≫ 

"Pompeo, Makron, Si Đinping...": Evo ko je sve čestitao Srbiji Dan državnosti

Srbija danas obeležava Dan državnosti, u znak sećanja na 15. februar 1804. godinu kada je počeo Prvi srpski ustanak i kada je 1835. proglašen prvi srpski Ustav

  • 2
Dan Državnosti Foto: Tanjug Milica Nikolić/Dragan Kujundžić/Tara Radovanović/AP

Srbija danas obeležava Sretenje - Dan državnosti, a čestitke građanima Srbije i predsedniku Srbije, Aleksandru Vučiću, stižu iz celog sveta, od svetskih državnika, diplomata, predstavnika međunarodnih organizacija.

Pompeo čestitao u ime SAD

Američki državni sekretar Majk Pompeo danas je Srbiji, u svoje i u ime građana Sjedinjenih Američkih Država, čestitao Dan državnosti, uz poruku da SAD ostaju posvećene podršci Srbiji na njenom evropskom putu.

- SAD veoma cene naš odnos sa Srbijom i dele viziju demokratske Srbije sa naprednom ekonomijom, u miru sa susedima i u potpunosti integrisanu u Evropu -  navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

- Ohrabreni smo nedavnim događajima koji signaliziraju pomak napred ka olakšavanju investicija, razvoju turizma, trgovinskih i uzajamnih odnosa sa Kosovom i sa optimizmom verujemo da će Srbija i Kosovo učiniti dalji napredak ka normalizaciji odnosa u bliskoj budućnosti - kaže se u saopštenju.

Čestitke iz Kine

Predsednik Vučić primio je povodom Dana državnosti čestitku od predsednika Kine Si Đinpinga u kojoj se, uz čestitke i najbolje želje prijateljskom srpskom narodu, ističe da su, uz zajedničke napore obe strane, kinesko-srpski odnosi u "punom zamahu procvata".

KINA SRBIJA POSETA FOTO: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

- Poslednjih godina, pod Vašim rukovodstvom, Srbija neprekidno postiže nove rezultate u izgradnji države, stabilno napreduje strategija reindustrijalizacije, razvoj ekonomije se ubrzava, standard života naroda se podiže - piše u čestitki kineskog lidera.

Si Đinping, dalje, konstatuje da su "važni projekti o kojima smo se zajedno dogovorili već postigli pozitivne napretke".

- Međusobno političko poverenje se učvršćuje, međusobno se čvrsto podržavamo oko vitalnih interesa i važnih pitanja. Nedavno ste izrazili saosećanje i podršku borbi Kine sa korona virusom novog tipa, što je još jednom pokazalo čelično prijateljstvo zajedničke sudbine dve zemlje - piše u čestitki predsednika Kine.

Si Đinping navodi i da pridaje veliki značaj razvoju odnosa Kine i Srbije i da je spreman da zajedno sa Vučićem, uz vođstvo zajedničke izgradnje inicijative Pojas i put i saradnje Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, podigne "sveobuhvatno strateško partnerstvo Kine i Srbije na još viši nivo".

- Očekujem da se ponovo sretnem sa Vama u aprilu ove godine, da zajedno diskutujemo o razvoju kinesko-srpskih odnosa i saradnje Kine i zemalja centralne i istočne Evrope. Želim vašoj zemlji puno prosperiteta, a narodu sreću i blagostanje - navodi se u čestitki predsednika Si Đinpinga.

Makronova čestitka

Dan državnosti predsedniku je čestitao je francuski predsednik Emanuel Makron,  ističući da je Francuska uz Srbiju da joj pomogne na putu reformi ka Evropskoj uniji.

Putin među prvima čestitao

Među prvima čestitke Srbiji i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću povodom Dana državnosti uputio je predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin.

- Primite najiskrenije čestitke povodom nacionalnog praznika – Dana državnosti Srbije - naveo je predsednik u čestitki.

Čestitke od američkog ambasadora u Srbiji i predstavnika EU

Građanima Srbije i predsedniku Aleksandru Vučiću Dan Državnosti čestitao je i američki ambasador u Srbiji Entoni Godfri istkavši da se raduje još bližem partnerstvu Srbije i SAD.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik takođe je čestitao danas Dan državnosti Srbije.

- Želim srećan dan državnosti svim građanima Srbije -  napisao je Bilčik na Tviteru, na srpskom jeziku.

Uz post slovački diplomata je objavio i sliku zastave Srbije.

Šef Delegacije EU u Beogradu, Sem Fabrici, čestitao je praznik svim građanima Srbije.

- Ovaj praznik predstavlja hrabrost, ponos i identitet koji su zemlja i ljudi pokazala tokom istorije. Srećan praznik Srbiji! -  napisao je Fabrici na svom Tviter nalogu.

Čestitke stižu i iz drugih delova sveta

Dan Državnosti Srbiji i predsedniku Aleksandru Vučiću čestitala je i Republika Indija.

Republika Srbija danas i sutra nizom manifestacija obeležava Dan državnosti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aca

    15. februar 2020 | 14:24

    Hvala im pogotovu Putinu i Si Dje Pingu!!!Hvala i dobrim Amerima od demokrata ne zelimo nista jer su nam.neprijatelji broj jedan!!!

  • Mako

    15. februar 2020 | 16:53

    A Tramp ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA