Srbija da odluči da li će primenjivati novu metodologiju pristupanja EU

Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku, smatra da je na Srbiji i Crnoj Gori da odluče da li će primenjivati novu metodologiju ili će nastaviti već započeti proces

  • 2

Govoreći o novoj metodologiji proširenja Evropske unije, predsednik Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović rekao je za RTS da su Srbija i Crna Gora predvodnice u tom procesu evrointegracija kada je u pitanju Zapadni Balkan.

Dragan Đukanović smatra da je Srbiji i Crnoj Gori ostavljena mogućnost da odluče da li će primenjivati novu metodologiju ili će nastaviti već započeti proces.

- Mislim da ona ima i jedne i druge elemente i zato treba strateški i kratkoročno da se promisli i donese odluku koja će imati dalekosežne posledice -  kaže Đukanović.

Smatra da je jedno od njenih najvećih ograničenja to što uvek može vratiti zemlju na početak procesa.

Кada su u pitanju evrointegracije Srbije najveći problem je Кosovo, a imenovanje specijalnog izaslanika EU, koji će najverovatnije biti Miroslav Lajčak, izuzetno je važno, navodi Đukanović.

On je dan ranije komentarisao kako će nova metodologija uticati na političke i bezbednosne prilike u regionu, i upozorio da svako dugoročno odsustvo evropske perspektive može da destabilizuje region. Jedino potpuna integracija regiona u EU, tvrdi, može da odgovori i na političke i na bezbednosne izazove.

 Dragan Đukanović, potpredsednik Centra za spoljnu politiku Predsednik Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović-Foto: Medija centar Beograd

Kada je reč o predsedavanje Hrvatske Savetom EU Ðukanović kaže da je period od šest meseci brzo prođe, ali da je važno što je Hrvatska pokazala dobru volju prema Zapadnom Balkanu kome i sama pripada od 2013. i što je proširenje stavila kao jednu od prioritetnih tema ovog procesa.

- Treba očekivati sličan odnos i tokom nemačkog predsedavanja u drugoj polovini godine, ali smatram da će posebno hrvatsko predsedavanje biti značajno ta region zbog samita EU i ZB u Zagrebu gde će učlanjenje regiona u EU dobiti jasniju perspektivu - zaključio je.

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pedja

    7. februar 2020 | 11:50

    Nema sta da se primenjuje Srbija nece u EU!

  • Milorad Vujicic

    10. februar 2020 | 04:04

    Samo ekonomski slobodni dogovori,politicki ni u ludilu sa EU.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA