≫ 

Brnabić rame uz rame sa Kurtijem na panelu u o Zapadnom Balkanu

Predsednica Vlade Srbije učestvuje na Investicionom samitu o Zapadnom Balkanu u organizaciji EBRD, na kojem učestvuju premijeri šest ekonomija regiona

  • 0
Ana Brnabić, Vlada Srbije, London, Zapadni Balkan Foto: Tanjug/Vlada Srbije/ Slobodan Miljevic

Premijerka Ana Brnabić učestvuje danas u Londonu na Investicionom samitu o Zapadnom Balkanu u organizaciji EBRD, a to je prvi skup na kojem se susrela sa novim premijerom privremenih institucija u Prištini Aljbinom Kurtijem.

Kako su premijeri šest ekonomija Zapadnog Balkana na panelu posvećenom investicionim potencijalima svoje mesto zauzeli po abecednom redu, tako je prva do predsednika EBRD Sume Čakrabartija srpska premijerka Ana Brnabić, a do nje sedi - Aljbin Kurti.

Pored njih dvoje, na panelu učestvuju, redom, premijeri Crne Gore Duško Marković, Albanije Edi Rama, Severne Makedonije Oliver Spaskovski i predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija.

Albanski premijer, koji je poznat po svom neuobičajenom stilu odevanja, ovog puta privukao je pažnju tigrastom kravatom.

Na samitu će učestvovati premijeri iz regiona, a cilj skupa je da se istaknu potencijalne investicione i poslovne mogućnosti na Zapadnom Balkanu.

Tokom boravka u Londonu, Brnabić će imati i niz bilateralnih susreta, među kojima sastanak sa specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Metjuom Palmerom, kao i sa ministrom odbrane Velike Britanije Benom Valasom.

Takođe, prema agendi premijerke, ona će razgovarati i sa predsednikom EBRD Sumom Čakrabartijem, kao i sa predsedavajućim Saveta ministara BiH Zoranom Tegeltijom.

Boravak u Londonu Brnabić će završiti predavanjem na Imperijal koledžu, u kojem će govoriti o značaju razvoja tehnologije i preduzetništva.

Razgovor sa predsedavajućim Sveta ministara BiH

Premijerka Srbije Ana Brnabić sastala se danas, na marginama investicionog samita EBRD u Londonu, sa predsedavajućim Saveta ministara BiH Zoranom Tegeltijom.

Brnabić i Tegeltija su učestvovali na panelu o investicijama na Zapadnom Balkanu koji je organizovala Evropska banka za obnovu i razvoj, sa premijerima šest ekonomija regiona.

Tegeltija je u decembru prošle godine imenovan za predsedavajućeg Saveta ministara BiH.

Brnabić sa Čakrabartijem

Premijerka Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas u Londonu sa predsednikom EBRD Sumom Čakrabartijem.

Ana Brnabić i Sum Čakrabarti Čakrabarti je istakao da je Zapadni Balkan je prioritet za EBRD i da ceo svet želi da taj region uspe - Foto: TANJUG/ Vlada Srbije/ Slobodan Miljevic

Prethodno, oni su učestvovali na panelu u okviru Investicionom samitu o Zapadnom Balkanu, koji je EBRD organizovao u glavnom gradu Velike Britanije.

Otvarajući skup, Čakrabarti je istakao da je Zapadni Balkan je prioritet za EBRD i da ceo svet želi da taj region uspe.

On je naveo i da je Evropska banka za obnovu i razvoj do sada u region investirala gotovo 13 milijardi dolara, u projekte iz različitih oblasti, infrastrukture, energetike, poljoprivrede, preduzetništva…

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA