≫ 

"Srbija ne prihvata situaciju svršenog čina": Drecun o konačnom rešenju za KiM

Milovan Drecun navodi da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić objasnio šta bi mogao da bude predlog Zapada za rešavanje kosovskog problema

  • 2

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun ističe da Srbija ne želi da prihvati varijantu u kojoj će biti stavljena u situaciju svršenog čina i smatra da o konačnom rešenju za KiM treba da se izjasne građani Srbije.

Milovan Drecun navodi da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić objasnio šta bi mogao da bude predlog Zapada za rešavanje kosovskog problema.

- Predsednik Vučić je objasnio šta bi mogao da bude predlog Zapada za rešavanje kosovskog problema. Rekao je da bi osnova mogla da bude Ahtisarijev plan, koji je odbačen, a na čijim osnovama je formirana takozvana nezavisna država Kosovo. Na taj plan bi bile dodate garancije da će Srbija ući u EU i poseban status srpskom narodu - rekao je on za Tanjug.

Drecun ukazuje da bi to značilo da Kosovo ostaje u aktuelnim administrativnim linijama, i da se suštinski ništa ne bi promenilo, te da je to nešto što bi moglo da se očekuje kao predlog zapada.

Pitanje je, ističe, kako će se odvijati razgovore ako dođe do nastavka dijaloga i šta će sve biti na stolu.

- Srbija ne želi da prihvati varijantu u kojoj će biti stavljena u situaciju svršenog čina - priznajte samoproglašenu državu i nešto ćete dobiti kao obećanje -  podvukao je Drecun.

Drecun ukazuje da ne vidi šta bi značile čvrste garancije za članstvo EU.

- Valjda se podrazumeva da su garancije za članstvo ako ispunimo uslove, otvorimo i zatvorimo poglavlja. Ne znam kakve bi druge garancije mogle postojati. Što se tiče garancija za srpski narod vidimo i da se i ovaj položaj koji je definisam u ustavu Kosova ne poštuje i da su Srbi građani drugog reda - rekao je Drecun.

Istakao je da, ako se razgovori završe na takav način, očekivanja svih su da treba pitati građane Srbije da se izjasne o eventualnom konačnom rešenju za KiM.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milorad Vujicic

    24. februar 2020 | 03:36

    Od zapada nista novo.Vjerovati njima i kosovskim albancima je ravno 0.Da misle posteno zasto ne razgovaraju sa pozicije rez.1244 koju su i sami potpisali.Da Jugos.nije podrzala siptare Srbi bi bili jos uvek vecinsko stanovnistvo na Kosovu.

  • JACA ♎

    24. februar 2020 | 08:26

    Taj plan koji nam nude je jedno veliko NIŠTA, upakovano u nekoliko bezvrednih, nazovi pozitivnih dobiti za nas. Ovo nije 1999. god. da bi Srbija bila bombardovana, ako ne prihvati ultimatum. Doduše, Zapad je ostao isti, jedino što se u medjuvremenu NA ISTOKU POJAVILO NEŠTO MOĆNO.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA