≫ 

Izglasano: Izborni cenzus snižen na 3 odsto

Za izmene zakona glasalo je 157 poslanika, a isti će stupiti na snagu u roku kraćem od osam dana od objavljivanja

  • 43

Cenzus na predstojećim prolećnim izborima biće umesto dosadašnjih pet, tri odsto, a na lokalnim i republičkim listama će biti zastupljeno 40 odsto žena, odlučila je danas Skupština Srbije, gde su poslanici izglasali su izmenu Zakona o izboru narodnih poslanika i o izmeni Zakona o lokalnim izborima.

Izmene Zakona predviđaju da strankama nacionalnih manjina nije potrebno da ostvare tri odsto kako bi im bili dodeljeni mandati, pri čemu se pri raspodeli mandata primenom sistema najvećeg količnika, količnici izborinih lista stranaka manjina uvećaaju za 35 odsto.

Izbornu listu stranke ili koalicije stranaka nacionalnih manjina proglašava Republička izborna komisija (RIK), koja može da da zatraži mišljenje nadležnog nacionalnog saveta o tome da li je podnosilac izborne liste stranka nacionalne manjine ili koalicija stranaka nacionalnih manjina.

U okviru izmena zakona prihvaćen je i predlog narodne poslanice Gordane Čomić da na izbornim listama mora biti 40 odsto manje zastupljenog pola, odnosno žena, a prema usvojenim amandmanima, po redosledu na listi na svakih pet mesta mora biti dva kandidata manje zastupljenog pola.

Po izglasavanju izmena zakona o većem broju žena na listama, Gojković je čestitala svim ženama u Srbiji.

Za izmene zakona glasalo je 157 poslanika, a isti će stupiti na snagu u roku kraćem od osam dana od objavljivanja.

SNS će podržati predlog Gordane Čomić

Poslanica Srpske napredne stranke (SNS) Marija Obradović izjavila je danas da će poslanička grupa te stranke podržati predloge poslanice Demokratska stranke (DS) Gordane Čomić, navodeći da se “stranačke ograde” moraju preskočiti kada su u pitanju viši interesu, u ovom slučaju, učešće žena u lokalnim i državnom parlamentu.

Marija Obradović, Srpska napredna stranka, Skupština Srbije Poslanica Srpske napredne stranke (SNS) Marija Obradović izjavila je danas da će poslanička grupa te stranke podržati predloge poslanice Demokratska stranke (DS) Gordane Čomić-Printscreen: RTS

Obradović je u Skupštini Srbije rekla i da su usvojeni i amandmani koji ženama garantuju bolje pozicije na izbornim listama.

Komentarišići povratak Gordane Čomić u parlament, ona je novinarima kazala da za nju to znači definitivan prekid bojkota, kao i da sve “licemerne priče” opozicije da se bore za bolji položaj žena padaju u vodu.

- Ona je moj politički suparnik i imamo mnogo različitih stavova, ali kada je u pitanju borba za bolju poziciju žena, zaista smo zajedno mnogo toga uradile - rekla je Obradovićeva.

Vanredna sednica počela u četvrtak

Poslanici su započeli u četvrtak raspravu na vanrednoj sednici parlamenta na čijem dnevnom redu je izmena izbornih zakona.

Skupština Srbije, poslanici Poslanici su započeli u četvrtak raspravu na vanrednoj sednici parlamenta na čijem dnevnom redu je izmena izbornih zakona-FOTO: TANJUG/ DIMITRIJE GOLL/

Stiglo je 25 amandmana, od kojih je nadležni odbor prihvatio tri, a na izmene i dopune Zakona o lokalnim izborima koje je predložio SNS podneto je 17 amandmana, od kojih su prihvaćena dva.

I poslanica DS-a Gordana Čomić predložila je izmene i dopune zakona, koje predviđaju da se na lokalnim i republičkim listama nađe najmanje 40 odsto žena. Na izmene i dopune koje je podnela Čomićeva podneto je šest amandmana, od kojih je prihvaćen jedan. Na njene predložene izmene o lokalnim izborima podneto je takođe šest amandmana, od kojih je prihvaćen jedan.

Izbori 26. aprila, čeka se zvanično raspisivanje

Građani Srbije na izbore će izaći 26. aprila, a istog dana biće održani i lokalni i parlamentarni izbori, potvrdio je u nedelju generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković. Prema pisanju Novosti, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izbore će raspisati 6. marta, kada bi trebalo da bude raspušten i parlament.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA