"Tviter diplomatija" Prištine: Od izmišljenih sastanaka do lažnih priznanja nezavisnosti tzv. Kosova

Diplomatski rat između Beograda i Prištine oko povlačenja odnosno priznanja nezavisnosti tzv. Kosova juče je poprimio nove razmere kada je jedna objava Hašima Tačija na Tviteru izazvala buru u javnosti

  • 3
Hasim Taci, tviter, pristina Foto: Pixabay, Twitter/HashimThaciRKS

"Diplomatija preko društvenih mreža? Što da ne", reklo bi se da tako razmišljaju diplomate koje je ovaj način sve češće koriste za zvanična saopštenja koja su se do skoro slala koristeći najviše nivoe komunikacije poverljivog tipa. Ali, izgleda da se i tu nešto promenilo.

Diplomatski rat između Beograda i Prištine oko povlačenja odnosno priznanja nezavisnosti tzv. Kosova juče je poprimio nove razmere kada je jedna objava Hašima Tačija na Tviteru izazvala buru u javnosti.

Pošto je vršilac dužnosti ministra spoljnih poslova Albanije Gent Čakaj najavio da Tirana i Priština planiraju da zajedno krenu u lobiranje za priznavanje nezavisnosti južne srpske pokrajine, Hašim Tači je na Tviteru objavio da je Jamajka zvanično priznala tzv. Kosovo kao suverenu državu. Objavio je poruku, ali ne i zvaničnu notu, i to pozivajući se na izjavu Vljore Čitaku.

Za njim su se odmah oglasili predstavnici prištinskih institucija, koji su redom krenuli da zahvaljuju Jamajci, dok je zvaničan Beograd ostao uzdržan od izjava. A onda se oglasila ministarka spoljnih poslova ove zemlje, demantovala Tačija i tada je sve krenulo nizbrdo za Prištinu.

Ali, krenimo redom.

Sve je počelo kada je Hašim Tači u četvrtak uveče objavio poruku na Tviteru u kojoj poručuje da je Jamajka priznala tzv. Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu.

- Sjajna vest. Upravo sam obavešten od našeg ambasadora Vljore Čitaku da je Jamajka priznala Kosovo kao suverenu i nezavisnu. Znam da je to rezultat napornog rada i lobiranja od nekoliko godina, uključujući rad Eliota Engela. Dobro urađeno. Hvala vam dragi prijatelji iz Kingstona -  napisao je Tači u poruci na Tviter nalogu.

Samo dan kasnije, to je demantovala ministarka spoljnih poslova Jamajke Kamina Dzonson Smit, takođe na Tviteru i poručila da "Jamajka ne prepoznaje Kosovo kao nezavisnu državu".

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije tražilo je zvaničnu potvrdu Kingstona da Jamajka nije priznala tzv. Kosovo, pošto je dobilo usmenu potvrdu, rečeno je Tanjugu u tom Ministarstvu.

Ministar Ivica Dačić rekao je za Tanjug da smo dobili usmenu potvrdu, odnosno demanti Jamajke o priznavanju, što je ranije na tviteru napisala i ministarka spoljnih poslova te zemlje.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je i da je Jamajka "očigledno pod velikim pritiskom, kao i čitav niz drugih karipskih zemalja, što znači da Srbija mora da nastavi borbu za povlačenje priznanja".

U ranijim izjavama, šef srpske diplomatije objašnjavao je da je teško utvrditi koliko je zemalja zaista priznalo nezavisnost tzv. Kosova, jer kod određeneg broja zemalja ne postoje nikakve odluke.

Na sajtu Ministarstva spoljnih poslova tzv. Kosova na engleskom, srpskom i francuskom je navedeno da je 114 zemalja priznalo nezavisnsot Kosova, a na albanskom - 116, uz konstataciju da je time postignut cilj da ih bude više od 100. Na sajtu "Kosovo thanks you", piše da ih je 116 - da je Barbados poslednja zemlja koja je priznala nezavisnost i to u februaru 2018.

"Vikiliks": Jamajka je još 2009. odbila da prizna tzv. Kosovo

Vlada Jamajke je još 2009. godine odbila zahtev SAD da prizna tzv. Kosovo, koje je godinu dana ranije jednostrano proglasilo nezavisnost, preneo je 2011. godine sajt "Gliner" sa Jamajke, pozivajući se na diplomatski telegram do kojeg je došao "Vikiliks".

U dokumentu se navodi da je otpravnik poslova ambasade SAD pozvao Vladu Jamajke da prizna tzv. Kosovo tokom sastanka sa podsekretarom za multilateralne poslove Ministarstva spoljnih poslova i spoljne trgovine 23. jula 2009. godine.

Priština traži odgovornost, Tači brani Čitaku

Dok Srbija čeka zvanično saopštenje iz Jamajke, u Prištini se traži odgovornost predstavnice Prištine u UN Vljore Čitaku, ako se, kako navode iz Samoopredeljenja, ispostavi da informacija "zaista nije tačna".

Tači je u međuvremenu posredstvom svog Kabineta pustio vest da je Čitaku o priznavanju tzv. Kosova "zvanično" dobila od Jamajke.

Javnost u Prištini pita se da li je ovo zaista bila slučajnost ili se iza ove "greške" krije nešto drugo.

Da li će poslužiti Aljbinu Kurtiju kao dodatni adut protiv Tačija, koga i inače želi da istisne iz dijaloga sa Beogradom ili vest treba da ohrabri najavljenu kampanju Tirane i Prištine za nova priznavanja?

Aljbin Kurti Javnost u Prištini se pita da li će poslužiti Aljbinu Kurtiju kao dodatni adut protiv Tačija, koga i inače želi da istisne iz dijaloga sa Beogradom-Foto: Tanjug/AP/Visar Kryeziu

Beograd i Priština inače nisu usaglašeni po pitanju broja zemalja koje priznaju odnosno koje su povukle nezavisnost tzv. Kosova. Dok Ministarstvo spoljnih poslova Srbije tvrdi da je broj ispod 97, u Prištini tvrde da je broj država koje su rekle "da" nezavisnom Kosovu veći. Za razliku od njih, zvaničan Beograd u rukama ima zvanične note koje dokazuju da spisak onih zemalja koje su promenile odluku o priznanju tzv. Kosova raste.

- Mi kad smo krenuli u tu priču, 113 država je priznavalo nezavisnost Kosova. Sada je taj broj pao na 93. Dakle od 193 članice Saveta bezbednosti UN danas njih 95 ne priznaje Kosovo kao nezavisno, 93 priznaje i 5 su u nekom fluidnom stavu. Da bi Kosovo nešto moglo samo da uradi u Ujedinjenim nacijama, moraju da imaju 97, a oni taj broj više nemaju - rekao je ministar Dačić gostujući u jutarnjem programu tv Prve.

Priština i ranije lažnim vestima na društvenim mrežama pokušavala da izvuče priznanje

Ovo, međutim, nije prvi put da Priština "tviter-diplomatijom" pokušava da plasira lažnu vest kako bi učvrstila svoju poziciju na međunarodnoj sceni.

On se 2018. godine pohvalio na Tviteru kako je u središtu Ujedinjenih nacija imao odlične sastanke sa visokim zvaničnicima, pa je izjavio da je razgovarao sa ministrom spoljnih poslova Tunisa Haimeom Džinauom o unapređenju bilateralnih odnosa Kosova i Tunisa.

Međutim, šef diplomatije Tunisa ubrzo ga je demantovao, poručivši da su se "slučajno sreli u hodniku i nisu se bavili suštinskim pitanjima, kao ni budućim odnosima dve strane".

Slično se desilo i sa premijerom Maroka, Sadedinom El Otmanijem, koji je takođe demantovao navode ministra spoljnih poslova tzv. Kosova kada je na Tviteru objavio da je imao konstruktivne razgovore sa marokanskim zvaničnikom u Njujorku.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Perica

    22. februar 2020 | 12:23

    I oni koji su priznali tzv državnost, tzv države pod pritiskom amerike se verovatno stide svog postupka.

  • KM 1

    22. februar 2020 | 12:35

    U politici se sve koristi,ko se snađe bolje on napreduje,istinu i pravdu ne treba tražiti nego uspeh.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA