"Spremni smo za privremeno stopiranje kampanje povlačenja priznanja tzv. Kosova, pod jednim uslovom"

Poruke koje je doneo Grenel nisu nove i sličan stav je zauzela i Kvinta -rekao je Ivica Dačić gostujući u Jutarnjem programu

  • 14
Ivica Dačić

Foto: MSP

Zahtev Prištini da ukine takse a Beogradu da obustavi kampanju protiv povlačenja nezavisnosti tzv. Kosova nisu poredive i ne mogu da se stavljaju u istu ravan, izjavio je za RTS ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Poruke koje je doneo Grenel nisu nove i sličan stav je zauzela i Kvinta rekao je Dačić gostujući u Jutarnjem programu.

- Predsednik Vučić je ponovio da te dve stvari ne mogu da se dovode u istu ravan. Takse moraju da se ukinu, a Srbija nije uvodila takse kada je Priština vodila kampanje za priznavanje nezavisnosti. Ako svi hoće, mi smo spremni da postignemo moratorijum, ali onda mora da stane i lobiranje velikih zemalja za Kosovo, kao i lobiranje za prijem Kosova u međunarodne organizacije. Promenila se slika i odnos snaga i to njih boli. Od 193 zemalja članice UN 93 priznaje nezavisnost Kosova, 95 ne priznaje i pet zemalja je u nekom fluidnom stanju - istakao je Dačić.

Poseta Grenela, prema mišljenju ministra spoljnih poslova, ima pozitivan predznak jer akcenat stavlja na ekonomske teme i to su korisne inicijative a pokazuje i promenjenu poziciju američke administracije u smislu da se zalaže za kompromisno rešenje. Ipak, Grenel je rekao da rok za postizanje sporazuma nije oročen, ali i da nema mnogo vremena.

Aleksandar Vučić, Ričard Grenel, Predsedništvo Srbije

Poruke koje je doneo Ričard Grenel nisu nove i sličan stav je zauzela i Kvinta rekao je ministar Dačić-Foto: Tanjug/ Dragan Kujundžić

- Poruka Grenela da rok za postizanje rešenja nije neograničen je pre svega upućen Prištini - smatra Dačić.

Situacija u Prištini je posledica njihovih unutarpolitičkih odnosa ali je dijalog i zbog toga blokiran.

- Suštinski dijalog se trenutno ne vodi zbog taksi a sve manje se spominje i Briselski sporazum koji nije realizovan od strane Prištine pre svega kada je reč o formiranju ZSO - ističe on.

Kada je reč o situaciji u Crnoj Gori posle izglasavanja spornog Zakona o slobodi veroispovesti ministar Dačić kaže da sukoba na relaciji Beograd-Podgorica nema, ali da se Srbija brine za položaj Srba u Crnoj Gori.

Ivica Dačić

Kada je reč o situaciji u Crnoj Gori posle izglasavanja Zakona o slobodi veroispovesti Dačić kaže da sukoba na relaciji Beograd-Podgorica nema, ali da se Srbija brine za položaj Srba u Crnoj Gori (arhivska fotografija)-Foto: mfa.gov.rs

- Srbija da je i posmislila da donese nešto nalik takvom zakonu do sada bi dobila teške kritike od međunarodne zajednice. Međutim, izgleda da je mnogima nevažno što u Crnoj Gori živi 29 odsto Srba. Mi se ne slažemo sa ovim zakonom ali i sa položajem Srba u Crnoj Gori. Crna Gora nema neprijatelja u Beogradu, mi poštujemo nezavisnost Crne Gore ali oni moraju da poštuju Srbe koji su rođeni i žive tamo - rekao je Dačić.

Izborna trka može da se promeni

 

Sledećeg meseca prema najavama, poslanici će raspravljati o smanjenju izbornog cenzusa. Sudeći po istraživanjima, to pomeranju se ne tiče SPS-a. Međutim, moglo bi da se desi da se izborna trka promeni.

- Što se centusa tiče i priče oko toga problem je što ni cenzus od tri odsto nekima ne bi bio dovoljan da ga pređu - kaže predsednik SPS-a.

Dačić je o eventualnom zajedničkom nastupu sa SNS-om već razgovarao sa Aleksandrom Vučićem ali konačna odluka još nije doneta.

- To je ideja sa pozitivnom konotacijom ali o tome ćemo još razgovarati. Konačna odluka kako ćemo nastupiti na predstojećim izborima donećemo sredinom februara. Želim da naglasim da smo mi ponosni na ono što smo postigli u poslednjih sedam, osam godina - istakao je za RTS Ivica Dačić.

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Драган

    25. januar 2020 | 21:53

    Ситни пиљари се понашају као нашминистр спољних послова .САД је албанске терористе прогласила “борци м за слободу “наоружала их , и заједно са још 27 земаља напала Србију и отела Косово и Метохију и поклонила ратним злочинцима .Сви Срби , који су се борили против терориста, које је САД наоружала,су по “командној одговорности “ осуђени и служе своје казне или су их већ одсужили .Управљачи Косовом и Метохијом данас су ратни злочинци који су хватали било ког Србина и вадили му органе и продавали.Амерички генерал је организовао фарсу звани “РАЧАК” ина основу тога напали Србију .Кад САД призна своје злочине према Србији и обесштети настрадале и невино кажњене , и кад све Албанце по командној дужности и личним злочинима осуди по ДЕЛИМА и стави у затвор може се узети као чињеница да су САД почеле да примењују исти аршин за иста дела .Тек после тога може се помислити да САД раде што говоре и говоре што раде . То је УСЛОВ за ДИЈАЛОГ .

  • Sexo

    25. januar 2020 | 10:26

    Samo lobirajte povlacenje priznanja. 1999-te pijani Jelcin i nejaka Rusija su prodali Srbiju zbog nepovratnog kredita od 2 milijarde $. Sada bi im svaki "nevidljivi" zavrsio na " avio-otpadu Buđanovci" gdje i onaj F117

  • Cika Velja

    25. januar 2020 | 10:23

    Samo vi budite spremni,nije to lose,ali odpriznavanje mora ici dalje!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA