≫ 

Makron pozvao EU da više investira na Balkanu, pa pohvalio predsednika Srbije: Vučić odlično radi

Makron je to naveo na panelu, koji je vodio nemački diplomata Volfgang Išinger, dok je govorio o tome da pregovori o članstvu ne treba da budu jedina politika EU prema Balkanu i da to nije obavezno najbolji način za jačanje evropskog uticaja u regionu

  • 55
Emanuel Makron, poseta Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Srbija već pet godina vodi pregovore o članstvu u EU, ali investicije koje su vidljive u zemlji nisu evropske, već kineske i ruske, rekao je francuski predsednik Emanuel Makron na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji i pohvalio predsednika Srbije Aleksandra Vučića da sjajno radi svoj posao.

Makron je to naveo na panelu, koji je vodio nemački diplomata Volfgang Išinger, dok je govorio o tome da pregovori o članstvu ne treba da budu jedina politika EU prema Balkanu i da to nije obavezno najbolji način za jačanje evropskog uticaja u regionu.

Makron je rekao da podržava strateški cilj da se zemlje Zapadnog Balkana čvrsto zadrže u Evropi, ali je upitao da li je aktuelna metodologija dobar način da se ostvari taj cilj.

- Veoma poštujem predsednika Srbije Aleksandra Vučića, on sjajno radi svoj posao, on je sjajan lider, ali ono što se tamo dešava određuju Rusija i Kina, a ne Evropa - rekao je Makron.

Podsetio je da Srbija već pet godina otvara pregovaračka poglavlja i upozorio da će za dve godine "ljudi reći kako je vreme da Srbija uđe u EU, jer već počinje da gubi strpljenje, i to s pravom".

Francuski predsednik je poručio da EU mora da investira mnogo više nego do sada u infrastrukturu, kulturu, znanje jezika, ako želi da uključi Balkan u Evropu i naglasio da Francuska već menja politiku u tom pravcu.

Video: Doček Makrona na aerodromu Nikola Tesla: Predsednik Francuske stigao u posetu Srbiji

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maja

    17. februar 2020 | 08:04

    Makronov poziv za veća ulaganja u naš region je od velikog značaja. Nadam se da će sada stizati više investicija kako u Srbiju, tako i u ostale zemlje regiona.

  • nn

    16. februar 2020 | 17:58

    Srbija blisko saradjuje sa Kinom i Rusijom ali i sa Evropom i politicki i po pitanju investicija, Makron nije bas sve tacno rekao, ali tacno je da treba vise investicija da bude iz Evrope i da Srbija treba sto pre da udje u EU.

  • Goksi

    16. februar 2020 | 18:24

    Makronove reči ohrabruju ! Da li Srbiju ipak čeka mesto u EU ????

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA