≫ 

Stefanović: Vučić uskoro sa Đukanovićem o smirivanju tenzija

On je kazao da Srbija nije srećna zbog jučerašnjih sukoba, kada je mladić pretučen u Podgorici

  • 50
Nebojša Stefanović, Ana Brnabić, Satanak radne grupa za saradnju sa OEBS -om Foto: VLADA SRBIJE

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je jutros da očekuje da će predsednik Aleksandar Vučić uskoro razgovarati sa predsednikom Crne Gore Milom Ðukanovićem u cilju zaštite srpskog naroda u toj zemlji i smirivanja tenzija.

Stefanović je za RTS, nakon što je Vučić sinoć održao hitan sastanak sa zvaničnicima zaduženim za bezbednost, a zbog pogoršane situacije u regionu, rekao da se mora raditi na tome da se vrati mir i da se smanje tenzije, jer se tako hladne glave razgovora.

- Ti razgovori jesu potrebni i očekujemo da će Vučić u tom cilju razgovarati sa Ðukanovićem, kako bi se zaštitili interesi srpskog naroda u Crnoj Gori. Očekujem vrlo brzo taj razgovor - rekao je Stefanović.

On je kazao da Srbija nije srećna zbog jučerašnjih sukoba, kada je mladić pretučen u Podgorici i dodao da žele da razgovaraju sa vlastima u Crnoj Gori kako bi se utvrdilo šta se dogodilo i spustile tenzije.

Nebojša Stefanović, Ana Brnabić, Satanak radne grupa za saradnju sa OEBS -om Na pitanje da li su Srbi u Crnoj Gori bezbedni, Stefanović je rekao da ne želi da ulazi u kvalifikacije bez sagledavanja cele situacije - Foto: VLADA SRBIJE

- Čekaćemo zvanične informacije, ali zbog zabrinutosti da je moguće da je napad etnički motivisan, naravno da ćemo imati političku reakciju. Ali i ta politička reakcija je umerena i traži smirivanje tenzija i da se ta situacija promeni - rekao je Stefanović.

Upitan da li je BIA tražila podatke od crnogorskih agencija, Stefanović je rekao da neće da komentariše konkretne mere, ali da će država uraditi svoj posao u skladu sa politikom Aleksandra Vučića, odnosno politikom mira i stabilnosti.

Na pitanje da li su Srbi u Crnoj Gori bezbedni, Stefanović je rekao da ne želi da ulazi u kvalifikacije bez sagledavanja cele situacije.

- Ne možemo da kažemo da smo zadovoljni razvojem situacije, kada postoji jedna polomljena glava i incident, nasilje na ulici, ostrašćenost protiv nekoga ko je Srbin, ko pokaže tri prsta i nosi srpsku trobojku. To pokazuje da mora mnogo više da se radi da bi se napravio napredak i da se nasilje i tenzije spuste - rekao je Stefanović.

On je naveo da je sinoć na sastanku predsednik Vučić rekao da je zabrinut i zbog uriniranja na srpsku trobojku i izostanka reakcije crnogorskih vlasti.

BRNABIC REZULTATI VLADA Prema njegovim rečima, reakcije Srbije na dešavanja u Crnoj Gori su ozbiljne i predsednik je reagovao državnički - Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Naglašava da je Srbiji i predsedniku Vučiću u najvećem interesu zaštita srpskog naroda u celom regionu, ali i kako Srbija da jača i tako pomogne svima u okruženju.

Prema njegovim rečima, reakcije Srbije na dešavanja u Crnoj Gori su ozbiljne i predsednik je reagovao državnički.

- Pokazujemo samo želju da smirujemo tenziju. Niko iz Beograda ne želi da se bilo šta loše desi, ne samo u Crnoj Gori, nego bilo gde. Pokazali smo prethodnih nekoliko godina potpuno nemešanje u unutrašnje stvari tih države - rekao je Stefanović.

Navodi da ne može da se ne reaguje na nasilje nad mladićem koji je pokazao da je Srbin, podigao tri prsta ili imao srpsku trobojku.

Žao mu je, kako ističe, što za probleme u Crnoj Gori, ali i drugim zemljama regiona, okrivljuju Srbiju.

- Najlakše je reći ''Srbija je kriva za sve'', a u stvari se radi o njihovim unutrašnjim nedaćama - ekonomskim, političkim. Treba im neko na koga će to da prebace, a taj neko je Srbija. Srbija se trudi da sve bude mirno i stabilno - rekao je Stefanović.

Komentarišući izjavu Mila Ðukanović da se verske slobode zloupotrebljavaju kako bi se srušila Crna Gora, on je rekao da je u 21. veku normalno da postoji sloboda veroisposti i da država ne uređuje kako će neko da se moli Bogu.

- Demokratska vrednost je da pustite ljudima da to čine sami - zaključio je Stefanović.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jelena

    28. januar 2020 | 15:47

    Verujem da ce Vucic umiriti situaciju i nadam se najboljem ishodu svega toga.

  • Miki

    28. januar 2020 | 11:40

    Srbija ne sme da ostavi svoj narod u Crnoj Gori. Treba smiriti situaciju

  • Tinanina

    28. januar 2020 | 11:13

    Treba sto pre smiriti tenzije u Crnoj Gori da se ne bi ova situacija pretvorila u haos.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA