Vidim interes Srbije da se priključi: Varhelji o novoj metodologiji proširenja EU

- Predsednik Vučić već je pokazao interesovanje - kazao je Varhelji

  • 0
Oliver Varhelji FOTO: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

Komesar za proširenje Oliver Varhelji izjavio je danas da nova metodologija pruža mogućnost Srbiji da se uključi u izmenjeni pristupni proces i naveo da su srpske vlasti već pokazale interesovanje.

- Nova metodologija može biti brža i baš zato vidim interes srpske starne - kaže Varhelji.

Komesar Varhelji je na konferenciji posvećenoj reformi politike proširenja, koju je u Briselu organizovao Centra za evropsku politiku, ocenio da je izmenjena metodologija procesa pristupanja pravedna i za zemlje koje treba da počnu pregovore, kao i za one koje već pregovaraju.

On je ponovio stav da nije dobro menjati pravila tokom igre i da je zato ostavljena mogućnost Beogradu da odluči da li želi da se priključi ovom procesu.

- Predsednik (Aleksandar) Vučić već je pokazao interesovanje - kazao je Varhelji.

Na pitanje albanskih novinara o "postojanju duplih standarda" u oblasti vladavine prava kada je proces pristupanja Srbije u pitanju, komesar Varhelji navodi da u pregovaračkom okviru, po kome Srbija već pregovara, ima dovoljno mogućnosti da se reaguje na takve probleme.

- To do sada nismo morali i nadam se da nećemo morati ni u budućnosti. Ali ako bude problema, budite sigurni da ćemo reagovati kao što bi uradili sa bilo kojom zemljom koja pregovara o članstvu -  rekao je Varhelji.

Uz konstataciju da nema duplih standarda u oblasti vladavine prava, Oliver Vraheji kaže da u Srbiji ima ”nekih nedostatka” koje EU ne zanemaruje, već se time bavi kroz saradnju sa srpskim vlastima.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA