≫ 

Dačić o Kurtijevoj najavi obaveznog služenja vojnog roka: Oni su odavno prekršili Rezolucijiu 1244

Biće potrebno dosta vremena da bi se sagledale stvarne namere Kurtija - rekao je ministar spoljnih poslova

  • 2
Ivica Dačić, Luiđi di Majo Foto: FoNet/Ognjen Stevanović

Najava premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, da će služenje vojnog roka biti obavezno, kao i ulaganje u odbranu, izazvala je buru u javnosti. Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da smatra da će Kurti biti neka vrsta kontinuiteta onih jednostranih poteza koje Priština povlači i da se to već vidi.

- Oni su odavno prekršili ono što piše u Rezoluciji 1244. Mi smo na tome insistirali više puta. Čak su i međunarodni faktori reagovali zbog formiranja "Vojske Kosova", ali nisu poništili tu odluku. Biće potrebno dosta vremena da bi se sagledale stvarne namere Kurtija. Kakva je razlika između onoga što je pričao tokom kampanje i onoga što sada radi. Mislim da će biti neka vrsta kontinuiteta onih jednostranih poteza koje Priština povlači. Da će nastaviti sa nekim postezima koji će destabilizovati situaciju odnosno neće voditi ka rešenju, bilo kakvom kompromisu koji bi mogao biti postignut - rekao je ministar spoljnih poslova.

Istakao je danas mnogi sa iznenađenjem i otvorenim nezadovoljstvom govore - što se sad Amerika meša, recimo Nemačka i Francuska, dok se EU tu drži sa strane.

- S druge strane ste čuli i predsednika kada je rekao da su neke zemlje trazile da Pristina uvede takse. To sve pokazuje koliko svako ima neki svoj ugao kom pristupa. Grenel to sasvim jasno radi, kompromisno rešenje. SAD je promenila pristup, dozvolila je da se pravi neko kompromisno rešenje. Da je to bilo u vreme prošlih administracija, bilo bi zatvorena tema - poručio je.

O odlasku u Kinu

Dačić kaže da planira da otputuje u zvaničnu posetu Kini, ali da je ozbiljno razmišljao o tome kako da se vrati iz te zemlje zbog epidemije korona virusa i karantina za sve koji se vraćaju iz ugroženih područja.

On je rekao da nije samo pitanje kako da ode u Kinu, s obzirom na suspenziju letova ka toj državi, već je još teže pitanje kako se iz Kine vratiti, s ozbirom da karantin traje 14 dana.

- Procedura raspisivanja izbora će početi 4. marta. Zamislite da ja budem u izolaciji, a nema ko da mi potpiše listu za učešće na izbore - rekao je Dačić.

Na opasku voditeljke da bi to onda ispalo da je u bojkotu, Dačić kaže kroz šalu da o tome treba da vodi računa. Ministar je naveo da je hteo da u Kinu ode preko UAE, ali da su oni ukinuli letove.

- Za povratak je mnogo teško. Hoću da idem samo da vidim kako - rekao je Dačić.

On je rekao da je još početkom januara trebalo da otputuje u Kinu na poziv kineskog kolege, ali da je ta poseta odložena zbog obaveza kineskog ministra. Naglašava i važnost posete Kini u ovom trenutku koja je, dodaje, pokazatelj odnosa sa tom zemljom. Dačić kaže da kineske kompanije lete svuda i da ti letovi nisu zabranjeni, ali da su druge zemlje suspendovale letove svojih kompanija za Kinu.

Video: Ovako su Albanci zamislili svoju vojsku takozvane države Kosovo

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Đeka

    18. februar 2020 | 11:46

    Rezolucija 1244 se ne sprovodi u celini. Popustili smo da ne insistiramo na slanju naših policajaca radi čuvanja našeg naroda. U svemu smo popuštali. Nemamo svoj lobi u SAD kao što ga imaju drugi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA