≫ 

Svakom političaru ću reći da takse moraju biti ukinute: Grenel u Prištini posle sastanka sa Kurtijem

Grenel je na sastanku sa Samoopredeljenjem u Prištini otišao u pratnji američkog ambasadora na Kosovu Filipa Kosneta

  • 8

Specijalni izaslanik američkog predsednika Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel izjavio je posle sastanka sa liderom Pokreta Samoopredeljenje Aljbinom Kurtijem, koji je i mandatar za sastav nove Vlade Prištine, da se neće mešati u politička pitanja već želi ekonomski razvoj za tzv. Kosovo. On je rekao i da će sutra od Beograda tražiti da zaustavi kampanju povlačenja priznanja tzv. kosovske nezavisnost.

Grenel je ponovio da je najvažnije obezbediti nova radna mesta i dodao da je Trampova administracija uspešna jer podržava biznis i razvoj ekonomije. On je ponovio da očekuje ukidanje takse na srpsku robu.

- Bilo mi je zadovoljstvo ponovo da sretnem Kurtija. Razgovarali smo o ekonomiji, nismo razgovarali o političkim pitanjima. Svakom političaru ovde ću da kažem da ako žele ekonomski razvoj moraju biti ukinute takse od 100 odsto. To je jedina stvar koja mora biti uklonjena, a u isto vreme mora biti zaustavljena kampanja za povlačenje priznanja koju vodi Srbija - rekao je Grenel.

Grenel je na sastanak sa Samoopredeljenjem u Prištini otišao u pratnji američkog ambasadora u Prištini Filipa Kosneta.

Ana Brnabić, Ričard Grenel Američki diplomata u Berlinu je rekao da će i od drugih političkih predstavnika u Prištini, sa kojima će sastati tražiti da takse uvećane za sto odsto na robu iz Srbije i BiH budu ukinute - Foto: VLADA SRBIJE

Američki diplomata u Berlinu je rekao da će i od drugih političkih predstavnika u Prištini, sa kojima će sastati tražiti da takse uvećane za sto odsto na robu iz Srbije i BiH budu ukinute.

Nakon sastanka sa Kurtijem, Grenel će se sastati i sa rukovodstvom Demokratskog saveza Kosova, koji vodi pregovore sa Samoopredeljenjem za stvaranje vladajuće koalcije nakon oktobarskih izbora.

Inače, ambasador Grenel se sinoć sastao i sa predsednikom privremenih institucija u Prištini Hašimom Tačijem, nakon čega je poručeno da se do konačnog sporazuma između Beograda i Prištine može stići kroz ekonomski razvoj.

Ričard Grenel - Hašim Tači Grenel se sinoć sastao i sa predsednikom privremenih institucija u Prištini Hašimom Tačijem - Foto: Tanjug/AP

Grenel će se sutra u Beogradu sastati i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a posetama Kosovu i Srbiji prethodilo je potpisivanje sporazuma o uvođenju avio-linije Priština - Beograd.

Grenel je ponovio da ga ne zanimaju unutrašnji problemi na kosovskoj teritoriji i da, kako je rekao, pokušava da ignoriše političke sukobe u vezi sa formiranjem prištinske vlade, kao i da ne želi u njima da učestvuje.

Aleksandar Vucic, Ricard Grenel Grenel će se sutra u Beogradu sastati i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem - Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Pozvao je političke lidere Albanaca da poštuju zakone i da ne komentarišu razgovore o formiranju vlade u medijima.

Izaslanik američkog predsednika je rekao i da je Trampova administracija bila vrlo uspešna u dosadašnjem rastu kosovske ekonomije, kao i u pružanju pomoći preduzećima.

(Telegraf.rs/Kosovo Online/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA