Vučić: Posle Minhena ću moći bolje da procenim dalje korake Prištine i međunarodne zajednice

Vučić je dodao će na jednom panelu u Minhenu na kome će učestvovati, biti prisutan i premijer Kosova Aljbin Kurti, pa će videti kakva će atmosfera biti i kako će to izgledati

  • 1

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je učešće na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji u četvrtak i petak od velikog značaja za Srbiju, jer će moći bolje da proceni šta su dalji koraci prištinske vlade i međunarodne zajednice.

- Očekuje me prvo susret sa (specijalnim izaslanikom predsednika SAD Ričardom) Grenelom, potpisivanje sporazuma oko voznog sporazuma, ako to uspemo da dogovorimo do kraja i to bismo išli preko Merdara, Kuršumlija-Merdare-Priština, što je mnogo važno za naš narod koji živi u Gračanici i na čitavom Kosovu i Metohiji - rekao je Vučić za Sputnjik.

Vučić je dodao će na jednom panelu u Minhenu na kome će učestvovati, biti prisutan i premijer Kosova Aljbin Kurti, pa će videti kakva će atmosfera biti i kako će to izgledati.

- Ne mislim da će biti dostupno za javnost, ali sam ću, čini mi se, bolje moći da ocenim u kom smeru mogu dalje da teku razgovori. Zato je taj boravak u Minhenu od velikog značaja za nas, jer ćemo bolje moći da procenimo šta su dalji koraci prištinske vlade, šta su koraci Nemaca, Amerikanaca i svih ostalih u međunarodnoj zajednici - objasnio je Vučić.

On je dodao da će u Minhenu imati mnogo važnih sastanaka sa nemačkim poslanicima, američkim senatorima, američkim kongresmenima, predsednicima vlada.

Kako je naveo, u martu će se videti i sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i da je dogovoren tačan datum, ali da još ne može da ga saopšti.

Aleksandar Vučić, Angela Merkel, Njujork, UN Foto: Predsedništvo Srbije

Posle Minhena Vučić će se sasati u Beogradu sa svim Srbima iz regiona, Srbima iz Crne Gore, Srbima iz Republike Srpske i svim drugim Srbima, sa srpskim NVO iz Crne Gore, a 16. februara u Briselu će se sastati i sa Šarlom Mišelom.

Podsetivši da ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu dolazi u Srbiju 17. februara, Vučić je rekao da Šojgu "donosi" nešto Srbiji, ali da će prepustiti njemu da o tome priča.

Za situaciju u Crnoj Gori posle donošenja Zakona o slobodi veroispovesti, Vučić je rekao da se nada da će Zakon biti povučen ali da ne može to da očekuje.

- Bilo bi besmisleno da kažem da to očekujem. Nadam se, bilo bi dobro, a i ako se to ne dogodi, ovaj glas koji je podignut, jeste glas nepokorenog i nepokornog naroda, naroda koji neće da odustane od svojih svetinja i od svog identiteta - ukazao je Vučić.

On je rekao da je uz narod koji šeta svakog četvrtka i nedelje.

- Da li podržavam narod koji mirno protestuje, koji mirno traži svoja prava, koji želi da sačuva svoje svetinje, kako mislite da moj odgovor može da bude drugačiji od 'da' i to jednog velikog 'da' - istakao je Vučić.

(Telegraf.rs/Fonet)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milorad Vujicic

    14. februar 2020 | 08:18

    Srbija je kosovo i obratno.To treba da znaju svi u svetu a NATO nek prestane koketirati sa kosovskim albancima i podrzavati kriminalce.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA