≫ 

Uhapšen Srbin na KiM zbog navodnog ratnog zločina. Đurić: U pitanju "zastrašivanje srpskog naroda"

Žarko Zarić iz opštine Istok na Kosovu i Metohiji, uhapšen je danas  ispred crkve u svom selu

  • 52
Mirko Đurić Foto: Tanjug/ANDRIJA VUKELIC

Povratnik u selo Ljubožda, Žarko Zarić iz opštine Istok na Kosovu i Metohiji, uhapšen je danas  ispred crkve u svom selu, posle čega se oglasio i Marko Đurić, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju i poručio da je u pitanju " zastrašivanje srpskog naroda u pokrajini".

Žarko Zarić uhapšen je danas  ispred crkve u selu Ljubožde po završetku liturgije koja je služena povodom praznika Sveta tri jerarha.  Zarić se na Kosovo vratio pre tri godine, a pre sukoba na Kosovu radio je kao policajac. Pre povratka u opštinu Istok prošao je sve provere.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju ocenio je da je ovo "brutalan primer instrumentalizacije pravosuđa na Kosovu i Metohiji u kampanji sistematskog zastrašivanja srpskog naroda u pokrajini".

Zatražio je hitno oslobađanje Zarića ili pružanje kredibilnih dokaza da se on osnovano sumnjiči za teško krivično delo, iako je, kako ističe, pre tri godine kao povratnik na KiM prošao sve provere prištinskih privremenih institucija.

- Hrabri pojedinci, koji odlučuju da se vrate na svoja ognjišta u enklavama južno od Ibra, sasvim sigurno su najugroženija demografska grupa na evropskom kontinentu, a međunarodna zajednica, ukoliko joj je stalo do sopstvenih vrednosti, mora da konačno stane u njihovu odbranu - navodi Ðurić u saopštenju.

On ističe da je strategija Prištine očigledno da periodičnim i gotovo nasumičnim hapšenjima zbog navodnih ratnih zločina bude ubijena svaka pomisao na povrtak više od dvesta hiljada prognanih Srba.

- Tajni spiskovi i montirani procesi protiv Srba treba da zacementiraju tragične posledice jednog od najmasovnijih etničkih čišćenja i pogroma u novijoj istoriji, a prištinsko pravosuđe je pristalo da igra sramnu ulogu u toj zločinačkoj kampanji - navodi Ðurić.

KiM IZBORI GRACANICA Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

On poziva one koji danas govore o genocidu Srbije na Kosovu i Metohiji da odgovore kako se u međunarodnom pravu zove proterivanje čitavog jednog naroda, a potom i maltretiranje i zastrašivanje onih koji su uprkos svemu, zahvaljujući ličnoj hrabrosti i upornosti, ostali da žive u nemogućim uslovima, izloženi stalnim pritiscima i pretnjama.

- I ovo hapšenje je samo još jedno od upozorenja da se u Prištini kontinuirano uspostavlja i učvršćuje jedan opasan i agresivan etnocentrični politički sistem, koji svima, osim Albancima, uskraćuje pravo na postojanje na Kosovu i Metohiji - ukazuje Ðurić.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nina

    12. februar 2020 | 17:38

    Sa ovim su presli sve mpguce granice. Necemo dozvoliti da se ovakve stvari odvijaju nad srpskim narodom. I mi znamo da pokazemo zube kada je potrebno.

  • Ana S

    12. februar 2020 | 16:36

    Dokle će Međunarodna zajednica da toleriše svakodnevni teror koji Albanci sprovode nad našim narodom na KiM!?

  • Vanjica

    12. februar 2020 | 17:22

    Ovo zastrašivanje našeg naroda mora pod hitno da prestane.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA