Ko je Miroslav Lajčak koji bi mogao voditi pregovore sa Prištinom?

Miroslav Lajčak Balkan poznaje kao svoj džep, nadzirao je referendumski proces u Crnoj Gori, bavio se kompleksnom političkom situacijom u BiH, a srpski priča gotovo kao maternji

  • 13
SRBIJA SLOVACKA DIPLOMATIJA Foto: Tanjug/Predsednistvo Srbije

Odlazeći ministar u slovačkoj vladi, Miroslav Lajčak, u ovom trenutku favorit je za specijalnog izvestioca EU za pregovore Beograda i Prištine. Iako nije želeo ni da potvrdi ni da demantuje informaciju koju je preneo Blic, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da ne bi isključio tu mogućnost, ali je istakao da će ta osoba svakako biti pod snažnim uticajem Berlina.

- Mislim da sam time sve rekao - rekao je Vučić za RTS.

Diplomata koji poznaje političke prilike na Balkanu 

Miroslav Lajčak Balkan poznaje kao svoj džep, nadzirao je referendumski proces u Crnoj Gori, bavio se kompleksnom političkom situacijom u BiH, a srpski priča gotovo kao maternji.

Pored toga što je radio u Bugarskoj i Grčkoj, nisu mu strane ni druge ovdašnje države, naročito kada je reč o nekadašnjoj SFRJ. Naime, Lajčak je od 1998. do 2001. bio šef kabineta nekadašnjeg slovačkog ministra spoljnih poslova Eduarda Kukana (koji je bio izvestilac za Srbiju i koji učestvuje u aktuelnom dijalogu srpske vlasti i opozicije o izbornim uslovima), ali i njegov pomoćnik u svojstvu specijalnog izaslanika za Balkan.

Samo godinu dana nakon demokratskih promena 2000. godine, Lajčak stiže u Beograd kao slovački ambasador za Saveznu Republiku Jugoslaviju (kasnije Srbiju i Crnu Goru), Albaniju i Makedoniju, da bi se nekoliko godina kasnije "prebacio" u susednu BiH, gde je obavljao funkciju visokog predstavnika Ujedinjenih nacija za Bosnu i Hercegovinu.

Po stupanju na tu dužnost najavio je da će, za razliku od svojih prethodnika, koristiti bonska ovlašćenja, koja su mu davala pravo da smenjuje i kažnjava političare, ali i da nameće zakone ukoliko je to potrebno.

Nakon SRJ, Albanije, Makedonije i BiH, na red je došla i Crna Gora. Naime, Miroslav Lajčak je odigrao ključnu ulogu u nadziranju referenduma za nezavisnost u Crnoj Gori 21. maja 2006., kada je obavljao funkciju ličnog predstavnika nekadašnjeg šefa evropske spoljne politike Havijera Solane.

Aleksandar Vucic, Miroslav Lajcak Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Upravo je Lajčak bio taj koji je vrlo bio angažovan u višemesečnim pripremama za referendum, gde je zapravo bio posrednik u sporu između vlasti i opozicije u Crnoj Gori. Lajčakov predlog bio je da je potrebno da ga podrži 55 odsto izašlih birača, kako bi se proglasila nezavisnost Crne Gore.

Sve u svemu, čitav region Zapadnog Balkana ne da mu nije nepoznanica, nego naprotiv.

Ima li Srbija razlog za radovanje?

Ukoliko Lajčak zaista bude bio imenovan za izvestioca o pregovorima sa Prištinom, i imajući u vidu da dolazi iz zemlje koja nije priznala nezavisnost Kosova, mnogi će reći da je to dobra vest za Srbiju. Međutim, pitanje je da li će to zaista biti tako?

Naime, ono što se za slovačkog šefa diplomatije može reći, jeste da je posredi osoba koja se zalaže za dijalog Beograda i Prištine, ali koja ne gleda blagonaklono na stavove ni jedne ni druge strane. U više navrata je pozivao Prištinu da povuče takse na srpsku robu, a skretao je pažnju i na to što Srbija potpisuje sporazum sa Evroazijskom ekonomskom unijom, a teži članstvu ka EU.

Takođe, nije nepoznanica da njegovoj zemlji i njemu samom ideje o razmeni teritorija kao o mogućem rešenju kosovskog problema nisu naročito bliske.

European Parliament building in Brussels, evropski parlament, Evropska Unija, Evropska komisija, Brisel Foto: Tanjug/AP

Sa jedne strane važi za čoveka koji se dobro priprema, koji je temeljan i završava zadatke, ali i da je u isto vreme voljan da razgovara i uzme i drugačija mišljenja u obzir. U isto vreme, važi za odlučnu osobu koja je sklona i takozvanoj "diplomatiji pritiska", naravno iza kulisa.

Nije nepoznanica ni da je prozapadno orjentisan, iako je međunarodne odnose studirao i na Državnom institutu za međunarodno pravo u Moskvi. Upravo to ga je, najverovatnije, i odvelo u Moskvu na početku diplomatske karijere.

Tačnije, njegov prvi posao van nekadašnje Čehoslovačke bio je upravo u Moskvi (početkom devedesetih godina prošlog veka). Radio je u ambasadi i te nekadašnje države, a nakon razdvajanja Češke i Slovačke, takođe ostaje angažovan u ambasadi, samo novonastale države Slovačke.

Osim Rusije, radio je i u Japanu gde je bio ambasador.

Aleksandar Vucic, Miroslav Lajcak Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Osim što obavlja funkciju šefa slovačke diplomatije, Lajčak je i predsedavajući OEBS-a, i na tom mestu će biti do kraja ove godine.

Trka za UN

Miroslav Lajčak je svojevremeno bio u trci za generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, i to kada je "u igri" bio i nekadašnji srpski šef diplomatije Vuk Jeremić 2016. godine. Lajčak i Jeremić su dobili isti broj glasova, ali je na funkciju "predsednika sveta" izabran Portugalac Antonio Gutereš.

Lajčak je, inače, osim studija u Moskvi, diplomirao i pravo na Komenskijevom univerzitetu u Bratislavi. Studirao je u evropskom centru za studije bezbednosti "Džordž Maršal" u Garmiš Partenkirhenu u Nemačkoj.

(Telegraf.rs/Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mir

    8. februar 2020 | 15:44

    Lajcak Miroslav I Frantisek Lipka, korumpirana dvojac, koji su priznali očiglednu kradju referenduma u Crnoj Gori. Lipka je bio mortus pijan.. Kako spavate to samo Bog zna?!

  • Pera poskok🐍

    8. februar 2020 | 14:38

    Ko ne bi znao ko je Lajčak. Svuda u bivšoj jugoslaviji je radio najprljavije poslove na štetu Srbije i normalno je da će gurnuti svoju nosinu i u KiM. Rodi se tako stvorenje koje umesto obraza ima đon i za šaku srebrnjaka gazi i po živima i po mrtvima.

  • salko

    8. februar 2020 | 14:50

    U BiH je konstantno izrazavao zabrinutost i uzimao astronomsku platu.Uhljeb prve kategorije!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA