≫ 

Kurti ponovio stav o taksama: Ukidanje u zamenu za reciprocitet

On je nakon sastanka sa šefom EU u Prištini Natalijom Apostolovom, rekao da će principi konstruktivnih odnosa biti princip rada

  • 8
Aljbin Kurti Foto: Tanjug/AP

Premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti danas je ponovio stav da će takse na robu iz centralne Srbije biti ukinute u zamenu za potpuni reciprocitet.

On je nakon sastanka sa šefom EU u Prištini Natalijom Apostolovom, rekao da će principi konstruktivnih odnosa biti princip rada.

- Nova vlada smatra da je politički, ekonomski i trgovinski reciprocitet zamena za ukidanje takse od 100 odsto na robu iz Srbije. Ne nameravamo da se vraćamo na asimetrične odnose. I DSK i Samoopredeljenje, sa oko 60 odsto glasova na Kosovu među Albancima, saglasni su oko reciprociteta. Čak i oni koji su danas u opoziciji, oni koji nisu glasali za nas i ne slažu se sa nama o mnogim stvarima, saglasni su sa reciprocitetom - rekao je Kurti, a prenosi Koha.

Apostolova nije komentarisala ideju reciprociteta, ali je rekla da je EU bila jasna u zahtevu za ukidanjem takse, kao i da je zainteresovana za ponovo pokretanje dijaloga između Beograda i Prištine.

Danas je i predsednica prištinske skupštine Vjosa Osmani, posle razgovora sa nemačkim ambasadorom Kristijanom Heldom, odgovarajući na pitanja novinara, potvrdila da će taksa koju je vlada Ramuša Haradinaja uvela na robu iz Srbije i BiH biti zamenjena recipročnim merama.

- Odnosi između Kosova i Srbije trebalo bi da se zasnivaju na ovom principu, koji primenjuje svaka demokratska država - rekla je Osmani, piše Gazeta ekspres.

Vjosa Osmani Foto: Tanjug/AP

Ona je, pozivajući se na reči specijalnog izaslanika američkog predsednika Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine Ričarda Grenela, ponovila da Srbija za uzvrat mora da zaustavi kampanju povlačenja priznanja, što je, kako tvrdi Osmani, "narušilo važnost dijaloga".

Predsednik "Alijanse za biznis Kosova" Agim Šahini očekuje da će nova vlada takse na robu iz centralne Srbije i BiH najverovatnije zameniti merom reciprociteta jer, ocenjuje, taksa ima političku konotaciju, a ekonomska pitanja treba odvojiti od politike.

On je ocenio da će reciprocitet biti teži od takse od 100 odsto, zato što "Srbija ne priznaje kosovska dokumenta, a Kosovo, neće nepriznavati srpska dokumenta - pasoš, ličnu kartu, registarske tablice, osiguranje"  - prenosi RTK 2.

Ipak, Šahini navodi da Beograd i Priština imaju veliku šansu da se dogovore oko slobodnog protoka ljudi, robe i kapitala. Prema podacima kojima raspolaže "Biznis alijansa Kosova", tvrdi Šahini, od uvođenja taksi ostala je neisporučena roba između Beograda i Prištine u vrednosti većoj od 50 miliona evra.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dex

    5. februar 2020 | 18:18

    Murta

  • Link

    5. februar 2020 | 19:41

    Samo ti i dalje shaize, golube olinjali.

  • Alex

    5. februar 2020 | 19:31

    Onda pregovaraj interno sa tvojima koji te podrzavaju a na UN, interpol, dalja priznanja, EU ce te da zaboravite. I naravno ponovo ce te se susresti sa novim povlacenjima priznanja lazne drzave !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA