Kurti i Mustafa se danas sastaju sa ambasadorima Kvinte

Današnjem sastanku prisustvovaće i šef Misije EU u Prištini

  • 0
Aljbin Kurti, Isa Mustafa

Foto: Monika Skolimowska/AFP/Profimedia, Tanjug/AP

Lideri dve najuticajnije albanske stranke Pokreta Samoopredeljenje i Demokratskog saveza Kosova, mandatar Aljbin Kurti i Isa Mustafa, sastaće se danas sa ambasadorima Kvinte.

Ovaj susret sa ambasadorima zemalja Kvinte dolazi nakon jučerašnjeg još jednog u nizu razgovora o formiranju nove vlade, koji je završen neuspehom.

Današnjem sastanku prisustvovaće i šef Misije EU u Prištini.

Novi razgovor sa liderom DSK i ambasadorima zemalja Kvinte i Misije EU zakazan je na inicijativu Kurtija.

Kurti, koji je ranije dobio mandat za sastav nove prištinske vlade od predsednika privremenih insittucija u Prištini Hašima Tačija, ima rok da to učini do 5. februara.

KOSOVO TACI NZ Z

Hašim Tači - Foto: Tanjug/Zoran Žestić

 

U protivnom mandat će biti ponuđen drugoj stranci ili koaliciji, a ako formiranje vlade i tada izostane na kosovskoj teritoriji će biti raspisani novi vanredni paralmentarni izbori.

Prema pisanju prištinske Kohe, koja se poziva na izvore bliske dvema strankama, piše da je DSK u početku bio protiv uključivanja ambasadora Kvinte u pregovore dveju stranak o koalicionom sporazumu.

Portal piše da je Kurti insistirao da prisustvu ambasadora Kvinte zbog međusobnog neoverenja i eventualnih posledica koje bi mogle nastati u slučaju neuspeha koalicionog sporazuma, što je, kako se navodi, gotovo izvesno da će se dogoditi.

Glavna prepreka za formiranje zajedničke vlade je to što DSK insistira na mestu predsednika parlamenta na koje je već izabran predstavnik Samoopredeljenja Klauk Konjufca.

S druge strane, Kurti ne želi da se vraća na staro s obzirom na to da je Konjufca izabran 26. decembra i da su i poslanici DSK tada glasali za njegov izbor.

U zamenu za mesto predsednika parlamenta, Kurti je Mustafi ponudio jedno ministarstvo više.

Ponuda je bila da podela ministarstava bude 6 prema 4 ili 7 prema 5, u korist DSK.

Inače, vanredni paralmentarni izbori na Kosovu održani su 6. oktobra prošle godine.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA