≫ 

Ovo su detalji nove metodologije pristupanja EU koja će danas biti predstavljena u Briselu

Ključni cilj angažovanja EU na Zapadnom Balkanu je da zemlje pripremi za ispunjavanje svega što je potrebno za članstvo

  • 2

Nova metodologija pristupanja Evropskoj uniji, koju će Evropska komisija danas predstaviti u Briselu, donosi niz novina, pored ostalog i objedinjavanje više pregovaračkih poglavlja u tzv. klastere, kako bi politički fokus zemalja kandidata bio usmeren na ključne sektore, ali i sankcije u slučaju nesprovođenja potrebnih reformi i ispunjavanja uslova.

- Neophodno je poboljšati pristupni proces i učiniti ga efektivnijim, on mora da postane predvidiviji, kredibilniji - zasnovano na objektivnim kriterijumima i rigorozno na pozitivnim i negativnim uslovljavanjima, kao i na reverzibilitetu", ističe se u dokumentu pod naslovom "Poboljašti pristupni proces - verodostojna evropska perspektiva za Zapadni Balkan - u koji je Tanjug imao uvid.

Objedinjavanje poglavlja u klastere podrazumeva da bi se ona potvarala kao celina, a ne pojedinačno, a ideja EK je da se unese veća dinamika u pregovore sa kandidatima, uz poštovanje postojećeg okvira pregovora i sporazuma sa tim zemljama.

Evropska komisija, zastave EU Nova metodologija pristupanja Evropskoj uniji, koju će Evropska komisija danas predstaviti u Briselu, donosi niz novina, pored ostalog i objedinjavanje više pregovaračkih poglavlja-Foto: Tanjug/AP

To rešenje bi, kako se navodi u dokumentu, moglo već sada da se primeni u pregovorima sa Srbijom i Crnom Gorom.

Od ključnog značaja je, kako se ističe, da se izgradi poverenje među svim akterima i da se pospeši pristupni proces, koji mora biti dinamičniji i podložan čvršćem političkom upravljanju. Cilj angažovanja EU na Zapadnom Balkanu je da zemlje pripremi za ispunjavanje svega što je potrebno za članstvo, što uključuje podršku demokratiji, vladavini prava i ekonomske reforme, kao i usaglašavanje sa osnovnim evropskim vrednostima.

Joksimović: Nova metodologija EU ne donosi veliku promenu

Ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović ocenjuje da nova metodologija procesa pristupanja EU neće doneti veliku promenu pristupnih pregovora, ističući da Srbija već pregovara po vrlo striktnim uslovima i da ima kapacitete da pregovara po svakoj metodologiji.

Jadranka Joksimovic Ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović ocenjuje da nova metodologija procesa pristupanja EU neće doneti veliku promenu pristupnih pregovora-Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Mi radimo svoj posao i ako mogu da kažem sigurna sam da ćemo stići na svoj cilj. Bez prečica i uz sve prepreke sigurna sam da će Srbija možda i prva stići na svoj cilj - izjavila je Joksimovićeva u Briselu.

Ona je najavila da će komesar za proširenje Oliver Varheji danas u Briselu zvanično predstaviti novu metodologiju procesa pristupnja, koju će, dan kasnije, predstaviti i u Beogradu u okviru svoje prve zvanične posete Srbiji.

Joksimovićeva objašnjava da je suština zapravo pitanje kako će se politika proširenja u "političkom smislu pozicionirati" i kao će se EU dogovoriti "jedinim glasom"o tome da li politika proširenja ostaje, ubrzava se i da li je vide kao važan element jačanja EU u budućnosti.

- Metodologija neće doneti ništa epohalno novo što će potpuno promeniti koncept pregovora. Srbija već pregovara po jako rigidnoj i strogoj metodologiji", rekla je ministarka.

Video: To je to! Zastava Velike Britanije se više ne vijori u Briselu

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boban

    5. februar 2020 | 12:21

    Dzabe vi nama medom mazete oci kad svako ko ima imalo mozga zna da ukoliko vam Srbija ne pokloni Kosovo nema nista od "ulaska" u tu vasu eu a narod Srbije se nece odreci Kosova ni po koju cenu!.

  • BranoT

    5. februar 2020 | 09:53

    Gospođa Joksimović je naivna! Sada će u prvi klaster odmah uvrstiti i ono o spoljnoj politici EU, zajedno sa nekim poglavljima koja bi se mogla prihvatiti odmah. Kladim se. A to znači odmah pitanje sankcija Rusiji i bog zna šta još što moramo potpisati ako mislimo pristup...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA