Dačić: Srbija jasno pokazala da želi unapređenje odnosa sa SAD

Dačić je rekao da Srbija visoko ceni podršku SAD

  • 3
Ivica Dačić Foto: MSP

Srbija je jasno pokazala da želi unapređenje odnosa sa SAD na osnovu bogate istorije ali i zajedničkom strateškom opredeljenju ka uspostravljanju stabilnog i bezbednosnog regiona Zapadnog Balkana, koji će biti deo ujedinjenog evropskog kontinenta, rekao je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Dačić je u govoru u Beogradu povodom dvogodišnjice od osnivanja Kongresa srpsko-američkog prijateljstva istakao da je dodatno produbljavanje saradnje sa SAD jedan od najznačajnijih spoljnopolitičkih prioriteta Srbije.

- Naša saradnja zasniva se i na vrednostima koje delimo poput poštovanja koncepta pravne države, ljudskih prava i sloboda, ali i pluralizma mišljenja - rekao je Dačić.

Ocenio je da aktuelne odnose Srbije i SAD karakteriše "pozitivna dinamika" i da Srbija izražava stalnu zainteresovanost za nastavak redovnog političkog dijaloga sa američkim zvaničnicima da bi održala uzlazni trend.

Ivica Dačić Foto: MSP

Dačić je rekao da Srbija visoko ceni podršku SAD i da je posebno zahvalna zbog napora ambasadora Ričarda Grenela za pokretanje dijaloga Beograda i Prištine.

- Podrška i razumevanje SAD zasigurno mogu imati presudnu ulogu u nastojanjima da prevazidjemo probleme i otvorena pitanja sa Prištinom, što bi dalje moglo da vodi izgradnji poverenja izmedju srpskog i albanskog naroda u celini, a što je od neprocenjivog značaja za čitav region Zapadnog Balkana - rekao je Dačić.

Rekao je da će Srbija nastojati da što bolje razjasni i približi svoje stavove svojim američkim partnerima i izrazio očekivanje da će SAD uvažiti srpske interse. Srbija kako je rekao, nastoji da se svojim delovanjem na medjunarodnom planu potvrdi kao aktivan, odgovoran i pouzdan partner, posebno kao nosilac regionalne stabilnosti.

- Naša zemlja daje značajan doprinos daljem jačanju regionalne saradnje, očuvanju mira i izgradnji prosperitetnog i budućnosti okrenutog Zapadnog Balkana - rekao je Dačić.

Rekao je da je Srbija zahvalna zbog podrške SAD inicijativama Srbije, kao što je "mini Šengen", i podrške Srbiji u ostvarivanju punopravnog članstva u EU kao njenog strateškog cilja. Dačić je podsetio da su SAD danas jedan od najznačajnijih stranih investitora u privredu Srbije, sa do sada uloženih blizu četiri milijarde dolara i više od jedne milijarde donacija kroz programe razvojne pomoći, i rekao da je Srbija na tome posebno zahvalna.

Ukazao je da rad i aktivnosti Kongresa srpsko-američkog prijateljstva potvrdjuje da odnosi dve zemlje "mogu i moraju biti osnaženi ne samo u političkoj sferi, već i u oblastima ekonomije, ali i tehnološke, kulturne i naučne saradnje".

Dačić je rekao da da je poslednjih godina intenziviran politički dijalog zvaničnika dve države na visokom nivou što je doprinelo boljem razumevanju stavova Srbije o pitanjima od najvećeg nacionalnog značaja. Ponovio je poziv predsedniku Donaldu Trampu i drugim zvaničnicima SAD da posete Srbiju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ljubo

    29. januar 2020 | 08:40

    Pricas deklerativno .Procitaj ovde sta u svakoj prilici pisu tvoji Preobuceni komunisti yu nostalgicari i Rusofili za Ameriku a nazalost propalu Rusiju i bivseg KGB—ovca Putina dizu u nebesa.

  • POZIVAM SVE VAS

    29. januar 2020 | 19:24

    Ministar Dacic je apsolutno u pravu. Sve sto Srbi sada moraju uraditi je bojkot. Apsolutni i totalni bojkot hrvatskih i crnogorskih proizvoda kao i hrvatskog i crnogorskog turizma. Na taj nacin ce se i Crna Gora ali i Hrvatska dozvati pameti. Jel postoje ljudi koji znaju kako organizovati kampanju bojkota na socijalnim mrezama? Ako postoje ja ih molim da nesto ucine povodom ove agresije na srpski narod.

  • вук

    29. januar 2020 | 07:26

    Да, али САД НЕЋЕ С НАМА, СРБИЈОМ!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA