Tirana predložila da finansira Prištinu u lobiranju nezavisnosti i uklanjanje granice sa Kosovom?

Čakaj je zanemario činjenicu da je reč o državnoj granici između Srbije i Albanije

  • 16

Vršilac dužnosti ministra spoljnih i evropskih poslova Albanije Gent Cakaj, izjavio je danas u razgovoru sa predsednikom privremenih prištinski institucija, Hašimom Tačijem, da je Tirana spremna da, kako je kazao, "ukloni granicu sa Kosovom", za koju je rekao da je ionako simbolična.

Čakaj je zanemarujući činjenicu da je reč o državnoj granici između Srbije i Albanije, izjavio da su "spremni da započnu radove na uklanjanju granice".

- To bi trebalo da bude više tehničko nego političko pitanje - rekao je Cakaj, prenela je KTV.

Prištinski mediji: Tirana ponudila da lobiraja za priznanje nezavisnosti

Cakaj izjavio je da je predložio Prištini da zajedničkim finansijskim sredstvima pokrenu kampanju priznavanja jednostrano proglašene kosovske države.

Gent Cakaj Vršilac dužnosti ministra spoljnih i evropskih poslova Albanije Gent Cakaj-Foto: Profimedia

Kako je prenela prištinska Gazeta ekspres, on je rekao da je šefu kosovske diplomatije Glauku Konjufci predložio da potpišu sporazum i preduzmu zajedničko lobiranje za priznavanje tzv. kosovske države.

Predložio je, kaže, da na predstojećoj sedniciji prištinske i Vlade Albanije u Skadru budu potpisana dva sporazuma: o podeli troškova u kampanji lobiranja i drugi, koji bi se ticao prenosa iskustva u procesu evropskih integracija.

Cakaj je, inače, Albanac sa Kosova, koji u vladi albanskog premijera Edija Rame vrši dužnost ministra spoljnih i evropskih poslova.

Predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači izjavio je danas da je Cakaj tom idejom uneo novu nadu i dinamiku u trenutku, kako je rekao, "konsolidacije zemlje".

Tači je, prenosi prištinska Gazeta ekspres, rekao da mu je Cakaj poverio da je "Kosovo jedna od njegovih dužnosti i obaveza od prvog dana rada u ministarstvu spoljnih poslova Albanije".

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ZOKI

    19. februar 2020 | 22:53

    A Srbija im daje 2 miliona € za zemljotres dal to normalno

  • Невена

    19. februar 2020 | 15:10

    И наравно дежурни "београдски" душебрижници ће и на овај испад остати нијеми зато што су за ту ћутњу и двоструке стандарде за то добро плаћени и ко зна колико пута ћу још поновити да сво зло за Србе некада у Југославији, а данас на Балкану и долази одатле... него шта на ово веле дежурне" фол космополите" или србофоби / антисрпске патриоте?

  • ZD F

    19. februar 2020 | 14:38

    I ja bih uradio isto,sve granice na Balkanu sklonio i svi zajedno u EU i Nato.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA