≫ 

Kako je jedno saopštenje izazvalo potres u Prištini: Da li se Čitaku slučajno "saplela" o Jamajku?

Dok Srbija čeka zvanično saopštenje iz Jamajke, u Prištini se traži odgovornost predstavnice Prištine u UN Vljore Čitaku, na osnovu čijeg obaveštenja je Hašim Tači prvi plasirao vest o priznanju iz Kingstona

  • 7

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije tražilo je zvaničnu potvrdu Kingstona da Jamajka nije priznala tzv. Kosovo, pošto je dobilo usmenu potvrdu, rečeno je Tanjugu u tom Ministarstvu.

Ministar Ivica Dačić kaže za Tanjug da smo dobili usmenu potvrdu, odnosno demanti Jamajke o priznavanju, što je ranije na tviteru napisala i ministarka spoljnih poslova te zemlje.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je i da je Jamajka "očigledno pod velikim pritiskom, kao i čitav niz drugih karipskih zemalja, što znači da Srbija mora da nastavi borbu za povlačenje priznanja".

Dok Srbija čeka zvanično saopštenje iz Jamajke, u Prištini se traži odgovornost predstavnice Prištine u UN Vljore Čitaku, na osnovu čijeg obaveštenja je Hašim Tači prvi plasirao vest o priznanju iz Kingstona, ako se, kako navode iz Samoopredeljenja, ispostavi da informacija "zaista nije tačna".

Tači je u međuvremenu posredstvom svog Kabineta pustio vest da je Čitaku o priznavanju tzv. Kosova "zvanično" dobila od Jamajke.

Sama Čitaku se do podneva po ovdašenjem vremenu - još nije oglasila.

Mimo svega toga, za javnost ostaje i dilema da li je Čitaku greškom plasirala vest koja je lažna ili ništa nije bilo slučajno.

Da li je, dakle, "slučaj Jamajka" omaška koja će baciti ozbiljnu senku na njenu ličnu karijeru, da li će poslužiti Aljbinu Kurtiju kao dodatni adut protiv Tačija, koga i inače želi da istisne iz dijaloga sa Beogradom, ili vest, makar i lažna, o još jednom glasu za nezavisno Kosovo treba da ohrabri najavljenu kampanju Tirane i Prištine za nova priznavanja?

Vljora Čitaku Sednica SB UN U Prištini se traži odgovornost predstavnice Prištine u UN Vljore Čitaku, na osnovu čijeg obaveštenja je Hašim Tači prvi plasirao vest o priznanju iz Kingstona-Foto: Printscreen/Youtube/United Nations

Ovu dilemu otvara činjenica da je Vljora Čitaku, koja važi za Tačijevu "perjanicu" u Njujorku, jedan od najumešnijih i najsrčanijih promotera interesa Prištine i "gorući borac" za prištinsku stvar na društevnim mrežama, kao i u dijalogu sa srpskim zvaničnicima.

O uticaju i umešnosti Čitaku govori niz primera njene borbe u UN protiv Beograda, najčešće "bez rukavica".

Tako je u junu prošle godine, u UN, izgovorila da je "Srbija kolonizovala Kosovo", što je izazvalo Dačićevu reakciju, ali se Čitaku potrudila da od toga napravi skandal, na sav glas objavljujući kako je Dačić, po završetku sednice, verbalno napao, jer je vikao na nju.

Veštinu da svaki povod iskoristi za kampanju protiv Beograda pokazala je i kada je izjavu srpske premijerka Ane Brnabić da u institucijama Prištine sede bivši borci OVK, "ljudi iz šume", iskoristila da pokrene kampanju na mrežama, pripisujući Srbiji da ponižava Albance.

Tačiju je je jedan od najboljih saradnika.

U Prištini je zato zovu Tačijevom ljubimicom, što ni ne čudi, pošto je u njegovoj stranci DPK još od 1999. godine, gde je bila portparolka, savetnica za medije i odnose sa međunarodnom zajednicom, potom poslanica, pa čak i ministarka spoljnih poslova.

Pre nego što je ušla u politiku, Čitaku je bila novinarka, a radila je i kao prevodilac za zapadne medije tokom sukoba na KiM.

Video: Dačić: Republika Nauru povukla priznanje nezavisnosti tzv. Kosova

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mikabg

    21. februar 2020 | 14:58

    Gospođo Čitaku, najverovatnije su vam Američki "partneri" poturili lažnu informaciju zbog vašeg tvrdoglavog odbijanja za ukidanje taksi na robu iz Srbije. Vrlo lako je moguće da, ukoliko nastavite da odbijate Američke zahteve, da povuku i oružane snage. Razmislite dobro šta radite!?

  • DARKO 100%

    21. februar 2020 | 14:31

    Treba znati igrati politicke igre,one nemaju jasna pravila i sve je dozvoljeno,a greske sne prastaju,tako ko zna on zna ko nezna neka uci

  • Laki

    21. februar 2020 | 16:06

    Nisu se pogodili za cenu, ovi nudili 5 a ovi tražili 6 miliona pa došlo do raskoraka.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA