5 ključnih Grenelovih poruka za Beograd i Prištinu: Zbog ovoga "u ušima zvoni" i jednima i drugima

Ričard Grenel se tokom posete Prištini najpre sastao sa predstavnicima privremenih institucija, a danas u Beogradu razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem

  • 40
Ričard Grenel, Beograd, Priština Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Guliver/Sean Gallup/Getty Images

Prošlost ostavljamo iza sebe, gledamo u budućnost i pravimo konkretne rezultate, tako bi najkraće mogao da se opiše stav SAD po pitanju odnosa Beograda i Prištine, koji je preneo specijalni izaslanik SAD za Kosovo Ričard Grenel, posle boravka u ova dva grada.

On se tokom dvodnevne posete Prištini najpre sastao sa predstavnicima privremenih institucija, a danas u Beogradu razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Pet ključnih poruka "mali Tramp", kako Grenela zovu u diplomatskim krugovima, poslao je obema stranama, a zbog nekih reči "u ušima zvoni" i jednima i drugima.

Priština hitno da povuče takse

Specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine tokom boravka u Prištini, sastao se sa predsednikom privremenih institucija Hašimom Tačijem.

Moramo napraviti napredak, što uključuje i ukidanje taksi - napisao je Grenel na Tviteru posle sastanka sa Tačijem.

On je potom razgovarao i sa liderom Samoopredeljenja, Aljbinom Kurtijem, zatim predsednikom druge po snazi albanske stranke, Demokratskog saveza Kosova Isom Mustafom, a imao je sastanke i sa predstavnicima poslovne zajednice.

Grenel je rekao da je na sastancima sa svim liderima i poslovnom zajednicom preneo da takse od 100 odsto na srpsku robu moraju da budu ukinute i da su neprihvatljive.

- Takse moraju biti ukinute, to je neprihvatljivo - poručio je on i naglasio da je njegova misija isključivo posvećena ekonomskom razvoju.

Iako se sreo sa predstavnicima dve pobedničke stranke na oktobarskim izborima, Grenel insistira da ne želi da utiče na, kako on kaže, unutrašnja pitanja i da je došao da dovede strane kompanije, a ne da brine o političkim bitkama unutar zemlje.

Beograd da prestane sa kampanjom za povlačenje nezavisnosti KiM 

Posle današnjeg sastanka sa predsednikom Srbije, Trampov izaslanik poručio je da kampanja povlačenja priznanja nezavisnosti tzv. Kosova mora da se zaustavi.

Aleksandar Vučić, Ričard Grenel, Predsedništvo Srbije Posle današnjeg sastanka sa predsednikom Srbije, Trampov izaslanik poručio je da kampanja povlačenja priznanja nezavisnosti tzv. Kosova mora da se zaustavi-Foto: Tanjug/ Dragan Kujundžić

- Beograd mora prestati sa pozivima zemljama da povuku priznanja nezavisnosti Kosova. Moramo gledati u budućnost, ne smemo se vraćati u prošlost. To je ono što želimo da postignemo. Da se ljudi pokrenu napred, da se otvaraju nova radna mesta u živahnoj ekonomiji i da ostave političke stvari u prošlosti - poručio je on posle sastanka sa predsednikom Vučićem.

"Ako dve strane ne postignu dogovor, SAD se povlači"

- Nadamo se da će obe strane sesti za pregovarački sto i razgovarati, a ako se Beograd i Priština ne dogovore, mi ćemo se povući - rekao je Grenel u jednom trenutku, odgovarajući na pitnaja novinara.

Karijerni diplomata Zoran Milivojević u razgovoru za Telegraf.rs objasnio je da to znači da Amerikanci nemaju nameru da izvrše odlučujući pritisak na prištinsku stranu.

Zoran Milivojevic Za nas je neprihvatljivo da nas jednako tretiraju kao krivce za nedostatak dijaloga, to je poručio i predsednik Srbije, rekao je karijerni diplomata Zoran Milivojević-Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- Za nas je neprihvatljivo da nas jednako tretiraju kao krivce za nedostatak dijaloga, to je poručio i predsednik Srbije. To su onda dvostruki standardi. To da hoćemo da sednemo za sto, hoćemo, ali su uslovi poznati. Nije Beograd doveo do blokade pregovora i naša strana je otvorena za dijalog, ali to zavisi od prištinske strane. Konkretno, od skidanja taksi. Dijalog zavisi od konstruktivnog pristupa, a ne od maksimalističkog zahteva Prištine da se može razgovarati samo o priznanju - objasnio je on za naš portal.

On se tako složio sa izjavom predsednika Vučića sa današnje konferencije posle sastanka sa Grenelom, da se takse i kampanja povlačenja priznanja tzv. Kosova kao nezavisne države ne mogu porediti, jer su takse uvedene bez ikakvog razloga, protivno Ustavu i da bi se, ako se koliko bi se to izjednači, ispostavilo da je Srbija kriva za takse, to nije slučaj.

Aleksandar Vučić, Ričard Grenel, Predsedništvo Srbije Srbija ima državni stav po pitanju nezavisnosti Kosova, koji se razlikuje od stava Sjedinjenih Američkih Država i Prištine i to je poznato-Foto: Tanjug/ Dragan Kujundžić

- Srbija ima državni stav po pitanju nezavisnosti Kosova, koji se razlikuje od stava Sjedinjenih Američkih Država i Prištine i to je poznato. Zahvalan sam Grenelu što je na racionalan način razumeo potrebe Srbije, šta je to što naši građani žele da vide, a ne da budu ponižavani kako je to bilo u nekim ranijim vremenima - rekao je predsednik.

Za sporazum nema roka, nemamo ideje, imamo moć

Grenel je poručio da nema i da nikada nije ni bilo roka za postizanje konačnog sporazuma Beograda i Prištine, za koji je, kako je rekao, neophodan kompromis svih.

- Svi moraju da prave kompromise. Mi nemamo nikakve ideje, samo imamo moć da okupljamo na dijalog. Nisam došao sa nekom konkretnom predstavom o tome šta bi strane u dijalogu trebalo da rade, ali ću ih gurati napred i govoriti im da ne gledaju u prošlost, već u budućnost - rekao je Grenel.

Aleksandar Vučić, Ričard Grenel, Predsedništvo Srbije Grenel je poručio da nema i da nikada nije ni bilo roka za postizanje konačnog sporazuma Beograda i Prištine, za koji je, kako je rekao, neophodan kompromis svih-Foto: Tanjug/ Dragan Kujundžić

Želi, kaže, da vidi kako partneri SAD ostavljaju političke podele po strani i rade na rastu ekonomije u interesu građana.

- Nikada nije postojalo vremensko ograničenje za postizanje sporazuma - kratko je rekao američki diplomata.

Posle avio-linije Beograd-Priština kreću razgovori o železničkom povezivanju

Već u ponedeljak specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine, organizovaće sastanak sa ekspertima za železnicu i puteve, najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Biće, dakle, nastavljena bliska saradnja po tim ključnim pitanjima, koja ne idu na štetu nikome - rekao je Vučić.

Kada se upostavi železnička linija i auto-put, to će mnogo olakšati život za, na primer, 20.000 Srba u Gračanici, kao i za veliki broj Srba u Kosovskm pomoravlju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gradjanin pokorni

    24. januar 2020 | 18:38

    Nigde nisam procitao da je mali Tramp pomenuo interno raseljena lica.Da im se obezbedi povratak na ognjista i obnove razrusene kuce i vrati oduzeta zemlja.Gledanje u buducnost bez proslosti oni stalno pricaju i Indijancima koje su pobili i Japancima koje su bombardovali N.bombama i svima koje su ugnjetavali.A kada su oni u pitanju onda proslost igra veliku ulogu ( mada njihova 2 veka bas i nisu neka proslost).

  • Zvezdan

    24. januar 2020 | 17:31

    Nema priznanja nezavisnog Kosova i Metohije, ni po koju cenu, ni pod kojim uslovima i NIKADA!

  • 534

    24. januar 2020 | 15:12

    Kosovo i Bosna su pamflet države. Služe kao pokriće da Amerikanci ne mrze muslimane. Oni muslimani koji imaju naftu će biti bombardovani a na drugog strani sveta će neka slepadija dobiti državivu koja nema ni glavu ni rep. E sad nam preostaje da sačekamo još malo i da Kauboji skroz dignu ruke od Kosova i Bosne jer im ionako ne služe više ničemu i da povratimo sve ono što je naše.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA