≫ 

Pre 12 godina prve zemlje su priznale nezavisnost Kosova: Šta se sve promenilo i kakav je sada odnos

Jedino oko čega se zvanični Beograd i Priština danas slažu jeste da se ne slažu oko broja zemalja koje danas zvanično priznaju Kosovo kao suverenu državu

  • 21

Pre 12 godina prve zemlje su priznale tzv. Kosovo kao nezavisnu državu, i to dan pošto je tu odluku na svečanoj sednici u prištinskoj skupštini podržalo 109 poslanika.

Odluku je, posle glasanja, saopštio tadašnji premijer privremenih prištinskih institucija Hašim Tači, a kosovsku nezavisnost je istog dana priznala Kostarika, dok je 18. februara 2008. godine to isto učinilo 8 država: Afganistan, SAD, Francuska, Albanija, Turska, Velika Britanija, Australija i Senegal.

Pitanje priznanja nezavisnosti Kosova podelilo je tada međunarodnu zajednicu. Većina zapadnih zemalja podržale su nezavisnost, dok su protiv jednostrano proglašene samostalnosti bile Rusija, Kina, Indija, Brazil, Alžir, Iran i Venecuela.

Od tada do danas se mnogo toga promenilo. Više od 100 zemalja je priznalo nezavisnost, ali je onda deo njih i povukao tu odluku. Jedino oko čega se zvanični Beograd i Priština danas slažu jeste da se ne slažu oko broja zemalja koje danas zvanično priznaju Kosovo kao suverenu državu.

Dok Ministarstvo spoljnih poslova tvrdi da je broj ispod 97, u Prištini tvrde da je broj država koje su rekle "da" nezavisnom Kosovu veći. Za razliku od njih, zvaničan Beograd u rukama ima zvanične note koje dokazuju da spisak onih zemalja koje su promenile odluku o priznanju tzv. Kosova raste.

- Mi kad smo krenuli u tu priču, 113 država je priznavalo nezavisnost Kosova. Sada je taj broj pao na 93. Dakle od 193 članice Saveta bezbednosti UN danas njih 95 ne priznaje Kosovo kao nezavisno, 93 priznaje i 5 su u nekom fluidnom stavu. Da bi Kosovo nešto moglo samo da uradi u Ujedinjenim nacijama, moraju da imaju 97, a oni taj broj više nemaju - rekao je ministar Dačić gostujući u jutarnjem programu tv Prve.

Ivica Dačić, Luiđi di Majo Da bi Kosovo nešto moglo samo da uradi u Ujedinjenim nacijama, moraju da imaju 97, a oni taj broj više nemaju - rekao je ministar Dačić gostujući u jutarnjem programu tv Prve-Foto: FoNet/Ognjen Stevanović

Generalnu skupštinu UN danas čine 193 članice, stoga, ukoliko broj onih koje su priznale nezavisnost Kosova bude manji od 100, to znači da više od polovine zemalja ne priznaje južnu srpsku pokrajinu kao samostalnu državu.

Poznavaoci političkih prilika poručuju da je cilj Prištine da dobije glas 2/3 članica, kako bi Kosovo steklo eventualno status posmatrača, kao Palestina. Bez toga, tvrde, oni sada ne mogu da forsiraju ideju o nezavisnosti u SB UN.

"Teško je utvrditi tačan broj"

U ranijim izjavama, šef srpske diplomatije objašnjavao je da je teško utvrditi koliko je zemalja zaista priznalo nezavisnost tzv. Kosova, jer kod određeneg broja zemalja ne postoje nikakve odluke.

- Razgovarao sam s ministrom iz Omana, rekao sam mu da su priznali Kosovo, a on je rekao da nisu, skoro da se svađao sa mnom o tome. Na spisku Prištine su i Nigerija i Uganda, što nije tačno - izjavio je ranije Dačić.

Na sajtu Ministarstva spoljnih poslova tzv. Kosova na engleskom, srpskom i francuskom je navedeno da je 114 zemalja priznalo nezavisnsot Kosova, a na albanskom - 116, uz konstataciju da je time postignut cilj da ih bude više od 100.

I na sajtu "Kosovo thanks you", piše da ih je 116 - da je Barbados poslednja zemlja koja je priznala nezavisnost i to u februaru 2018.

Odluku o povlačenju nezavisnosti, pre Gane, u 2019. doneli su Togo i Centralno afrička republika, a prošle godine to su učinili i Surinam, Lesoto, Papua Nova Gvneja, Burundi, Unija Komora, Gvineja Bisao, Sao Tome i Principe, Liberija, Grenada, Palau, Komonvelt Dominika, Solomonska Ostrva i Madagaskar.

Video: Dačić: Gana povukla priznanje Kosova

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marija

    19. februar 2020 | 06:14

    Kosovo je propali projekat zapada. Kako vreme prolazi, to je sve očiglednije. Doći će dan kada će Srbija osloboditi svoju okupiranu teritoriju.

  • Kleo

    18. februar 2020 | 19:24

    Đavoljeg posla su se prihvatili ti koji su ih priznali.

  • nikolas

    18. februar 2020 | 19:18

    ISTINA JE DA I DALJE AMERI,BRISEL I NATO STVARAJU I NAORUZAVAJU VELIKU ALBANIJU !!!!!! SVE OSTALO SU NIJANSE I LAZ!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA