Poslanička grupa u EP traži imenovanje specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan

Specijalni izaslanik bi radio pod nadležnošću visokog predstavnika EU za spoljnu i bezbednosnu politiku i komesara za proširenje i susedsku politiku

  • 2

Grupa Obnovimo Evropu u Evropskom parlamentu apelovala je da se imenuje specijalni izaslanik EU za Zapadni Balkan.

Izaslanik bi, smatraju poslanici iz te grupe, bio pod "dvostrukom kapom", odnosno radio pod nadležnošću i visokog predstavnika EU za spoljnu i bezbednosnu politiku i komesara za proširenje i susedsku politiku.

Ta osoba bi se "fokusirala na rešavanje dugotrajnih problema u regionu", navodi se u dokumentu "Novi pristup perspektivi članstva u EU za zemlje Zapadnog Balkana", koji je usvojila grupa Obnovimo Evropu.

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj je tokom posete regionu krajem januara razgovarao o mogućnosti imenovanja izaslanika EU za Zapadni Balkan.

Grupa Obnovimo Evropu predlaže i formiranje odeljenja za borbu protiv korupcije u Generalnom direktoratu za politiku susedstva i pregovore o proširenju. Njegov zadatak bi bilo pružanje pomoći institucijama koje se bore protiv korupcije u zemljama kandidatima u regionu.

Prema mišljenju te političke grupe, u kojoj su i poslanici iz partije francuskog predsednika Emanuela Makrona, proces proširenja se može i mora odvijati uporedo s reformom EU, jer "jedno ne isključuje drugo".

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA