≫ 

Hrvatski mediji provociraju tekstom o Vučiću i situaciji u regionu: "Vraća region u devedesete"

Jutarnji list ocenjuje da se, prateći većinu medija u Srbiji, čini da je Balkan na rubu rata i ratova

  • 90
Aleksandar Vučić, Jutarnji Foto: Nikola Tomić, jutarnji.hr

Prateći medije u Srbiji koji stoje iza predsednika Aleksandra Vučića, čini se da je Balkan na rubu rata, a Srbija mučenička žrtva, piše u opširnom tekstu zagrebački Jutarnji list.

Milorad Dodik preti otcepljenjem Republike Srpske, u Crnoj Gori ne prestaju protesti Srba zbog crkvene imovine, a na Kosovu se napetost ne smanjuje, navodi list i pita se širi li se, ponovo, jugozapadnim Balkanom "zadah zlokobnih devedesetih" i stoji li iza svega toga predsednik Vučić, koji je, kako tvrdi, "shvatio da vreme curi te podgrejavajući miloševićevske planove želi krenuti u završnu bitku za zemlje i teritorije na koje pikira poput zalutalog u vremenu i prostoru".

List ocenjuje da se, prateći većinu medija u Srbiji, čini da je Balkan na rubu rata i ratova, da je Srbija ponovno mučenička žrtva, iako je, kako tvrdi autor, upetljana kao logističar u sve krize koje ovih dana potresaju istočne delove bivše Jugoslavije.

Već skoro dva meseca u Crnoj Gori traju protesti protiv Zakona o slobodi veroispovesti koji su tamošnji Srbi shvatili kao atak na svoj identitet, a zapravo se, tvrdi Jutarnji list, radi o tome "da Vučić gubi uticaj na području koje smatra “srpskim” i, kako navodi list, u panici shvata da se politika na koju se on oslanja novog ujedinjavanja Srba neumitno topi".

Autor ocenjuje da istovremeno s protestnim litijama u Crnoj Gori, Milorad Dodik izaziva novu krizu u BiH, ponovno preteći njenim razbijanjem i osamostaljenjem Republike Srpske.

Jutarnji dodaje i da su Milorad Dodik i Andrija Mandić, lideri Srba iz BiH, odnosno Crne Gore, bili na sastanku s Vučićem koji im je pružio podršku, jer je stao iza Republike Srpske i “našeg naroda u Crnoj Gori”, pridajući sebi, kako tvrdi list, poziciju “patrijarha” svih Srba, kao nekad Milošević.

List ocenjuje i da je pozicija Vučića “štitim interese Srbije i svih Srba” koju stalno ponavlja, zapravo, kako tvrde, "prilično opasna po region, ali i same Srbe, podsetimo li se postmiloševićevskih vremena".

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ratnik

    23. februar 2020 | 14:27

    Aj'ostavite Srbe i Srbiju vise na miru! Sjasite vise svi SRBOMRRSCI!!!

  • Poaro

    23. februar 2020 | 14:28

    Pitao bih gospodu šahovničare kako bi se osećali da je na njih navalila rulja koja im želi biološki nestanak samo zbog toga što žele da budu svoji na svome, bez stranog mešanja i pritisaka.

  • Vanjica

    23. februar 2020 | 15:17

    Ne mogu se komšije pomiriti sa činjenicom da smo lideri regiona.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA