Jedna ostrvska država saopštila da će uvažiti rezultate dijaloga Beograda i Prištine

Ministar spoljnih poslova je ovu poziciju te zemlje uporedio sa zamrznutim odlukama o priznanju nezavisnosti KiM Egipta, Perua i Dominikanske Republike

  • 0

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je nova pozicija Antigve i Barbuda po pitanju Kosova i Metohije da će uvažiti rezultate dijaloga Beograda i Prištine.

Dačić je na konferenciji za medije s ministrom inostranih poslova, imigracije i trgovine Antigve i Barbude Četom Grinom u Beogradu podsetio da ta zemlja nije glasala za prijem Kosova u Interpol, iako su neke od njenih prethodnih vlada priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

- U periodu dok Srbija nije imala aktivne odnose sa ovom zemljom, jedna od prethodnih vlada Antigve i Barbude, u odsustvu komunikacije sa Srbijom i bez poznavanje naše pozicije, donela je odluku o priznanju jednostrane nezavisnosti Kosova - objašnjava Dačić.

On je novu poziciju te zemlje uporedio sa zamrznutim odlukama o priznanju nezavisnosti KiM Egipta, Perua i Dominikanske Republike.

- Nastavljamo naš rad na međusobnom zbližavanju dve zemlje i za nas je bitno da oni vise ne glasaju za Kosovo - rekao je Dačić.

On je naveo da je ovo istorijska i prva poseta ministra Grina i ukazao da je ona pokazatelj i indikator pozitivnih promena u odnosima dve zemlje na putu ka uspostavljenja strateškog partnerstva i prijateljstva.

- Bitno je da se međusobno pomažemo, Srbija da pomaže Antigvu i Barbuda, kao i oni da budu na strani Srbije - dodao je Dačić.

Ivica Dačić, Luiđi di Majo Ivica Dačić izjavio je da je nova pozicija Antigve i Barbuda po pitanju Kosova i Metohije da će uvažiti rezultate dijaloga Beograda i Prištine-Foto: FoNet/Ognjen Stevanović

On je istakao da je za Srbiju bitno pitanje o KiM, ali da želi da to ne bude jedina tema odnosa dve zemlje, već da se razgovara o strateškoj saradnji i razvijanju prijateljstva.

- Imajući u vidu sve ovo, predložićemo predsedniku Srbije i premijeru Antigva i Barbuda da razvijamo saradnju na najvišem nivou i da vidimo kako možemo jedni drugima da pomognemo - rekao je Dačić.

U tom kontekstu, ukazao je na izloženost problema s klimatskim promenama s kojima se suočava ta zemlja, te da su pretrpele velike štete od uragana koje su procenjene na milijarde dolara.

- Mi možemo da im pomognemo kroz razvojne fondove. Mislim da je neophodno da otvorimo ambasadu tamo, što je i njihov ministar predložio, da sarađujemo u oblasti sporta, odbrane, a zbog toga će ministar Grin imati sastanke u Beogradu i s drugim ministrima - rekao je Dačić.

Kako je rekao, Antigva i Barbuda je sada ponovo vraćena u krug srpske politike, i naglasio da je nedopustivo za Srbiju kao naslednicu Jugoslavije da nema odnose sa svim zemljama u svetu. Takođe je podsetio da je Srbija ukinula vize za građane Antigva i Barbuda, a da su vlasti u toj zemlji doneli odluku o ukidanju vize za državljane Srbije, kao i da će to biti finalizirano u narednim danima.

S druge strane, ministar Grin rekao je da pitanje KiM nastavlja da bude jedno od globalnih pitanja i da njegova zemlja nastavlja da podržava dijalog između Beograda i Prištine.

Ivica Dačić, Ministarstvo spoljnih poslova Ministar inostranih poslova, imigracije i trgovine Antigve i Barbude Čet Grin i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić-Printscreen: Tanjug

- Dok traje dijalog, mi želimo da budemo vaš partner, jer naš glavni cilj je međunarodni mir i bezbednost, kao i poštovanje međunarodnih obaveza i bilateralnih odnosa - rekao je Grina na konferenciji za medije s Dačićem.

Kako je rekao, njegova zemlja će poštovati rezultate dijaloga i naglasio da poštuju suverenitet i integritet Srbije.

- Želimo da dijalog bude plodotvoran i sadržajan sa rezultatima koji će biti prihvatljivi za obe strane - dodao je Grin.

Rekao je i da je s ministrom Dačićem razgovarao o brojnim pitanjima, osim pitanja o KiM, i naglasio da bez obzira što se distanca između obe zemlje meri u miljama, to ne treba da spreči ostvarivanje velikih rezultata u razvoju odnosa.

Grin je izrazio veliko zadovoljstvo što je uspeo prethodno da se sastane i s ministrima omladine i sporta i obrazovanja u Srbiji i naglasio da njegova zemlja neće propustiti priliku da iskoristi srpske obrazovne stipendije za svoje državljane. On je pozvao državljane Srbije da posete njegovu zemlju, uskoro bez vize, i još jednom je ponovio da će Antigva i Barbuda poštovati međunarodno pravo i integritet i suverenitet Srbije.

Diplomatski odnosi između Srbije i Antigva i Barbuda uspostavljeni su u septembru 2018. godine kada su šef srpske diplomatije Ivica Dačić i ministar inostranih poslova Antigva i Barbuda Čet Grin na marginama 73. zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku potpisali zajednički Kominike o uspostavljanju diplomatskih odnosa.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA