Evropski parlament predstavio "ključne poruke" proširenja EU na Zapadni Balkan

U Strazburu je predstavljen nacrt preporuka za proširenje i o njemu će se raspravljati na plenarnom zasedanju EP u aprilu

  • 1

Izvestilac Evropskog parlamenta za Zapadni Balkan Tonino Picula predstavio je danas u Strazburu nacrt preporuka za proširenje EU, u kome je pozvao na nastavak i poboljšanje procesa i paraleno odvijanje interne reforme i proširenja Unije.

Picula je na sastanku Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta predstavio nacrt preporuka koje bi trebalo da budu pozicija Evropskog parlamenta u daljim razgovorima o proširenju EU na Zapadni Balkan.

On je naglasio da su u pitanju ”ključne poruke” koje Evropski parlament šalje Evropskom savetu, Evropskoj komisiji i Visokom predstavniku EU za spoljne poslove.

- One su podrška samom procesu proširenja EU, njegovom nastavku, ideji da se interna reforma Unije i njeno proširenje mogu odvijati paralelno jer ne isključuju jedno drugo, ali i naš stav da politička situacija unutar pojedinih članica Unije ne može biti razlog za suspenziju celog procesa proširenja - izjavio je Picula.

Piculin izveštaj sa preporukama podržava neke od ideja koje je Evropska komisija već predstavila u novoj metodologiji procesa pristupnja.

Predlaže se tako otvaranje poglavlja u klasterima, kako bi se grupisanjem tema i politika osigurale, ali i moguće ubrzale konkretne reforme.

Preporuke zahtevaju i jasnija merila uspeha i napretka za svaku pojedinu zemlju kandidata, kao i kontinuiranu evropsku podršku tokom celog procesa.

Uz to, predlaže se da kandidati koji su već otvorili pregovore mogu nastaviti po novoj metodologiji, ako to sami zatraže.

Evropski parlament, glasanje, izbori Foto: Tanjug/AP

U nacrtu preporuka, izvestilac za Zapadni Balkan navodi i da će Evropski parlament tražiti veću ulogu u procesu proširenja kako zbog svoje posvećenosti jačanju demokratije u regionu tako i zbog jačanja podrške i pomoći zemljama u procesu pristupanja.

Picula, nekadašnji šef hrvatske diplomatije, zalaže se i da se uz redovne godišnje izvešataje Evropskog parlamenta, evropski parlamentarci više zalažu i podržavaju proces pristupanja zemlja kandidata EU.

Evropski parlament će o izvešatju, odnosno nacrtu preporuka o proširenju glasti na plenarnom zasedanju u aprilu, kako bi svojom pozicijom doprineo uspešnosti samita EU - Zapadni Balkna planiranog za maj u Zagrebu.

- Očekujem da ćemo na Zagrebačkom samitu kroz dijalog stvoriti platformu za održiva ulaganja na Zapadnom Balkanu i osigurati kontinuiranu podršku procesu proširenja u budućnosti -  zaključio je Picula.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milorad Vujicic

    23. februar 2020 | 02:56

    EU blebeta kao da su izmislili svet.Sloboda odlucivanja i trgovine a ne prisila i ultimatumi.Samo idioti mogu prihvatiti novu kolonijalnu masineriju.Ako je tako dobro sa njihove strane sve preslikajmo te zakone i poravnajmo se sa svime prema njima,place,vrednosti nekretnina,i sve ostalo i napravimo i bolje nego je to a ne biti njihov rob i neko koga ce iskoristavati za bolje njihove aristokratije,dosta nam je nase.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA