Nemačka, Francuska i EU nisu uključene ali su dobrodošle: Grenel o dijalogu Beograda i Prištine

Grenel je istakao da su dobrodošli svi koji su zainteresovani da pomognu

  • 4
Aleksandar Vučić, Ričard Grenel, Predsedništvo Srbije Foto: Tanjug/ Dragan Kujundžić

Specijalni izaslanik američkog predsednika Donalda Trampa za dijalog između Beograda i Prištine, Ričard Grenel potvrdio je da se trenutno vode napori za ponovno uspostavljanje pregovora.

Grenel je rekao da su u njegovim dosadašnjim naporima materijalizovana dva sporazuma, jedan o avio-liniji, o čemu je potpisano i Pismo o namerama, a drugi za železničku prugu Beograd-Priština, prenosi prištinska Gazeta ekspres.

Prema njegovim rečima, u tim dogovorima nisu učestvovale ni Nemačka, ni Francuska, ni Evropska unija. Grenel je istakao da su dobrodošli svi koji su zainteresovani da pomognu.

U pisanom odgovoru za Gazetu ekspres Savezna vlada Nemačke nije želela da komentariše napore SAD u vezi sa dijalogom Beograda i Prištine, istovremeno insistirajući na tome da se dijalog nastavi pod nadzorom visokog predstavnika Evropske unije Đozepa Borelja.

- Iz principijelnih razloga ne komentarišemo napore naših saveznika - rekao je portparol vlade Nemačke.

On je dodao da se generalni stav Savezne vlade nije promenio i da podržavaju napore EU ka normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

- Očekuje se da bi u interesu obe zemlje dijalog trebalo da se što pre obnovi pod nadzorom novoizabranih na poziciji visokog predstavnika i njegovog tima - rekao je portparol.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zorica

    29. januar 2020 | 16:09

    Onda su dobrodošle i Rusija, Kina, Indija. Ne može svi oni protiv nas samih, imamo onda pravo i mi na podršku

  • Salamander

    29. januar 2020 | 15:03

    Upravo od kojih ocekujete bas su oni srusili Jugoslaviju i posle toga pravili zla nad srbima koje jos nije prestalo.

  • slađa

    29. januar 2020 | 15:15

    Otkačite se od Srbije i Zapadnog Balkana. Nigde u svetu dobra niste doneli. Gazite sve međunarodne norme, ljudska prava, građanske slobode, proizvodite i širite viruse, najveći broj masovnih ubistava je u Americi. Koga god da ste poslali kao izaslanika, trenirao je strogoću na štetu demokratije i vršio pravno nasilje. Nema dijaloga oko onoga što ne važi za Škotsku, Kataloniju, Kašmir i druge oblasti, s tim što ste vi bombama, genocidom, biocidom i ekocidom gotovo uništili i zdravlje stanovništva u čitavom regionu. Da, korona virus možda jeste Đavo, ali on se zove Komitet 300 i njegove sluge u američkoj administraciji koja trenutno deklarativno zastupa patriotizam i verske slobode, ali na isti način postupa sa državnim interesima Srbije ali i građana u celini. Pa gde je reakcija američkog establišmenta na brutalnost prema vernicima SPC u Crnoj Gori. Svi vi prolazni emisari zakačite se za pitanje Kosova i Metohije, kada vam ponestanu aduti i politike za neki novi rat ili eksploataciju prirodnih resursa. O demokratiji nemate pojma, jer bi građani Amerike trebalo da budu prvi na ulicama protiv terora bogate manjine koja iz dva međusobno suprotstavljena centra diktira apokalipsu. Oba centra moći podjednako ne mare za njih i budućnost i održivi razvoj. A Bil Gejts, Soroš, Bler trljaju ruke u ovoj apsurdnoj situaciji. Pokušavate da zgazite i države i društva i pojedince podjednako brutalno i na ogoljen način. I SZO je napravila previd oko korona virusa i odgovorni su za propust.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA