≫ 

12 godina od jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova: Kako Srbi i Albanci dočekuju ovaj dan

Na svečanoj sednici koja je 17. februara održana u Prištini, tadašnji premijer privremenih institucija Hašim Tači proglasio je nezavisnost

  • 24

Na Kosovu i Metohiji Albanci danas obeležavaju 12. godišnjicu jednostranog proglašenja nezavisnosti. Na sednici Skupštine u Prištini, 17. februara 2008. godine, jednostranu nezavisnost tzv. Kosova je proglasio tadašnji premijer privremenih  prištinskih institucija Hašim Tači.

U Deklaraciji o nezavisnosti koju je tada odobrilo 109 poslanika Skupštine, u kojoj su nedostajali samo poslanici srpske zajednice, navedeno je da će "nezavisno Kosovo biti posvećeno miru i stabilnosti", a da će država biti "formirana na osnovu plana Martija Ahtisarija".

Od jednostranog proglašenja nezavisnosti preko odbijanja ispunjenja odredbi Briselskog sporazuma, neustavnog formiranja "Vojske Kosova" do neuspeha oko članstva u Interpolu koji je prouzrokovao uvođenje takse na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, mnogo toga je stalo u ovih 12 godina. Epilog je dijalog koji je u blokadi, a obe strane, čini se, nikad dalje od povratka za pregovarački sto.

Šta se desilo tog 17. februara 2008. godine?

 

Na svečanoj sednici koja je 17. februara održana u Prištini, tadašnji premijer privremenih institucija Hašim Tači proglasio je nezavisnost, a istu je samo dan kasnije priznalo 8 zemalja: Avganistan, SAD, Francuska, Albanija, Turska, Velika Britanija, Australija i Senegal.

Već 18. februara održana je hitna sednica, kada je Skupština Srbije potvrdila Vladinu Odluku o poništavanju protivpravnih akata privremenih organa samouprave na Kosovu i Metohiji o proglašenju jednostrane nezavisnosti. Istog dana je naloženo hitno povlačenje ambasadora iz zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova.

Tadašnji predsednik Srbije Boris Tadić je na sednici Saveta bezbednosti UN, koja je sazvana na zahtev Srbije, zatražio od generalnog sekretara UN da raspusti privremenu Skupštinu Kosova, a njenu odluku o nezavisnosti poništi. Tadašnji generalni sekretar UN, Ban Ki-Mun, to nije učinio, ali je na zasedanju izjavio da je važeći pravni okvir Rezolucija SB 1244.

MUP je podneo krivičnu prijavu protiv predsednika i premijera Kosova, kao i predsednika kosovske skupštine jer su „organizovali proglašenje lažne države na tlu Srbije”.

U junu 2008. Kosovo je dobilo svoju himnu, a stupio je na snagu i novi kosovski Ustav.

Pristina

Foto: Tanjug/Zoran Zestic

Generalna skupština UN je, na zahtev Srbije, 8. oktobra 2008, usvojila rezoluciju kojom se od Međunarodnog suda pravde (MSP) u Hagu traži da odgovori na pitanje: "Da li je jednostrano proglašenje nezavisnosti od strane privremenih institucija samouprave na Kosovu u skladu sa međunarodnim pravom".

Taj sud je 22. jula 2010. utvrdio da jednostranim proglašenjem nezavisnosti Kosova nisu prekršeni međunarodno pravo, rezolucija 1244, ni međunarodni pravni poredak na Kosovu.

Blokiran dijalog posle uvođenja takse na srpske proizvode

 

Dijalog Beograda i Prištine blokiran je pošto su predstavnici privremenih institucija započeli "trgovinski rat" kada su uveli takse od 100 odsto na proizvode iz centralne Srbije i Bosne i Hercegovine, 21. novembra 2018. godine.

Granični prelaz, Jarinje

Foto: Tanjug/AP

Priština se na ovaj potez odlučila pošto što je pretrpela fijasko odbijanjem članstva u Interpolu, na zasedanju Generalne skupštine te međunarodne policijske organizacije, u Dubaiju. Ideja je bila da se Beograd primora da zaustavi "kampanju" Beograda za povlačenje priznanja samoproglašene kosovske nezavisnosti.

Prištinske vlasti su ovu odluku obrazložile "agresivnom kampanjom protiv Kosova". Tadašnji premijer tzv. Kosova Ramuš Haradinaj javnost je na svom Fejsbuk profilu obavestio da odluka stupa odmah na snagu.

Posle ove odluke, zvanični Beograd je odlučio da se povuče iz dijaloga i do danas je ostao pri stavu - da će se za pregovarački sto vratiti pošto takse budu ukinute.

Iako je sa više adresa visokih zvaničnika stizali apeli da takse moraju biti ukinute, reakcija Prištine je izostala, a 14. decembra 2018. godine oni su formirali tzv. Vojsku Kosova.

Poslanici su podržali predloge zakona o Kosovskim bezbednosnim snagama, Ministarstvu odbrane Kosova i o službi u bezbednosnim snagama.

Kakav je danas odnos zemalja koje su priznale jednostranu nezavisnost Kosova?

 

Odluku o povlačenju priznanja jednostrane nezavisnosti Kosova povuklo je 17 zemalja, tvrdi ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. Iako Priština ovo negira, zvanični Beograd u rukama ima dokaze, zvanične note.

Od 117 zemalja za koje Priština tvrdi da su priznale kosovsku nezavisnost, Nigerija, Uganda i Mali to nikada nisu uradile dok je 17 zemalja povuklo odluku o priznanju, rekao je ranije šef srpske diplomatije.

venecuela, savet bezbednosti un, sad, amerika

Foto: Tanjug/AP

Na njihovoj listi su i zemlje koje zvanično kažu da su zamrznule odluku o priznanju, poput Egipta i Perua. Taj spisak Prištine od 117 zemalja je potpuno razbijen, nama je cilj da taj broj padne ispod 97 što je manje od polovine članica UN jer nam je bitno da kod glasanja u medjunarodnim organizacijama imaju perspektivu da ne mogu da prodju - kazao je Dačić ranije za televiziju Pink.

Da je Srbija ojačala spoljnopolitičku poziciju šef srpske diplomatije ukazao je i posle sednice Saveta bezbednosti UN u Njujorku, kada je istakao da "prvi put na SB UN niko nije uputio poziv za priznavanje tzv. Kosova".

Kako će Albanci obeležiti 12. godišnjicu jednostranog proglašenja Kosova

 

Zamenik premijera tzv. Kosova, Haki Abazi izjavio je da će se 12. godišnjica proglašavanja nezavisnosti tzv. Kosova biti obeležena nizom manifestacija. najavio je da će obeležavanje početi podizanjem zastave kojoj će prisustvovati premijer i predsednica Skupštine, kao i komandant Bezbednosnih snaga Kosova.

Posle toga će položiti cveće na grob prvog komandanta OVK, Adema Jašarija u selu Prekaze u opštini Srbica kao i na grobove Ibrahima Rugove i Adema Demaćija.

Sledi svečana sednica Skupštine Kosova na kojoj će govoriti predsednica kosovskog parlamenta, Vjosa Osmani.

Novoizabrani premijer privremenih prištinskih instotucija Aljbin Kurti i predsednica parlamenta Osmani će posle toga posetiti kasarnu BSK „Adem Jašari“ i obratiti se njihovim pripadnicima.

Ove godine neće biti uobičajene parade BSK i Policije Kosova.

(J.N.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    17. februar 2020 | 08:20

    ALBANCI SU NA DANASNJI DAN PROGLASILI KOSOVO I METOHIJU SVOJOM DRZAVOM UZ POMOC NATO HORDI UBICA I KRVOLOKA KOJI SU SRBIMA VADILI ORGANE I PROTERALI 250 HILJADA SRBA!!

  • putnik

    17. februar 2020 | 09:13

    prolazio sam skoro kroz Kosovo, prvi put u zivotu. Od severa preko Vučitrna, Prištine, Gračanice, sve do Gnjilana. Utisak: naprednije deluju nego sto sam mislio, dosta novih zgrada, dosta puteva, vozi se kulturno, po propisu (kazne su zestoke), dosta albanskih, kosovskih, americkih zastava pored puta, dosta kuća sa spustenim roletnama (gastarbajteri), i ako sam prolazio sa srpskim tablicama - niko te ne gleda. Cim udjes u srpski deo (Gracanica, sever) vide se uglavnom stare zgrade, nista novo izgradjeno, nekako deluje kao druga klasa. Gazimestan, zapusten. Dva put smo stali da pitamo za put, na srpskom, lepo su objasnili. Ne znam kakav je standard kod njih ali ovako na oko, deluje imoresivno sta su izgradili sve. A da li je srpsko? Sve manje i manje... cak cujem price da i Gračanicu polako zauzimaju i kupuju od Srba za dobre pare.

  • Milan

    17. februar 2020 | 08:29

    Najveci broj albanaca sa KiM docekuje u dijaspori akobogda u skorijem periodu svi ce da se isele zbog blagostanja koje im teroristi Taci i Haradinaj prave.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA