Usvojen predlog metodologije procesa pristupnja EU: Evo u kom kontekstu se pominje Srbija

Predsednica Komisije Ursula fon der Lajen rekla je da je reč o "dobroj vesti" za prijatelje sa Zapadnog Balkana

  • 0

Evropska komisija (EK) na sastanku komesara usvojila je predlog prerađene metodologije procesa pristupnja Evropskoj uniji.

Predsednica Komisije Ursula fon der Lajen kaže da je reč o "dobroj vesti" za prijatelje sa Zapadnog Balkana.

- Proširenje EU je dobitna situacija za sve - kaže Fon der Lajen.

Ona je na svom Tviter nalogu objavila da će nova metodologija procesa pristupanja, nakon usvajanja na sastanku komesara, biti predstavljena danas u Briselu.

- Komisija danas predlaže kredibilan i dinamičan plan koji će postaviti put za otvaranje pristupnih pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom - napisala je fon der Lajen.

Dokumentom koji danas predstavlja evropski komesar za proširenje Oliver Varheji, prema tekstu u koji je Tanjug imao uvid, predložena je podela pregovaračkih poglavlja po tzv "klasterima" odnosno oblastima.

Predviđaju se sankcije, ali i podsticaji za zemlje kandidate u odnosu na način ispunjavanja uslova i reformi neophodnih tokom porocesa pridruživanja.

Nova metodologija se neće primenjivati na Srbiju i Crnu Goru, ali je ostavljena mogućnost da i te dve države, ukoliko žele, budu obuhvaćene novim pristupkom, navode u Komisiji.

- Da bi se u pregovorima sa Srbijom i Crnom Gorom unela veća dinamičnost, rad na poglavljima može se organizovati i oko klastera, uz poštovanje postojećih pregovaračkih okvira i uz dogovor ovih zemalja - navodi se u dokumentu.

Ove dve zemlje će moći da biraju da li će nastaviti pregovore sa EU po njoj ili će ipak nastaviti po starom sistemu. Ukoliko se slože, rad na poglavljima bi mogao da se organizuje oko oblasti, i to sve uz dogovor sa ove dve zemlje i poštovanje postojećih pregovaračkih okvira.

To je danas, između ostalog, rekao komesar za proširenje Oliver Varheji, nakon što je EK usvojila ovaj dokument. On je na samom početku predstavljanja novme metodologije rekao da osnovni cilj Evropske unije ostaje nepromenjenjen - proširenje Unije na Zapadni Balkan.

Ono što je istakao kao najvažniju stvar jeste vladavina prava sa kojom će, kako je naveo, pristupanje EU i početi i završiti se.

Pojasnio je i da je nova metodologija predvidela novu podelu, odnosno da će poglavlja biti grupisana po, kako je rekao, "klasterima", što bi u praksi trebalo da budu oblasti.

Kako je pojasnio, raditi po "klasterima" nije loše, jer bi u praksi moglo da se desi da se više poglavlja otvore odjednom, odnosno sva koja pripadaju tom korupusu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA