≫ 

Niko ne može da donese plan i kaže "uzmi ili ostavi": Vučić o sastanku sa Merkel i pitanju KiM

Vučić je sa pripadnicima vojne policije razgovarao tokom ručka, u njihovoj kantini, a želeo je da čuje od njih više o tome koja im je oprema potrebna, šta bi unapredilo njihov standard, kolika je potreba za stanovima

  • 72

Predsednik Aleksandar Vučić je danas posetio pripadnike 5. bataljona Vojne policije u kasarni "Topčider", od kojih je želeo neposredno da čuje kako oni vide stanje u vojsci. Posle razgovora sa njima, on se osvrnuo na stanje u vojsci, planovima države kada su u pitanju nova ulaganja, ali i predstojeći sastanak sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i rešavanje kosovskog pitanja.

"Sa Merkel ću razgovarati o metodologiji razgovora o rešavanju pitanja KiM"

Predsednik Srbije očekuje da će sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel razgovarati o metodologiji razgovora o rešavanju kosovskog pitanja, a ne o nekakom planu za rešenje, kako se to špekuliše u medijima.

- Ne mislim da će se pričati o nekom novom planu. Niko ne može da donese i plan i kaže ''uzmi ili ostavi" - poručio je on.

Na pitanje da li Berlin ubrzava razgovore oko Kosova zbog aktivnosti SAD, predsednik je rekao da to ne bi da komentariše, ali da je za nas situacija svakako teška.

- Za nas je svakako teško, jer će svako rešenje koje bude dolazilo spolja biti rešenje okakvog ili onakvog priznanja nezavisnosti. Zato moramo da pronađemo formu normalizacije koja bi išla bez toga...Ili će ponuditi nešto dobro Srbima, u šta ne verujem - kazao je Vučić.

Rekao je da, iako ima "sve činjenice poznate u jednoj jednačini na umu", ne može da dođe do rezultata koji bi bio obostrano nezadovoljavajući ili zadovoljavajući.

- Nekada sam mogao da dođem do rezultata, ali sada ne mogu - dodao je on.

Upitan da li će se stav Merkel promeniti, uz opasku da je čestitala Aljbinu Kurtiju, rekao je da je razgovor sa Kurtijem Merkelovoj važniji nego sa njim, jer kancelarka mora da vidi kakvu će politiku Kurti da vodi, na šta može da računa i šta će da rade, sem činjenice, primetio je Vučić, da će da podignu tužbu za genocid protiv Srbije i povećaju za 100 odsto potrošnju na oružje policiji i vojsci.

Aleksandar Vučić, Angela Merkel, Njujork, UN Foto: Predsedništvo Srbije

Vučić je rekao da zna datum susreta sa kancelarkom, ali nije trenutak da to kaže.

Šta je sa Zajednicom srpskih opština?

Ako govorimo o reciprocitetu postavlja se prvo pitanje prvih šest od 15 tačaka Briselskog sporazuma, koje se tiču Zajednice srpskih opština, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić povodom najave novog premijera prištinskih vlasti Aljbina Kurtija.

Na pitanje šta znači Kurtijeva najava da će po pitanju taksi ići na reciprocitet, Vučić je odgovorio da to pitanje treba postaviti Kurtiju.

- Ako govorimo o reciprocitetu, postavlja se pitanje ZSO. Ne znam kakav reciprocitet i na tim osnovama napraviti - objasnio je on.

Što se taksi tiče, prema Vučiću, bilo bi dobro da ih ukinu, ako se na to odluče.

KOSOVO NEZAVISNOST DEFILE FOTO TANJUG/ FILIP KRAINCANIC

- To bi bilo od velike koristi za njih. Dobiće značajnu međunarodnu podršku za to i imaće jeftinije i bolje proizvode na svom tržištu. S naše strane, važno je da Srbi budu dobro snabdeveni i nećemo dalje gubiti 0,2 do 0,4 odsto BDP-a - objasnio je on.

Veće plate za pripadnike Vojske Srbije

Vučić je sa pripadnicima vojne policije razgovarao tokom ručka, u njihovoj kantini, a želeo je da čuje od njih više o tome koja im je oprema potrebna, šta bi unapredilo njihov standard, kolika je potreba za stanovima.

Predsednika i vrhovnog komandanta oružanih snaga u kasarni su dočekali ministar odbrane Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba VS Milan Mojsilović, komandant Garde general major Milomir Todorović, načelnik Uprave vojne policije brigadni general Rajko Milovanović i načelnih Uprave za operativne poslove general major Želimir Glišović.

Raport mu je podneo kapetan Strahinja Babić.

Inače, američki vojni sajt Global fajer pauer upravo je objavio najnoviju rang listu zemalja po vojnoj snazi i kapacitetima, po kojoj je Srbija, u odnosu na prošlu godinu, napredovala za 13 pozicija i trenutno je na 65. mestu među ukupno 138 zemalja, koliko je rangirano.

Predsednik je čestitao ministru odbrane i načelniku Generalštaba ovaj "skok" na listi i istakao da je zadovoljan što je za kratko vreme u armiji mnogo obnovljeno i urađeno, te najavio povećanje plata "običnim" vojnicima.

Vučić je rekao da je takva pozicija srpske armije na američkom sajtu u neku ruku i očekivana, ali i primetio da je to bilo teško, jer i Hrvatska ima "strahovito snažnu vojsku".

Aleksandar Vučić Foto: Tanjug/Instagram/buducnostsrbijeav

- Zadovoljan sam što smo za kratko vreme, u poslednjih pet godina, posle teških reformi, uspeli da mnogo obnovimo i uradimo - rekao je Vučić.

On je dodao da će se raditi na tome da se plate povećaju vojnicima, koji imaju najniže zarade u vojsci.

- Ključna stvar su plate i mislim da su gerenali, pukovnici i potpukovnici zadovoljni. Problem su nam vojnici, čije su plate 44.000 - 45.000 i moramo da ih povećavamo, kako bismo imali veći broj vojnika i popunjenost vojske - rekao je Vučić.

Predsednik je naveo da se mora ubrzati izgradnja stanova, da pripadnici vojske vide da imaju budućnost za sebe i porodice.

Zemlje u regionu niže rangirane od Srbije

Kada je reč o zemljama iz regiona, one su rangirane od Srbije - Hrvatska na 69. mestu, Severna Makedonija na 127. mestu, Crna Gora na 123. i BiH na 133. mestu.

Zemlje su rangirane na osnovu više od 50 faktora koji određuju "indeks moći", odnosno kategorija počev od vojne moći, broja stanovnika i vojnika, preko finansija do logističkih sposobnosti, prirodnih resursa i geografskog položaja.

O Čomić: SNS prihvatila predlog jer je važan za budućnost zemlje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je SNS prihvatila i izglasala predlog poslanice DS Gordane Čomić, jer je važan za budućnost zemlje, iako se ona, podseća, dok je vodila Narodnu skupštinu, prema opozicionim poslanicima ponašala nedemokratski.

Izrazio je zadovoljstvo što je SNS prihvatila predlog Gordane Čomić, dodajući da ih nije bilo sramota da ga izglasaju, jer je reč obavezi koju država ima prema ženama, koje su, kaže, i u životu i u politici racionalnije i gledaju u budućnost, ne u prošlost.

- Poštovanje Vama, što se pokazali korektnost da izađete sa nekim predlogom i sa nečim što je važno za celu zemlju -  poručio je Vučić poslanici DS.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cc

    9. februar 2020 | 14:41

    Dok je bio Djilas bilo je jedva 30 Sve pohvale za ovu vlast.

  • Aca

    9. februar 2020 | 14:44

    Bravo srbendo svaka cast!!!

  • Aleix

    9. februar 2020 | 14:58

    Svaka čast gospodine predsedniče na poseti, ali sledeći put dođite sami, bez prateće vojne svite, pa da vam ljudi iskreno kažu svoje probleme i nedostatke u sistemu. Od njih ćete čuti pravu istinu o stanju u vojsci. Visoki vojni rukovodioci koji se nalaze oko Vas vam samo ulepšavaju stvari a od istine su daleko. Znate Vi to i sami!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA