≫ 

Da li Tramp rešavanjem kosovskog pitanja želi da skrene pažnju sa "impičmenta"?

Može li rešavanjem "najvećeg problema na Balkanu", kako analitičari nazivaju kosovsko pitanje, Tramp da prebaci fokus sa trenutno najveće predsedničke krize u Americi

  • 7

Stav Sjedinjenih Američkih Država, po pitanju Kosova i Metohije je jasan, složni su stručnjaci i on se neće menjati. Ono u čemu su takođe složni jeste i da je politika administracije Donalda Trampa napravila ogroman pomak u odnosu na prethodne, jer se od čvrstog stava i forsiranja ideje o nezavisnom Kosovu došlo do toga da se slušaju interesi zvaničnog Beograda.

I dok jedan deo javnosti zadovoljno trlja ruke zbog toga, drugi tvrde da se iza svega krije njegova namera za postizanjem spoljnopolitičkog poena, i tako skrene pažnja sa procesa njegovog opoziva (tzv. impičmenta) koji se odvija u Senatu.

Može li rešavanjem "najvećeg problema na Balkanu", kako analitičari nazivaju kosovsko pitanje, Tramp da prebaci fokus sa trenutno najveće predsedničke krize u Americi, kao što je potvrđivanje impičmenta u Senatu?

Donald Tramp, Liu He Foto: Tanjug/AP

Nema sumnje, uspeh na spoljnopolitičkom planu za njega bi bio veliki plus uoči predsedničkih izbora, ali i tokom samog procesa opoziva u Senatu, ali da li je dogovor o konačnom rešenju Beograda i Prištine to što mu je potrebno?

Nedavna izjava, posle potpisivanja Pisma o nameri kojim je napravljen prvi korak o ponovnom uspostavljanju komercijalnih letova između Beograda i Prištine, što je nazvao "pobedom" govori u prilog činjenice da SAD pokušava da ojača uticaj na ovim prostorima i "vrati se u igru na Balkanu."

- Svi su rekli da se to ne može učiniti. Ali, prvi put u veku biće direktnih letova između Beograda i Prištine. Još jedna pobeda - tvitnuo je Tramp i zahvalio se savetniku za nacionalnu bezbednost SAD Robertu O'Brajenu.

Profesor Univerziteta Džon Hopkins, Danijel Server, poručio je da Tramp traži bilo kakav internacionalni uspeh kako bi se fokus pomerio sa trenutnih dešavanja u SAD.

Ostaje, međutim, otvoreno pitanje da li je pozadina ove priče zapravo "već viđeni scenario" gde se nešto najavi, a detalji koji bi mogli da potpuno ponište dogovor budu izostavljeni i rešavani kasnije ili se krije nešto drugo.

Kako nam je objasnio Direktor Međunarodnog instituta za bezbednost Orhan Dragaš, kosovsko pitanje jeste veliki problem, ali za Balkan i ne dovoljno važan za SAD i same građane Amerike.

- Nerešeno pitanje Kosova i Metohije je svakako najveći problem na Balkanu i ovom delu Evrope ali ni približno važno za SAD i njene građane da bi se bilo kakvim aktivnostima Trampa po tom pitanju mogla skrenuti pažnja sa trenutno najvećom predsedničkom krizom u Americi, kao što je potvrđivanje impičmenta u Senatu. Bez dileme, Trampu i njegovoj administraciji je veoma važan neki ozbiljan spoljnopilitički uspeh pred predstojeće predsedničke izbore u SAD a dogovor o konačnom rešenju Beograda i Prištine svakako to može biti - izjavio je on za Telegraf.rs.

Orhan Dragaš Orhan Dragaš, Direktor Međunarodnog instituta za bezbednost - Foto: Privatna arhiva

On, međutim, ističe da se pokazalo da samo američka administracija i Donald Tramp imaju kapacitet da pregovore dve strane pokrenu sa mrtve tačke i da se postigne konačano rešenje za bolji život građana ali i mir i stabilnost u celom regionu.

- Ekonomija i radna mesta su ono što je u fokusu Trampa i njegove administracije i potpuno je razumljivo forsiranje tog modela i pri rešavanju kosovskog problema. Građani Srbije i Kosova su umorni od ratovanja i svakodnevnih tenzija i zaista je važno da u ovoj 2020. godini politika bude u službi ekonomije i boljeg standarda građana a ne u službi prošlosti i mitova kojih ima na obe strane - rekao je Dragaš za naš portal.

Što se Serverove izjave tiče, smatra da je "očekivana, s obzirom na to da je poznat kao veliki prijatelji lobista kosovskih Albanaca".

- Ako se setimo njegovih saveta kosovskom rukovodstvu od pre nekoliko meseci kojim preporučuje da ne ukidaju takse prema Srbiji “jer to treba da bude do kraja ucenjivački kapacitet Kosova”, razumljivi su njegovi destruktivni stavovi prema sveobuhvatnom rešenju koje nije na uštrb Srba na Kosovu i države Srbije. Prema rešenju u kojem Srbija ne gubi sve, što je jedino što zadovoljava kosovsko rukovodstvo i njihove lobiste kao što je Server - kaže Dragaš za Telegraf.rs.

Zbog čega je pokrenut proces opoziva Donalda Trampa?

Proces opoziva predsednika SAD Donalda Trampa u Senatu je formalno počeo 16. januara, pošto je Predstavnički dom u sredu izglasao da se rezolucija formalno uputi u gornji dom Kongresa i pošto su imenovani članovi Predstavničkog doma koji će zastupati tu rezoluciju u daljem postupku.

Donald Tramp optužen je po dve tačke optužnice: prvo, jer je tražio pomoć ukrajinske vlade kako bi ponovo bio izabran na predsedničkim izborima u novembru, a drugo da je opstruirao rad Kongresa.

Kako impičment funkcioniše?

Predstavnički dom Američkog kongresa glasa o svakom članu dokumenta o postupku opoziva. Ti članovi pojedinačno predstavljaju neku vrstu tačaka optužnice, ili radije izjavu o kršenju Ustava. Za usvajanje opoziva potrebna je većina glasova u Predstavničkom domu i ukoliko bilo koja tačka bude usvojena, predsednik je opozvan.

Postupak se zatim seli u Senat, koji se za ovu priliku pretvara u porotu od 100 članova. Predstavnički dom postavlja "menadžere" koji imaju ulogu tužilaca i predstavljaju razloge zbog kojih predsednika valja opozvati. Ukoliko predsednik završi pred sudom, postupku predsedava predsedavajući Vrhovnog suda.

Da bi predsednik bio optužen, potrebna je dvotrećinska većina u Senatu. Ukoliko se to zaista i dogodi, predsednik po automatizmu gubi funkciju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ajde

    28. januar 2020 | 16:22

    Da bas amerikance zanima KiM, nexnaju za evropu pola njih a kamooi za Srbiju i KiM.

  • Др

    28. januar 2020 | 16:32

    Зашто у таквим ситуацијама ми увек морамо да нај****о!???

  • Vukodlak

    28. januar 2020 | 17:52

    Posto su izgubili sve bitke , na Bliskom istoku ,tamo se niko nije prodao, vec pokazali zube,Naravno da im je ovde prodja najsigurnija. A sto se tice gradjana SAD, ja mislim da njih 99,8 /.i nezna gde se nalazi Srbija. Politicka prica je nesto drugo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA