≫ 

Sudije i tužioci tema u Skupštini: Poslanici počeli novu raspravu, vanredna sednica u petak

U ovoj raspravi predloženo je da se u sudove ubace kutije slične glasačkim kako bi građani mogli da ubacuju primedbe i ocenjuju koliko su zadovoljni radom sudova

  • 0

Skupština Srbije počela je danas novu sednicu, a sudije i tužioci našli su se na dnevnom redu.

Marjan Rističević predložio je da se u sudove ubace kutije slične glasačkim kako bi građani mogli da ubacuju primedbe i ocenjuju koliko su zadovoljni radom sudova.

Lider Narodne seljačke stranke predložio je da studenti Pravnog fakulteta analiziraju primedbe građana i podnesu izveštaj, kako bi i javnost i nadležni stekli uvid u stanje pravosuđa jer se njemu, kako je rekao, građani svakodnevno žale.

Rističević je najviše govorio o sudiji Miodragu Majiću i ocenio da su njegove presude "skandalozne".

Na dnevnom redu sednice je predlog da zbog isteka mandata prestane funkcija predsednicima Privrednog suda u Somboru, osnovnih sudova u Dimitrovgradu, Lebanu, Zrenjaninu i Šidu, kao i prekršajnih sudova u Pančevu, Trsteniku i Čačku, a istovremeno se 70 kandidata prvi put bira na sudijsku funkciju.

Kada je reč o sudijama koji se prvi put biraju na sudijsku funkciju, zamenik predsednika Visokog saveta sudstva (VSS) Ivan Jovičić rekao je u ime predlagača, da su stručnost, osposobljenost i dostojnost kandidata utvrđeni na osnovu Zakona o sudijama , da su komisije VSS razgovarale sa svim kandidatima i da su svi dostojni funkcije.

Skupština Srbije Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković sazvala je 24. vanredno zasedanje skupštine za petak - Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Članica Državnog veća tužilaca Sandra Kulezić obrazložila je predlog za izbor dva zamenika javnog tužioca u jednom višem javnom tužilaštvu i 13 osnovnih javnih tužilaca i rekla da su predloženi kandidati pokazali najviši stepen stručnosti.

U nastavku sednice razmatraće se i Predlog odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan Komisije za hartije od vrednosti za 2020, koji je podneo Odbor za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava, Predlog odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan Regulatornog tela za elektronske medije za 2020. i predlozi odluka o davanju saglasnosti na Rebalans finansijskog plana Agencije za energetiku za 2019. i 2020. godinu, koje je podneo Odbor za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava.

Vanredna sednica u petak, rasprava o kandidatima za člana REM

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković sazvala je, na zahtev 158 narodnih poslanika, 24. vanredno zasedanje skupštine u 11. sazivu, za petak, 14. februara 2020. godine, sa početkom u 10 časova.

Kako je saopštio kabinet predsednice Skupštine, narodni poslanici razmatraće jednu tačku dnevnog reda - Listu kandidata za člana Saveta Regulatornog tela za elektronske medije, koju je podneo Odbor za kulturu i informisanje. Zasedanje će biti održano u Domu Narodne skupštine, Trg Nikole Pašića 13.

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA