≫ 

"Ne prihvatam jednačenje taksi i povlačenja priznanja". Vučić Grenelu: Imamo različit stav o KiM

Iako imamo različite stavove po pitanju KiM, zahvalan sam Grenelu što je na racionalan način razumeo potrebe Srbije - rekao je predsednik Vučić posle sastanka sa specijalnim izaslanikom američkog predsednika Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine

  • 57

Specijalni izaslanik američkog predsednika Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine, Ričard Grenel, sastao se u Predsedništvu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Posle sastanka, oni su izneli detalje razgovora, na zajedničkoj konferenciji za medije.

Predsednik Srbije rekao je da "nema lakih razgovora, ali je zahvalan Grenelu što je na racionalan način razumeo potrebe Srbije, šta je to što naši građani žele da vide, a ne da budu ponižavani kako je to bilo u nekim ranijim vremenima".

- Izneo sam sve probleme koje imamo od uvođenja taksi na srpsku robu na KiM, izgubili smo 435 miliona evra. To je nanelo veliku štetu i ljudima u Prištini, koliko i nama u Beogradu. Zahvalan sam Grenelu što je dobro razumeo koliko je bitno prevazilaziti barijere - izjavio je Vučić.

Aleksandar Vučić, Ričard Grenel, Predsedništvo Srbije Predsednik Srbije rekao je da nema lakih razgovora, ali je zahvalan Grenelu što je na racionalan način razumeo potrebe Srbije-Foto: Tanjug/ Dragan Kujundžić

- Mi smo Prištini više puta nudili dogovor, pauzu u našoj kampanji za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova, ukoliko oni povuku takse, ali oni to nisu želeli da čuju - otkrio je predsednik Srbije.

On je poručio američkom diplomati da "ne prihvata znak jednakosti između nelegalno uvedenih taksi na srpsku robu na KiM i povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova".

- Imamo državni stav po pitanju nezavisnosti Kosova, koji se razlikuje od stava Sjedinjenih Američkih Država i Prištine. Oni žele što više priznanja, mi ne želimo i naš posao je da radimo na tome. Za mene to nije isto, jer su takse uvedene bez ikakvog razloga. Ne može da bude tante za kukuriku, kako se to u našem narodu kaže, nego mora tante za tante - rekao je Vučić.

KOSOVO NEZAVISNOST DEFILE FOTO TANJUG/ FILIP KRAINCANIC

- Ponovio sam i Grenelu da smo mi imali stari predlog koji je bio fer, da napravimo pauzu, da Priština ukine takse, a mi da zaustavimo kampanju za povlačenja priznanja nezavisnosti. Rekao sam mu i danas da, ako će to da snizi tenzije u celom regionu, možemo da razgovaramo o tome. Ali, ne možemo da radimo ako će posle toga iz Prištine da nam kažu sledeće nedelje ''e, mi hoćemo u tu i tu međunarodnu organizaciju'', jer mi moramo da radimo svoj posao - poručio je predsednik Srbije.

 
 
 
View this post on Instagram
"Zahvalan sam gospodinu @richardgrenell na ogromnom vremenu koje je izdvojio za Srbiju, na uloženom trudu, entuzijazmu, energiji, mi to izuzetno poštujemo. Imali veoma dobar razgovor koji se ticao pre svega unapređenja životnog standarda ljudi koji žive na ovim prostorima, bolje ekonomske i infrastrukturne povezanosti u regionu, odnosima Beograda i Prištine. Nema lakih razgovara koju god temu da pokrenete. Zahvalan sam gospodinu Grenelu što je na racionalan način, uz vrlo snažnu agendu i veliku želju da napredujemo u našim odnosima, razumeo koje su potrebe Srbije i šta je to što naši građani žele da vide i da naša zemlja bude poštovana. Zahvalan sam i na tome što je dobro razumeo koliko je važno da se u savremenom svetu uvek trudimo da napravimo dogovore i prevazilazimo te barijere." - Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka sa specijalnim izaslanikom predsednika @realdonaldtrump za dijalog Beograda i Prištine @richardgrenell.A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

Ričard Grenel zahvalio se na gostoprimstvu i rekao da će on "gurati obe strane" da postignu dogovor u dijalogu.

Takse moraju biti ukinute, poručio je on i dodao da kampanja povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova mora da se zaustavi. Grenel je rekao da je i juče u Prištini na sastancima sa svim liderima i poslovnom zajednicom preneo da takse od 100 odsto na srpsku robu moraju da budu ukinute i da su neprihvatljive.

Aleksandar Vučić, Ričard Grenel, Predsedništvo Srbije Takse moraju biti ukinute, poručio je Ričard Grenel i dodao da kampanja povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova mora da se zaustavi-Foto: Tanjug/ Dragan Kujundžić

- Isti zahtev prenosim i ovde, a to je ono što se tiče kampanje za povlačenje priznanja, koja mora da se zaustavi - rekao je Grenel.

On je naveo da "moramo da se krećemo u pravcu privrede", otvaranja novih radnih mesta, a to znači i ukidanje taksi koje će dovesti do većeg bogatstva i normalnije situacije kad je u pitanju trgovina. Grenel je rekao da se i u Prištini susreo sa privrednicima na Kosovu koji se, kaže, slažu da takse moraju da se ukinu.

- Svi smo se na to usmerili i uveren sam da idemo u tom pravcu - rekao je Grenel.

Ambasador SAD: Nova godina savršena prilika za svež početak ostvarivanja cilja

Ambasador SAD u Srbiji, Entoni Godfri poželeo je dobrodošlicu u Srbiju specijalnom izaslaniku predsednika SAD.

Na Tviter nalogu američke ambasade u Srbiji, Godfri je napisao da je nova godina savršena prilika za svež početak ostvarivanja cilja predsednika SAD Donalda Trampa da se oslobodi ekonomski potencijal regiona.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pedja

    24. januar 2020 | 11:05

    Ma koje bre takse , ko njih šiša i njihove takse . Kosovo je srpsko i nema pregovora oko toga , mora da se nastavi da povlačenjima priznanja našeg dela okupirane teritorije !!

  • Partizan pa Bog

    24. januar 2020 | 11:02

    Nigde se ne spominje da siptarija prestane sa lobiranjem za priznanje KIM tako da od ove ucene nema nista nastavice Dacic i dalje da trazi povlacenje priznanja KIM Srbija ima jaku i utemeljenu politiku od koje nece odustati .

  • M Novosel

    24. januar 2020 | 09:52

    Nadam se da će gospodin shvatiti da nema dijaloga dok se ne ukinu takse.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA