, Albanija na 79. mestu, Crna Gora na 84. mestu i BiH na 102. mestu. Na vrhu je Norveška, iza nje su Island, Švedska, Novi Zeland i Finska, dok je na poslednjem mestu Severna Koreja.

Indeks demokratija radi se od 2006. godine.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    23. januar 2020 | 09:24

    Dositej Obradovic je rekao za demokratiju da je to najvece divljastvo,pa prema tome nemoramo niti da se trkamo u tome niti da se uzbudjujemo zbog rang liste

  • Grobar Mne

    23. januar 2020 | 13:16

    Mislim da bi Crna Gora trebalo da bude na ovom mjestu gdje je BIH..Nikakve demokratije nema u Milovoj privatnoj državi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA